Korv, Kyckling/Fågel, WW Flex, WW Propoints, WW SmartPoints

Kryddig Jambalaya

Jambalaya är en klassisk risrätt från både Cajun- och det kreoliska köket i Louisiana. Riset blandas ihop med grönsaker och kött. En riktig Jambalaya smaksätts även med de tre typiska saker som står för Cajun-köket: lök, mild grön paprika och selleri. Här kommer min variant av rätten och den är inspirerad av ett Viktväktarrecept från ”Vardagskokboken”. Minska på cayennepepparn eller lägg i den stegvis för att få den styrka som passar just hemma hos er. En tesked cayennepeppar passade oss fint, precis så där lagom eftersmak av hetta blev det. Servera det gärna med lite citron som dämpar de starka en smula.

Till 4 portioner behövs det:

400 g kycklingfilé, 2 tsk olja, 1 röd lök, 1 röd paprika, 2 morötter, 2 vitlöksklyftor, 1 bit purjolök (den grönare delen), 2 msk majskorn, 150 g chorizokorv, 2 dl okokt ris, 4-6 dl vatten, 1 kycklingbuljongtärning, 1 tsk cayennepeppar (eller cajunkrydda),1 citron, grönsallad

Gör så här:

Strimla kycklingfiléerna och skär korven i slantar. Hetta upp oljan i en djup traktörpanna (eller kastrull) och bryn kycklingen och korven. Hacka grönsakerna i små tärningar och låt det bryna tillsammans med köttet. Lägg i kryddorna och riset. Blanda ordentligt. Smula sönder buljongtärningen och häll i vattnet (4 dl). Blanda igen så att vattnet kommer överallt. Låt det nu koka försiktigt under lock i cirka 20 minuter eller tills riset känns färdigt. Lägg till eventuellt mer vatten om pannan blir torr och riset ännu inte är färdigt.

Servera jambalayan tillsammans med citronklyftor och grönsallad. En sval yoghurtsås är nog inte heller så dumt till detta. Smaklig spis!

Viktväktarna

  • WW Flex: 1 portion är 7 sp om man använder 9 % korv, 8 sp om man använder Scan Chorizo
  • Smartpoints: 1 portion är 8 sp om man använder 9 % korv, 8 sp vid 12%, 8 sp vid 15% och 10 sp vid 23%
  • Propoints: 1 portion är 9 pp om man använder 9 % korv, 10 pp vid 11%, 10 vid 15% och 12 vid 23%
Print Friendly, PDF & Email

9 Comments

  • Marija

    2012/03/28

    Vilken underbar blogg det här är 🙂
    Jättegoda recept, verkligen! 🙂

  • Amy's piece of cake

    2012/03/28

    Jambalaya är verkligen gott!

  • Barbro

    2012/03/29

    Aha! Nu vet jag vad jag ska laga på lördag!!
    Så gott det ser ut och mina råvaror i!

  • Pingback: Veckans middag nr: 101 | Nadjaskitchen.se

  • Jenny

    2015/01/05

    Den här var ju fantastisk god och lätt att göra också, bara att slänga i! Bra att det stod hur mycket cayennepeppar man kan ta, nu har jag något att utgå från till nästa gång. En tsk var ganska starkt för en som inte är så van, men himla gott blev det! Högsta betyg! Mums!

  • Nadja

    2015/01/05

    Tack Jenny, kul att ni tyckte om det. Det är som du säger, ta bara i så mycket cayennepeppar som det passar en. / Nadja

  • Annika

    2015/01/10

    Tack för en jättebra blogg

  • Marie Eriksson

    2015/01/11

    Har lagat detta ikväll och blev kanongott. Ett litet tips jag stekte kycklingen först, sen korven och sedan grönsakerna. Till grönsakerna tillsatte jag riset och en burk krossade tomater och lite vatten. När riset var klart hällde jag i kycklingen, korven och majsen. Serverade med lime och yoghurt med lite pressad vitlök i och sambal olek till oss vuxna. Blev mycket mat. Räckte till två middagar för vår familj på fyra.
    Tack fär en otroligt inspirerande blogg!

  • Nadja

    2015/01/11

    Tack Marie för din feedback, uppskattas så mycket av mig! Tack / Nadja

Kommentera