Nötgifflar

Igår stod jag i princip nästan hela dagen i köket och bara bakade och lagade mat. Idag blir det vila tror jag… Dessa nötgifflar bakade jag faktiskt förra helgen till min mans förtjustning. Han älskar alla slags fyllda gifflar så han mumsade i sig en och annan. En del av gifflarna garnerade jag med pärlsocker och en del med krossad mandelflarn.

Till cirka 24 stycken behöver du:

75 g smör, 2 dl mjölk, 25 g jäst, 1 ägg, 3 msk socker, 1 kryddmått salt, 8-9 dl vetemjöl

Fyllning: 50 g hasselnötskärnor, 50 g smör, 2 msk socker, 1/2 ägg

Garnering: 1/2 ägg, pärlsocker, mandelspån

Gör så här:

Smält matfettet och häll i mjölken. Ljumma till 37 grader. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt lite av degspadet och rör tills jästen är upplöst. Häll i resten av degspadet och blanda sedan i ägg, socker, salt och så mycket mjöl så att degen bli lagom fast. Låt den jäsa övertäckt till knappt dubbel storlek.

Mal nötterna till fyllningen. Rör matfettet smidigt med sockret och ägget. Blanda i nötterna. Ta upp och knåda degen på bakbordet med resten av mjölet om så behövs. Dela den i tre delar och kavla ut dem till runda kakor. Skär eller sporra ut åtta snibbar. Lägg på lite ( knappt 1 tsk) av nötfyllningen på varje del. Rulla ihop och forma till gifflar. Lägg dem på smorda plåtar (eller bakplåtspapper). Jäs ytterligare under bakduk till knappt dubbel storlek. Pensla med ägg och strö över med pärlsocker och krossade mandelflarn. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter eller tills de får fin färg. Njut av gifflarna tillsammans med en god kopp kaffe eller te.

bloglovin

5 thoughts on “Nötgifflar

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *