Grytor, Kött, WW Flex

Lätta köttgrytan

Här kommer ett gammalt recept i repris och nu är den även Smartpointsberäknad åt oss Viktväktare. Köttgryta tar lite tid att göra då köttet behöver kokas lite längre, för att den ska bli mör och fin. Men jag lovar…den är värd all väntan och är supergod. Sätt grytan på kokning en söndag förmiddag när du har lite mera tid för matlagning och du får en supergod middag och även över till en matlåda. Den sköter sig egentligen själv och du behöver bara blanda och hälla i lite mera vatten under en cirka två timmars period.

Det här behöver du till 4-6 portioner:

1 kg högrev/grytbitar av nöt (fett bortskuret), 2 gula lökar, 5 dl vatten, 2 köttbuljongtärningar, 1 msk Touch of Taste Oxfond med rödvin, 2-3 lagerblad, 1 morot, 1/2 tsk svartpeppar grovmalen, 4 msk tomatpuré, 2 msk soja, 2 msk mjöl, 2 1/2 dl grädde, 1/2  röd paprika

Gör så här:

Tärna köttet i cirka 2 x 2 cm stora bitar, försök få alla bitar i samma storlek så att de har samma koktid. Hacka löken fint. Börja med att fräsa löken och köttet i en större kastrull/gryta tills all vätska är borta och nästan börjar brynas. Häll sedan i 5 dl vatten, buljongtärningar, lagerblad, svartpeppar och fond. Låt nu grytan koka i 1 1/2 – 2 timmar, häll till vatten om så behövs under kokningen. Koka tills köttet är mört och fint. .

När köttet nästan är färdig (det är den när du kan med en gaffel ta sönder köttbiten) och du inte har så mycket vatten kvar i grytan, lägger du i tunt skivad morot, tomatpuré och mjöl. Blanda väl. Tillsätt nu även grädde, champinjoner och lite skivad röd paprika. Låt allt puttra ytterligare cirka 10 minuter så att smakerna blandas samman. Smaka av och salta, peppra om så behövs. Späd eventuellt med lite vatten om det skulle behövas. Servera med kokt potatis och en god vitkålssallad. Smaklig måltid!

Viktväktarna

  • WW Flex: totalt har grytan 54 smartpoints enligt receptet ovan med 10 % matgrädde (laktosfri), 46 smartpoints med 7 % matlagningsgrädde. Dela summan med antalet portioner och lägg till smartpoints för eventuell potatis. Ex: 54 sp / 6 = 9 sp
  • Smartpoints: totalt har grytan 46 smartpoints enligt receptet ovan med 7 % matlagningsgrädde. Vid 4 portioner får 1 portion 12 smartpoints och vid 6 portioner 8 smartpoints. Lägg till smartpoints för potatisen. Med 4 % matlagningsgrädde så blir det: 44 sp och 11 sp vid 4 portioner
Print Friendly, PDF & Email

5 Comments

  • Pialotta

    2009/01/26

    Mycket gott med mustiga köttgrytor och som du påpekar.. bra att förkoka köttet något, då det kan ta tid:-) Tid.. kan det ta, men vad gott det blir:-)
    Ha de fint/Pialotta

  • Filibabba

    2009/01/27

    jo just det, jag tror det kallas drakfrukt oxå! 🙂

  • Jessica

    2009/01/27

    Åh, blir ju superhungrig, köttgryta är ju så gott och sköter ju sig nästan själv på spisen.

  • Maria

    2009/05/10

    Gjorde denna grytan idag till middag!!
    Superdupergod! Å så enkel!
    Tack! 🙂

  • Pingback: Veckans middag nr: 115 | Nadjaskitchen.se

Kommentera