Indiskt, Nadja provsmakar

Naan bröd Lemon & Sweet Chili

Senaste nytt i Santa Marias indiska sortiment är Naan Bread Lemon & Sweet Chili – ett Naanbröd med mild smak av citron och slutligen en liten touch av chili. Brödet innehåller citronjuice samt yoghurt som ger denna milda smak. Den är helt fri från glutamat.

Här hemma så rådde det olika meningar om brödet när vi provsmakade det. Jag tyckte det smakade fräscht med citronsmaken som fick en liten avrundning med chili och kan tänka mig att köpa den igen. Maken tyckte den bara var okej och barnen tyckte inte alls om den. Slutbetyget blir därför 3/5.

Till er viktväktare har jag räknat ut att 1/6 av ett bröd är 2 propoints. 1/6 av brödet är inte alls mycket utan en liten bit som ni kan se på bilden.

Naan bröd är ett tradionellt droppformat indiskt bröd. Brödet gräddas i glödheta tandooriugnar och som används till att doppa i grytor eller för att ta upp sås.

Lite intressant info om Indien och deras matkultur:

I samband med provsmakningen så fick jag väldigt mycket rolig information om Indien som jag antingen har glömt bort från skolan eller inte alls lärt mig. Visste ni att över 80 % av Indiens befolkning är vegetarianer? Egentligen ganska naturligt när man tänker efter, då deras starkaste och största religion är Hinduism och hinduerna är just vegetarianer. Mattraditionerna skiljer sig väldigt åt i hela landet. I norra Indien är klimatet kyligare, bördigare och grönare, trivs boskapen och man odlar spannmål. Här används smör och grädde i matlagningen medan man i södra Indien äter kryddstarkare mat, grönsaker och frukter. I sydvästa Indien, främst i kusten, är fisk och skaldjur dominerande på menyn. Här växer också kokospalmer, vilket gör att kokosmjölken ersätter mjölk och grädde. Generellt består det indiska köket av tre stora kök – tandooriköket (grillat), curryköket (grytorna) och det vegetariska. De bygger alla på enkla råvaror och det är kryddorna som utgör grunden för den indiska köket. Kryddorna kan man också dela upp i tre kategorier: kryddor för smakens skull (kryddnejlika, koriander, spiskummin, kanel), för doftens skull (kardemumma, muskotnöt, stjärnanis) och för färgens skull (saffran, paprika, gurkmeja). Curry är en kryddblandning som består av 10-20 olika kryddor men Curry är även en indisk maträtt, t.ex. chicken curry.

Tack Santa Maria för provsmakningen och för guidningen genom det Indiska köket.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

  • MATBLOGGEN

    2010/10/06

    Detta naan- bröd låter spännande. Jag tycker om både chili och citron i maten 🙂

    Ha en fin fortsatt Onsdag

    / Jenny

    http://pernillawahlgren.se/bloggar/jennys-matblogg

  • Emmy

    2010/10/06

    Indiskt är så gott och hela min familj gillar det. Ja, inte de hetaste grytorna kanske. Jag ska också få lite smakprov från Santa Maria, får se vad vi tycker. Bakade eget naanbröd i somras som blev mycket gott.

Kommentera