Rågkransar

Hembakat bröd är gott och här kommer ett nyttigt rågbröd. Den är superenkel att baka och behöver bara en jäsning. Det lönar sig att baka själv och det är dessutom godare jämfört med köpebrödet. Inget slår doften av ett nybakat bröd…okej kanske doften av kanelbullar då .

Det här behövs för 12 kransar:

50 g jäst, 50 g smör, 2 dl vatten, 3 dl mjölk, 1 1/2 tsk salt, 9 dl rågmjöl (ca 450 g ), 6 1/2 dl vetemjöl (ca 400 g)

Gör så här:

Smula sönder jästen i en skål. Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt vatten, mjölk och salt. Låt detta bli fingervarmt, det vill säga 37 grader. Häll spadet över jästen och rör om så att den löser sig. Tillsätt mjölet och arbeta ihop allt till en smidig deg.

Tag upp degen på bakbordet. Dela den i 12 delar. Rulla dem avlånga och forma dem till kransar. Lägg dem på smorda plåtar. Nagga kransarna med en gaffel. Låt dem jäsa cirka 30 minuter.

Grädda i ugn vid 225 grader, cirka 12-15 minuter. Låt brödet kallna.  Brödet är hur god som helst med lite smör och en ostskiva på! Ett tips är att baka 2 satser på en gång och frysa in.

Smartpoints: Totalt så har receptet 115 smartpoints, vid 12 stycken kransar så blir det 10 sp per krans.

 bloglovin

9 thoughts on “Rågkransar

  1. Ser gott ut!
    Det tänker jag baka i veckan här..Jag bakar allt matbröd själv och tycker det är kul att surfa runt och hitta nya recept.Fin matblogg du har förresten.
    Mvh Maggan

  2. Så gott det ser ut! 🙂

    Själv bakar jag solrosbröd idag, kika gärna in på min nya matblogg om du ar tid :

    min-matblogg.blogspot.com

  3. Kan bara hålla med, doften av nybakt bröd är oslagbar. Gör att det känns hemtrevligt!
    Passar på att tipsa om att jag har en ny tävling på bloggen nu, kika in om du vill.
    Ha en fin kväll 🙂

  4. Nybakat är så gott. Tycker det är svårt att baka med rågmjöl eftersom brödet gärna blir degigt. Men detta recept verkar värt att prova!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *