Pluppkaka

Jag älskar att baka! Det är så roligt och samtidigt väldigt uppskattat av omgivningen. Det spelar egentligen ingen roll vad det är man bakar, bröd eller något sött, det är sååå mycket godare med hembakat. Tyvärr så har vi inte firat Fars-dag på ett bra sätt idag, då vi håller på och får vårt kök renoverat. Det är lite av ett kaos här just nu och inget är på sin plats. Jag håller på att bli lite smått tokig men samtidigt är jag glad att köket får sig en uppfräschning. Denna kaka blev i alla fall gjord och den blev omtyckt.

Pluppkaka

Detta är ett gammalt recept jag hittade bland mina recept högar. Den kallas för Pluppkaka för man ”pluppar” i fyllningen. 

Pluppkaka

 Detta behöver du till en kaka:

Smet: 150 g smör, 2 dl socker, 3 ägg, 3 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 2 msk matlagningsgrädde

Fyllning: 50 g smör, 100 g sötmandel, 1 msk ströbröd, 1 msk matlagningsgrädde, 1 1/4 dl socker, 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Smör och bröa en rund form med avtagbar botten, ca 24-26 cm i diameter. Rör smör och socker poröst, tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda mjöl och bakpulver. Tillsätt mjölblandningen och grädde. Rör smeten slät och häll den i formen.

Pluppkaka

Gör fyllningen så här: Smält smöret i en kastrull och låt det svalna. Mal sötmandeln och blanda ner i kastrullen med ströbröd, grädde, socker och vaniljsocker. Låt smeten stå 10 minuter och svälla. Klicka, ”pluppa”, ut mandelsmeten i den första smeten i formen. Grädda kakan i mitten av ugnen i 175 grader i cirka 40 minuter. Sätt på kaffet eller thé om du föredrar det och ta en liten bit av kakan och njuut!

Ha en trevlig söndagkväll!

bloglovin

7 thoughts on “Pluppkaka

  1. Jag håller med, att baka är jätteroligt! Finns ju så mycket gott också. 😉 Vad kul att ni renoverar köket, kan du inte visa lite före och efter-bilder sen? Alltid kul med inspiration!

  2. Till Kalasgott…då blri jag riktigt avundsjuk…jag vill också ha en mjuk pepparkaka, det är ju så gott!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *