Marockanskt bröd

 

Årets första inlägg blir ett recept på bröd, närmare bestämt marockanskt inspirerade platta bröd. De är perfekta som tillbehör på buffébordet, till salladen, som frukostmacka, mellanmål eller att doppa i en god mustig gryta. Det är bara att välja själv. Receptet är beräknad till 8 mindre platta bröd men om du vill ha fler så är det bara att göra dubbel sats.

Marockanskt brödTill 8 stycken bröd behöver du:

Deg: 25 g jäst, 2 1/2 dl fingervarmt vatten, 1 tsk honung, 1 msk rapsolja, 1 tsk salt, ca 5 ½ dl vetemjöl, 1 dl majsmjöl

Garnering: 1 uppvispat ägg, sesamfrön (svarta eller ljusa)

Gör så här:

Rör ut jästen i det ljumma vattnet i en bunke. Tillsätt honung, matolja, salt och nästan all mjöl. Arbeta kraftigt ihop till en smidig deg. Tillsätt eventuellt lite mera mjöl, degen skall släppa från bunkens kant. Du kan även blanda ihop allt i en degblandare och låta den knåda väl. Jäs degen övertäckt till dubbel storlek, ca 30-40 minuter.

Marockanskt bröd

Dela degen i 8 bitar och platta ut dem till 1 cm tunna runda kakor. Ta eventuellt hjälp av lite extra mjöl för att det ska gå lättare. Lägg bröden på två plåtar klädda med bakplåtspapper. Jäs ytterligare cirka 15 minuter. Värm ugnen till 200 grader.

Marockanskt bröd

Pensla bröden med uppvispat ägg (eller vatten) och strö över med sesamfrön, här med svarta. Grädda i mitten av ugnen i cirka 10-12 minuter.

Marockanskt brödNjut medan de är nybakade och ljumma, då är de som godast.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela receptet har 47 points, det blir 6 points styck vid 8 stycken.

6 kommentarer

  • Kerstin Jonsson

    svarta sesamfrö .. helt fantastiskt gott. dssa påminner om något vi åt i Turkiet som vi fick till tomatsoppa där. Jag bakade och har ätit och det var riktigt goda. Tack för tips, fina bilder och ser fram emot ett gott 2013 också 🙂

     
  • Nadja

    Hej igen Ann-Britt: vad roligt att även äppelkakan med ananaskross blev uppskattad! Tack för att du återkommer och berättar, jag tycker det är jätteroligt. Ha en bra söndag! //Nadja

     
  • Ann-Britt

    Dessa såg goda ut och jag ska absolut prova att baka dom.
    Ska bara inhandla lite Majsmjöl först!

    Jag bakade din Äppelkaka med Ananas kross igår!
    Gissa om den blev uppskattad och uppäten också!
    Vi hade barnen på besök och alla tyckte den var jättegod!

    Önskar dig en skön Trettondags afton!
    Kram:))

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.