Nattjästa sesambröd

Ikväll ska du fixa ihop denna deg för då kommer du bli överlycklig av doften av nybakat bröd imorgon bitti. Förra helgen så gjorde jag det själv och kommer nog göra om det ikväll, för det var så ljuvligt gott med ljummen nybakad brödbit. Receptet passar perfekt även för den lilla familjen med få medlemmar då det bara är 8-10 bröd av denna sats. Om det blir över så är det bara att frysa in. Ha en trevlig fredag och glöm inte att släcka lamporna imorgon när det är Earth-hour.

Propoints: hela satsen är 41 propoints. Vid 8 st bröd blir ett bröd 5 propoints och vid 10 stycken blir ett bröd 4 propoints.

Till 8-10 stycken behöver du:

1/4 paket jäst, 2 dl kallt vatten, 1 msk olja, 3/4 tsk salt, 1 dl grovt rågmjöl, 4-5 dl vetemjöl, 3 msk sesamfrö

Gör så här:

Smula jästen. Tillsätt lite av det kalla vattnet och lös upp jästen. Tillsätt sedan resten av vattnet, oljan, saltet, rågmjölet och till sist även vetemjölet. Arbeta degen tills den släpper bunkens kanter.

Ta upp degen på mjölat bakbord. Dela den i 8-10 bitar, beroende på hur stora du vill ha bröden. Forma till långa släta bröd som lägg på en bakpappersklädd plåt. Täck plåten med bakduk och ställ i kylskåp över natten.

På morgonen tar du fram plåten och låter den stå framme en stund eller tills ugnen blir 250 grader varm. Pensla med vatten och strö över sesamfrön. Grädda i 10 minuter. Låt svalna en kort stund och gör sedan en god smörgås och njut!

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

10 thoughts on “Nattjästa sesambröd

  1. Nattjästa bröd är kanon. Jag har testat flera av Pain de Martins bröd som är långjästa, men i rumstemperatur och med lite mindre jäst. De blir nästan som surdegsbröd, supergoda.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *