Nötrulltårta med apelsinkräm

 

Denna rulltårta, eller ska jag kalla den för en bakelse (?), är väldigt uppfriskande och passar fint till påsk. Apelsinen bidrar med en fräschhet och mildrar det söta. Rulltårtor är mycket enkla att göra och det går dessutom snabbt. När jag gjorde fyllningen så blev den inte så fast som jag ville ha den, och löste problemet med att lägga i 2 tsk potatismjöl, då tjocknade fyllningen till utan problem. Men följ receptet noga så slipper du problemet och skulle den dyka upp så vet du hur du kan lösa det. Tårtan är glutenfri.

Nötrulltårta med apelsinkräm

Till 1 rulltårta så behövs det:

Rulltårta:

3 ägg

1 1/2 dl socker

100 g hasselnötter (malda)

2 msk potatismjöl

1 1/2 tsk bakpulver

Fyllning:

2 gelatinblad

1 ägg

1/2 dl socker

1 1/2 dl vispgrädde (20 %)

rivet skal av 1/2 apelsin

1 dl pressad apelsinsaft

Garnering:

1 dl vispgrädde (20 %)

1 bit/ruta riven mörk choklad

lite rivet skal av apelsin för dekoration

Gör så här:

  1. Vispa ägg och socker pösigt.
  2. Blanda malda nötter, potatismjöl och bakpulver tillsammans och vänd ner det sedan i äggsmeten.
  3. Bred ut smeten i en långpanna (30 x 40) med bakpapper.
  4. Grädda näst längst ner i ugnen i 250 grader, ca 5 minuter. Passa tiden!
  5. Stjälp upp kakan på sockrat papper. Lossa försiktigt papperet den har gräddats på och rulla ihop kakan. Om papperet inte vill lossna, kan man pensla på lite med kallt vatten, det brukar hjälpa. Låt den kallna.
  6. Lägg gelatinbladen i kallt vatten i cirka 10 minuter.
  7. Blanda ägg, socker och grädde i en kastrull. Vispa krämen tjock på svag värme.
  8. Ta upp gelatinbladen och låt dem smälta i krämen.
  9. Tillsätt apelsinskal och saft. Låt krämen svalna. (Här fick jag lägga till 2 tsk potatismjöl för att få krämen lite tjockare.)
  10. Rulla försiktigt ut kakan. Bred krämen över den och rulla ihop den igen.
  11. Skär rulltårtan i minst 10 bitar. Garnera med vispad grädde, riven choklad och lite rivet apelsinskal. Förvara i kylskåp.

Nötrulltårta med apelsinkräm

ViktVäktarna

  • WW Points: totalt har receptet 96 points. Vid 12 bitar så blir det 8 points per bit.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.