Mjölkfri äppelkaka

 

Här kommer en mycket god äppelkaka som är gjord på havredryck istället för mjölk, med andra ord perfekt för laktosintoleranta. Jag har provat både sojamjölk och Oatlys Havredryck och jag måste säga att havredrycken är så mycket godare i smaken än sojamjölken. Denna kaka är som sagt väldigt god och blev mycket uppskattad när den serverades tillsammans med lite vaniljsås.

Det här behöver du till en kaka:

3 dl vetemjöl, 1 1/2 dl socker, 2 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, 1 dl flytande mjölkfritt margarin, 1 1/2 dl havredryck, 3 stycken äpplen, 1 tsk kanel, 1-2 msk pärlsocker, mjölkfritt margarin till formen och kokosflingor

Gör så här:

Smörj en kakform med mjölkfritt margarin och bröa med kokosflingor. Blanda vetemjöl, socker, bakpulver och vaniljsocker. Blanda matfettet i mjölblandningen till en grynig massa. Tillsätt havredrycken och rör ihop till en smet. Skala, kärna ur och skiva äpplena tunt. Häll smeten i kakformen och tryck ner äppelskivorna tätt i smeten, gärna i ett vackert mönster. Strö på kanel och pärlsocker. Grädda kakan mitt i ugnen i 200 graders värme i 25-30 minuter. Servera gärna med vaniljsås (finns även i laktosfritt).

ViktVäktarna

  • WW Points: hela kakan har 85 points, dela det med antalet bitar du skär upp. Till exempel 12 bitar = 7 points per bit

8 kommentarer

  • Marianne

    Det är bra med alternativa recept:) Jag bakar mycket med havredryck.
    Superfin blogg du har:) Kommer att kika in här mellan varven:)

     
  • matmorsan

    Det finns även helt mjölkfri, havrebaserad vaniljsås i affären för den som vill ha/behöver. 🙂

     
  • Nadja

    Svar till puddingen:

    Tack för din kommentar! Jättekul att du gillade soppan, jag tror att det är den med mexikanska smaker du menar och den är väldigt god. När det gäller chokladtårtan så kan du med fördel göra den dagen innan. Jag tror på att tårtan bara blir godare om den får stå till sig lite. Garneringen kan du vänta med till samma dag men akta bara så att du inte har något i kylen som den kan ta smak av. Den smälta chokladen behöver du inte vänta på om du först smälter den och sedan vispar grädden. Den hinner svalna lite när du sedan vispar i ett ägg och äggula innan du blandar i grädden. Lycka till och återkom gärna med betygsättning.

     
  • Pudding

    Vilken trevlig blogg du har! En ny favorit som jag kommer att återkomma till framöver!

    Hittade hit för några dagar sedan – när jag letade efter ett sopprecept med vita bönor i – då hittade jag ditt recept, och det blev en mycket god soppa!(fast jag hade köttfärs i min).

    Nu till helgen ska jag ha ett barnkalas för mina älskilingar, och då tänkte jag faktiskt använda två av dina tårtrecept – tänkte göra marängtårtan och chokadtårtan! Har bara en liten fråga till dig, som gäller chokladtårtan – när man gör fyllningen, ska man då låta den smälta chokladen svalna lite innan man blandar den med grädden? Och kan man göra hela tårtan färdig dagen innan, eller är det bättre att lägga i fyllningen och garnera samma dag som den ska serveras?

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.