Nötgifflar

 

Dessa nötgifflar bakade jag faktiskt förra helgen till min mans förtjusning. Han älskar alla slags fyllda gifflar så han mumsade i sig en och annan. En del av gifflarna garnerade jag med pärlsocker och en del med krossad mandelflarn. De är så mjuka och fina, baka dem så får ni se.

Till cirka 24 stycken behöver du:

75 g smör/margarin 80%

2 dl mellanmjölk (laktosfri)

25 g jäst

1 ägg

3 msk socker

1 kryddmått salt

8-9 dl vetemjöl

Fyllning:

50 g hasselnötskärnor

50 g smör

2 msk socker

1/2 ägg

Garnering:

1/2 ägg

½ dl pärlsocker

½ dl mandelspån

Gör så här:

  1. Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma det till 37 grader.
  2. Smula jästen i en degbunke.
  3. Tillsätt lite av degspadet (matfettet + mjölk) och rör tills jästen är upplöst.
  4. Häll i resten av degspadet och blanda sedan i ägg, socker, salt och så mycket mjöl så att degen bli lagom fast.
  5. Låt den jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.
  6. Mal nötterna till fyllningen.
  7. Rör matfettet smidigt med sockret och ägget.
  8. Blanda i nötterna.
  9. Ta upp och knåda degen på bakbordet med resten av mjölet om så behövs.
  10. Dela den i tre delar och kavla ut dem till runda kakor.
  11. Skär eller sporra ut åtta snibbar.
  12. Lägg på lite ( knappt 1 tsk) av fyllningen på varje del.
  13. Rulla ihop och forma till gifflar.
  14. Lägg dem på smorda plåtar (eller bakplåtspapper).
  15. Jäs ytterligare under bakduk till knappt dubbel storlek.
  16. Pensla med ägg och strö över med pärlsocker och krossade mandelflarn.
  17. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter eller tills de får fin färg.
  18. Njut av gifflarna tillsammans med en god kopp kaffe eller te.

ViktVäktarna

  • WW Points: om du bakar med smör  så blir 7 points. med 60- 80 % margarin så blir det 6 points per giffel

5 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.