Julbak, Viktväktarna Smartpointsrecept

Mjuk Saffranskaka med kaneltäcke

Mmm, denna kaka är riktigt god. En mjuk saffranskaka med en underbart gott smuligt täcke smaksatt med kanel. Okej, en riktigt kaloribomb, men man kan skära upp kakan i mindre bitar och då ta en bit.

Saffranskaka med kaneltäckeDetta behöver du till en mindre långpanna (20×30), blir cirka 24 större bitar :

Saffranskaka: 100 g rumsvarmt smör, 2 dl strösocker, 2 ägg, 4 1/2 dl vetemjöl, 3 tsk bakpulver, 2 paket saffran, 3 dl filmjölk

Kaneltäcke: 200 g smör, 1 dl strösocker, 3 dl vetemjöl, 3 msk kanel

Ugn: 175 grader

Saffranskaka med kaneltäcke Gör så här:

Rör smör och socker till kakan vitt och pösigt. Tillsätt äggen ettt i taget under omrörning. Blanda mjöl och bakpulver, vänd ner det i smeten. Tillsätt saffran och filmjölk. Häll smeten i en smord och bröad långpanna (cirka 20×30 cm). Grädda kakan i nedre delen av ugnen (175 grader) i cirka 30 minuter. Rör samman smör och socker till kaneltäcket under tiden. Tillsätt mjöl och kanel. Blanda till en smulig massa. Strö detta över kakan och grädda i ytterligare 15 minuter. Dela kaka i rutor och garnera eventuellt med gul eller oranget strössel.

Saffranskaka med kaneltäckeKakan är perfekt till att välkomna första advent med (som är nu på söndag). Den kommer absolut vara uppdukad på vårt bord. Jag måste få säga att det inte riktigt känns som jul då vädret är fortfarande höstligt, men man får göra sitt bästa. Här hemma så kommer jag att julpynta i helgen. Ha en riktigt fin första advent!

Smartpoints: totalt har kakan 232 smartpoints, dela det med antalet bitar du skär upp.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

9 Comments

  • Carro

    2009/11/27

    Den lät ju verkligen tokgod ! Bra att den görs i långpanna så den räcker till många också 🙂
    Jag är i Stockholm nu i helgen så jag blir nog garanterat utan snö till första Advent, men jag håller tummarna att de hemma i Sundsvall får och att det ligger ett vitt täcka när jag kommer hem på måndag ! 🙂

    Hoppas ni får en bra första Adventshelg !

  • Martina

    2009/11/27

    Ser riktigt god ut. Har själv precis gjort en mjuk pepparkaka med lingon i.

  • Pinglan

    2009/11/27

    Oj, så gott! Det här måste jag absolut testa!

  • Karin

    2009/11/27

    Jag fick aldrig äta saffransbröd förrän jag blev vuxen och kunde baka själv. Min pappa ansåg att saffran luktade begravning och jag undrar varför. Kan saffransbröd ha förekommit på begravningar förr i tiden månntro?

  • Emmas Kök

    2009/11/29

    Nadja du har rätt, det var riktigt maffigt men vi lyckades få i oss allt och det var riktigt gott!

  • Verkar supergott!

  • Guuud vad god den verkade!!
    Den måste jag prova!

  • Sandra drömkaka

    2009/12/05

    Det här lät hur gott som helst! & perfekt att baka denna i juletider, den måste jag testa 🙂

  • Lotta

    2010/12/02

    Hejsan!
    ja, det var ju ett tag sedan ni skrev era kommentarer men jag sökte på saffran + begravning o kom hit…
    Från slutet av 1600-talet o framgent så bakades saffransbröd endast till begravningar, så far din hade rätt i att det luktade begravning Karin. Hur länge saffransbröd var begravningsbröd har jag ännu inte lyckats finna ut men sannolikt en bit in på förra seklet.

Kommentera