Matlåda,  Potatis,  Vegetariskt

Potatismoussaka med quornfärs

Här kommer resultatet av mitt försök att göra min klassiska Potatismoussaka vegetarisk (använde här quornfärs istället för köttfärs). Då dottern fortfarande åt kött så älskade hon denna rätt och i helgen när hon kom på besök så ville jag överraska henne med detta. Och det blev gott och klart godkänt av henne. För oss ViktVäktare betyder det även denna rätt är lite billigare i smartpoints eftersom quorn har nollpointsvärde. Potatismoussakan är även jättebra att ha till matlåda nästa dag. Servera moussakan med en fräsch krispig sallad.

Till 4-6 portioner så behöver man:

ca 600 gram quornfärs, 1 gul lök, ½ msk rapsolja till stekning, 1 tetra passerade tomater, oregano, 1 vitlöksklyfta, salt, peppar, 8 potatisar, 3 ägg, 1/2 dl mellanmjölk

Gör så här:

Skala och hacka löken. Fräs den utan att den får färg i rapsoljan. Lägg till sedan quornfärsen och bryn den fint. Häll sedan i passerade tomater. Krydda med salt, peppar och oregano. Pressa i vitlöksklyftan och låt allt puttra i några minuter. Smaka av. Skala och skiva under tiden potatisen som till potatisgratäng. Använd gärna en mandolin om du har så får du tunna och fina potatisskivor.

Smörj formen lätt om det behövs och lägg potatisskivorna så att de täcker botten. Fördela sedan quornfärsen över potatisarna och lägg sedan ytterligare ett lager av potatisskivor. Vispa ihop äggen med mjölken och fördela den över rätten. Salta och peppra lite ovanpå. Grädda i ugnen (225 grader) tills potatisen har mjuknat och fått färg, cirka 30-40 minuter, beroende på ugn.

ViktVäktarna

  • WW Flex Smartpoints: hela rätten har 18 smartpoints. Vid 4 portioner så blir det 5 smartpoints per portion och vid 6 portioner så blir det 3 smartpoints per portion.
Print Friendly, PDF & Email

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.