Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis

Hösten närmar sig med stormsteg, det är riktigt kallt på mornarna när man är på väg till jobbet. Det är nästan, bara nästan så att man funderar på att börja med handskar igen. I och med att vädret blir kallare så önskar man sig lite varmare mat och det räcker inte längre med sallader. Fläskkotletter är enkla att steka upp och krydda med olika kryddor. Men de blir lätt lite torra. Poängen är att inte steka dem för länge utan bara någon minut på varje sida och då blir de saftiga och goda. Här har jag använt Santa Marias ”Fem Peppar”-mix och kryddat dem rejält. Till det så serverade jag ugnstekt potatis med krossad vitlök. Börja använda vitlöken flitigt nu då det redan härjar förkylningar där ute.

Detta behöver du till 4 portioner:

 ca 600 – 700 g benfri kotlettrad, salt, peppar (gärna Santa Marias Five Peppar Mix),

Gör så här:

Värm pannan så att den blir rätt så het, lite varmare än vanligt. Skär den benfria kotlettraden i 1 1/2 cm tjocka skivor. Häll lite matfett i pannan och lägg i kotletterna. Salta och peppra och vänd köttbiten så fort den får färg, överstek den inte. Lyft gärna kotletten så att fettet kryper in under köttbiten igen. Salta och peppra även andra sidan.

Servera pepparkotletterna med ugnstekt potatis och en god tomatsallad med lök och basilika. Här har jag skalat potatisen, skurit den i klyftor, lagt dem i en ugnfast form, hällt på lite vatten och olja, blandat potatisarna, saltat, kryddat med vegeta, skalat och krossad 3-4 vitlöksklyftor och lagt dom i potatisen. Ugnsbakad dem i 250 grader i cirka en halvtimme. Vänd gärna potatisen efter halva tiden. Servera kotletterna med en svampsås eller bea.

Viktväktarna

Smartpoints: Fläskkotlett (125 g/90 g) kostar 1 smartpoints och ugstekt potatis (150 g) 3 smartpoints för potatis + 1 tsk olja = 1 smartpoints, totalt 5 smartpoints.

Propoints: Fläskkotlett (125 g/90 g) kostar 3 propoints och ugstekt potatis (150 g) 5 propoints, totalt 8 pp.

 

bloglovin

6 thoughts on “Pepparkotlett med ugnstekt vitlökspotatis

  1. å vad gott det ser ut. perfekt att du anger propointsvärdet- jag ska ta och ta tag i mina gravidkilon och börja viktväkta så kommer kolla mycket på dina goda recept 🙂

  2. Hejsan!
    Fin läsning och inspirerande blogg!
    Kika gärna in på min om du har lust…
    Ha en fin dag!
    Kram

  3. Kan man göra denna rätt fast med lammkotletter?

    Någon sås som passar till? Kött blir för det mesta torrt då jag steker de =/

  4. Svar till Hanna:

    Jag tror säkert att du kan göra detta med lammkotletter också. Vi är lite dåliga på att äta lamm här hemma så jag har inte provat själv…men why not? Hmm…någon sås till lamm…tror att vitlökssås eller rödvinssås skulle passa bra eller har jag fel? Om köttet blir torrt så steker du dem för länge, ha hellre en snäpp högre värme och stek dem kortare tid på varje sida. Man kan också marinera köttet för att få den saftigare och mörare.

    Hoppas svaret hjälper…
    Hälsningar Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *