Medelhavsjärpar med ris och bulgur

Järpar med smak av Medelhavet är ju bara så gott. Till det så serverade jag en ris- och bulgurblandning som jag kokade i lite gurkmeja för få den vackra gula färgen. För att få den riktiga Medelhavskänslan så blev det några urgoda bitar av fetaost förstås.

Till 4 portioner järpar behöver du:

Järpar: 500 g nötfärs eller lamm, 1 vitlöksklyfta, 1 tsk torkad rosmarin, 1 ägg, 1/2 dl mjölk, rivet skal av 1/2 citron, 1 tsk malen spiskummin, 1 tsk salt

Tillbehör: 4 portioner av Druvans ris och bulgur,  1 tsk gurkmeja, 1/2 chili, ev bitar av fetaost

Gör så här:

Börja med att koka ris- och bulgur blandningen enligt förpackningens anvisningar. Lägg i lite gurkmeja i kokvattnet. Hacka chilin och blanda ner det i ris- och bulgur blandningen när det har kokat klart. Skala och finhacka vitlöken. Stöt rosmarinen fint i en mortel. Blanda i en bunke ägg, mjölk, citronskal, vitlök och kryddor. Arbeta in färsen i denna blandning till en smidig smet. Forma 12 avlånga järpar. Om du sköljer händerna i kallt vatten så går det lättare. Hetta upp en panna och stek järparna i valfritt matfett tills de blir genomstekta. Vänd dem då och då.

Servera järparma med den vackert gula risblandningen och gärna med lite fetaost till. Jag har även stekt upp lite sockerärter tillsammans med salladslök vid sidan om som ni ser på bilderna. Ett annat gott tillbehör är en riktigt god tzatziki.

 bloglovin

One thought on “Medelhavsjärpar med ris och bulgur

  1. Gjorde järparna igår och det blev riktigt gott! Jag hade klyftpotatis och tzatziki till. Mmmm! Underbart! Tack för receptet.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *