Mexikanska piroger

Piroger av alla dess slag är perfekta som mellanmål, utflyktsmat, lätta lunchlådan eller som lätt kvällsmål. När jag gör piroger så brukar jag göra dubbel sats och frysa in, vilket jag borde ha gjord med dessa också för de försvann väldans fort. Men då jag testade ett nytt recept från Matmagasinet så gjorde jag bara enkel sats för att se hur de är. Dessa piroger är typiska Mexikanska piroger, öppna och nypta i båda ändarna. Jag upplevde degen ganska kletig så man får mjöla bakbordet och kaveln ordentligt för att inte den ska fastna hela tiden. Jag ska försöka arbeta degen längre nästa gång för att det inte ska bli så.

Detta behöver du till cirka 12 stycken:

Deg: 25 g jäst, 3 dl vatten, 1 msk matolja, 1 tsk salt, ca 6 dl vetemjöl (det behövs mera)

Fyllning: 1 gul lök, 400 g köttfärs, 1 msk matolja, 1/2 röd pepparfrukt, 1 dl majskorn (ej med i originalreceptet), 1 vitlöksklyfta, 1/2 dl ketchup, 1/2 dl vatten, oregano, salt, peppar, ägg till pensling

Gör så här:

Smula ner jästen i en skål. Värm vattnet till 37 grader och häll över jästen, rör om tills den löst sig. Tillsätt olja, salt och det mesta av mjölet. Arbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 40 minuter. Skala och hacka löken. Fräs den med köttfärsen i matolja. Finhacka pepparfrukten. Lägg ner i färsen med pressad vitlök, ketchup, majs och vatten. Krydda med oregano, salt och peppar. Koka ihop i 10 minuter tills färsen är nästan torr. Låt svalna. Dela degen i 12 bitar. Rulla till bullar och kavla ut till rundlar, cirka 13 cm i diameter. Lägg på köttfärsröra och nyp ihop ändarna. Låt jäsa i ytterligare 20 minuter. Pensla med uppvispat ägg och grädda i 225 grader i 10-15 minuter.

Viktväktarna

Smartpoints: Totalt är det 71 smartpoints. Vid 12 stycken piroger så blir en pirog 6 smartpoints.

Propoints: räknade jag ut att en pirog är cirka 5 propoints.

~***~

Tidigare recept på piroger:

Köttfärspiroger

Print Friendly, PDF & Email

5 thoughts on “Mexikanska piroger

  1. Vilka fina piroger som jag tycker verkar jättegoda. Sparar receptet för jag har en känsla av att dessa går hem hos alla i familjen.

    Ha en bra måndag!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *