Bullar/Vetebröd, Viktväktarna Smartpointsrecept

Pistach- och vaniljbullar

I mars numret av tidningen Matmagasinet fann jag detta recept och blev inspirerad. Jag har ändrat lite på recept, bland annat så la jag mera vaniljsocker i fyllningen än vad som stod i receptet. Vill du ha mindre vaniljsmak i dina bullar så använd typ bara 2 tsk vaniljsocker istället för vad som står nedan. Strö rikligt med garneringen, jag var nog lite för snål denna gång.

Pistasch- och vaniljbullarTill cirka 40 bullar behöver du:

Deg: 5 dl mellanmjölk, 50 g jäst för söta degar, 1 tsk salt, 1 1/2 dl strösocker, 1 ägg, ca 14 dl vetemjöl, 150 g rumsvarmt smör

Fyllning: 150 g rumsvarmt smör, 1 dl strösocker, 1-2 msk vaniljsocker

Garnering: 1 ägg, 50 g pistaschnötter, 1 dl ljust muscovadosocker

Gör så här:

Värm mjölken till 37 grader (fingervarmt). Smula jästen i en bunke och rör ut med mjölken. Tillsätt salt, socker, ägg och mjöl och rör till en deg. Använd gärna en maskin till detta för degen blir så mycket finare då. Klicka i smöret och arbeta in det lite i taget. Arbeta degen smidig så att den släpper från bunkens kanter. Täck bunken med platsfolie eller duk och låt jäsa i cirka 45 minuter upp till en timme.

Pistasch- och vaniljbullarBlanda ihop smör, socker och vaniljsocker till fyllningen. Sätt ugnen på 250 grader. Ta upp degen på mjölat bakbord. Knåda degen och kavla till en rektangel. Bred ut fyllningen över degplattan med en smörkniv. Rulla ihop degen från långsidan. Skär i centimetertjocka bitar och lägg i bullformar. Låt jäsa i cirka 20-30 minuter.

Pistasch- och vaniljbullarHacka pistaschnötterna grovt. Jag var lat och använde maskin och det blev för smått tyvärr. Pensla bullarna med ägg och strö över pistaschen och muscovadosockret.

Pistasch- och vaniljbullarGrädda bullarna i cirka 8 minuter eller tills de får färg. Det går bra att frysa in bullarna efter de har svalnat ordentligt.

Viktväktarna

Smartpoints: hela satsen är 299 smartpoints. Vid 40 stycken bullar så blir en bulle 7 sp.

Propoints: hela satsen är 196 propoints. Vid 40 stycken bullar så blir en bulle 5 pp.

 

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

 • Victoria

  2013/04/27

  Man kan ju inte annat än att älska färska bullar..
  Kram från Victoria på http://www.victoriasprovkök.se

 • Heidi

  2015/06/03

  Great recipe! Thank you so much! Greetings from Northern Germany!

 • Nadja

  2015/06/06

  Thank you Heidi, nice to see that a visitor from Germany was here!

Kommentera