Köttfärs, Potatis, Viktväktarna Smartpointsrecept

Moussaka

En härlig god Moussaka som går ganska fort att göra och den går hem både hos barn och vuxna. Här kommer min variant av den grekiska rätten…

Moussaka, 4 portioner

ca 600 g nötfärs (10 %), 1 gul lök, 1 tetra passerade tomater, oregano, 1 vitlöksklyfta, salt, peppar, 8 potatisar, 3 ägg, 1/2 dl mellanmjölk

Gör så här:

Skala och hacka löken. Fräs den utan att den får färg i lite matfett. Lägg till sedan nötfärsen och bryn den tills all vätska är borta. Häll sedan i passerade tomater. Krydda med salt, peppar och oregano. Pressa i vitlöksklyftan och låt allt puttra i några minuter. Smaka av. Skala och skiva under tiden potatisen som till potatisgratäng. Hur många beror på hur stor ugnsform du använder (min är 25 x 30 cm och jag tror att jag hade 6 större potatisar). Smörj formen och lägg ett lager av potatisskivorna på botten. Fördela sedan köttfärsen över potatisarna och lägg sedan ytterligare ett lager av potatisskivor. Vispa ihop äggen med mjölken och fördela den över rätten. Salta och peppra lite ovanpå. Grädda i ugnen (225 grader) tills potatisen har mjuknat och fått färg, cirka 30-40 minuter. Servera med vitkålssallad och en tzatziki…eller som på bilden med tomater.

Viktväktarna

Smartpoints: Vid 4 portioner så är det 13 smartpoints/portion och vid portioner är det 9 smartpoints/portion. Ni som kör mättande dag och använder 5 % nötfärs för att få 0 sp.

Propoints: Vid 4 portioner så är det 11 propoints/portion och vid 6 portioner 7 propoints/portion. Ni som kör mättande dag använder 5 % nötfärs för att få 0 pp.

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

  • Tina

    2008/10/14

    Oj vad gott, får mig att minnas min härliga Greklands resa i somras.

  • lina

    2008/10/14

    Moussaka är en av mina favoriträtter!!! Min vinst var förresten supergod, både teet och kaffet föll mig i smaken!

  • Pingback: Veckans middagstips nr 137 | Nadjaskitchen.se

Kommentera