Krispig marängtårta

 

Denna krispiga marängtårta bjöd en f.d. arbetskollega på när han slutade hos oss. Hans snälla fru hade bakat den och den försvann i ett nafs och alla hojtade till och ville ha receptet. Jag bakade denna tårta till min kära mor som nyligen fyllde år och den blev lika mycket uppskattad där. Gör gärna tårtan minst 1/2 dag innan den ska serveras, den blir godast då.

Krispig marängtårta, 10-12 bitar

Bottnar: 4 äggvitor, 3 dl socker, 100 g mörk blockchoklad, 3 dl Rice Krispies

Fyllning: 4 äggulor, 1 dl socker, 100 g smör eller margarin

Garnering: 3 dl vispgrädde, chokladströssel eller 50 g riven mörk choklad

Gör så här:

DSC01501

Vispa äggvitor och socker till en tjock fin marängmassa.

DSC01505

Hacka chokladen. Vänd ner chokladhack och rice krispies i marängmassan. Bred ut marängmassan på ett smort bakplåtspapper i en långpanna, 30 x 40 cm. Grädda mitt i ugnen i 125 grader C, 1 timme och 15 minuter. Lossa botten när den fortfarande är varm. Dela den mitt itu och låt delarna svalna på bakgaller.

DSC01506

Gör under tiden fyllningen. Blanda äggulor och socker i en kastrull. Sjud krämen under omrörning tills den börjar tjockna. Ta kastrullen från plattan och rör i matfettet klickvis. Låt krämen kallna.

 DSC01511

Bred krämen på ena bottnen och lägg den andra ovanpå. Vispa grädden och bred den över tårtan. Dekorera tårtan med chokladströssel eller så river du choklad och strör över tårtan.

6 kommentarer

  • Nadja

    I receptet står det Rice Krispies, men jag använde här vårdgars puffat ris, tårtan är tillräckligt söt som den är enligt min smak.

    Hälsningar Nadja

     
  • Victoria

    Hej,
    Ser mycket gott ut, men du menar väl puffat ris. Det är det som är med på bilden. Rice krispies är de söta flingorna.

     
  • Karin

    Min mormor brukade baka något liknande. Mmmm… Fast väldigt mäktigt, vill jag minnas.

    Hej Karin,
    Om man tar en lite större bit så kan det bli lite för sött och mäktigt, så det stämmer, men god är den!
    Hälsningar Nadja

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.