Potatissoppa med purjolök & majs

Kylan har verkligen tagit ett stadigt grepp om Sverige. Hos oss hade vi igår minus 17 grader och det var kallt kan jag säga. Därför vill jag tipsa om denna goda Potatissoppa, för vad kan vara bättre än en värmande soppa när det är kallt?

Potatissoppa är en klassiker, men här har jag lagt i lite majs och paprika för att ge den en annan touch. På bilden ser ni även rostad tärnad skinka som jag lagt till i efterhand eller så väljer man att ha den helt vegetariskt.

Till 4 portioner behöver du:

1 gul lök, 2 vitlöksklyftor, 1 msk rapsolja till stekning, 7 dl vatten, 2 grönsaksbuljongtärningar, 800 g potatis, 1/2 purjolök, 2 paprikor (gärna i olika färger), 1 dl majs, 2 msk vetemjöl, 5 dl mellanmjölk, salt, peppar, ev 100 g tärnad skinka

Gör så här:

Börja med att skala potatisen och skiva den i skivor. Hacka och fräs lök och vitlök i rapsolja tills den blir blank och genomskinlig. Att salta löken lite hjälper den att inte ta färg. Tillsätt vattnet och koka upp alltsammans tillsammans med buljongtärningarna. Tillsätt potatisen och låt soppan småkoka tills potatisen blir mjuk. Tillsätt då strimlad purjolök och paprika i soppan tillsammans med majsen. Blanda ut vetemjölet med lite av soppan och vispa bort klumparna. Vispan ner det i soppan. Tillsätt mjölken mot slutet av kokningen och smaka av med salt och peppar.

Rosta eventuellt den tärnade skinkan i en torr stekpanna och strö över den på soppan. Servera soppan rykande varm tillsammans med ett gott nybakat bröd. Smaklig måltid!

Viktväktarna

Smartpoints: 9 smartpoints för soppan och vill du ha skinka till så är den 2 smartpoints för 100 gram

Propoints: soppan är 7 propoints per portion och vill man ha skinka till så kostar 100 g 3 propoints.

bloglovin

6 thoughts on “Potatissoppa med purjolök & majs

  1. Vi åt potatis och purjosoppa idag. Lite lätt mixad med små bitar kvar. Grädde och libbsticka gör att vår variant blir jättegod.

    Kalla Vintriga Värmlandshälsningar/ Mimmi

  2. Hej!
    Den 20 januari kl 20.00 börjar ”Landet brunsås” i SVT2, ett program för dig som äter. Varför äter vi svenskar som vi gör? Programledarna Henrik Schyffert, Erik Haag och matskribenten Lotta Lundgren söker efter svaren i vår egen kulturhistoria, i omvärldens influenser och i trenderna som påverkar vad vi ställer fram på middagsbordet. Experter i programmet är Mats-Eric Nilsson och Richard Tellström.
    Om du vill titta på programmet i förväg mejla magdalena.lofstrom@svt.se så skickar jag dig en länk där du kan titta. Vänliga hälsningar Magdalena

  3. Alltså ni är så duktig som gör soppa.
    Jag är värdelös på att fixa soppa till middag eller rättare sagt det blir bara soppa av allt ihopa, ha ha.
    Köttsoppa och ärtsoppa är väl det jag kan slänga ihop.
    Dottern vill att jag ska göra mexicansoppa men modet har inte infunnit sig än..
    Mvh

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *