Kött, Såser, Viktväktarna Smartpointsrecept

Rosmarinstek med champinjonsås

Förr i tiden så var söndagsmiddagen en tradion och en ritual. Hela familjen samlades och man åt länge vid ett väldukat bord. Ofta fanns steken serverad med klassiska tillbehör  så som gräddsås, pressgurka och gelé. Nu vill vi åter samlas vid middagsbordet och då återkommer gärna steken.  Nu dock i en annan och lite mer modern form. Det är praktiskt med en stor köttbit som sköter sig själv i ugnen och så serverar man tillbehör till som man själv gillar. Här kommer min variant på söndagssteken: Rosmarinkryddad och med roasted garlic. Som Tillbehör blir det kokt potatis med kokta grönsaker så som morötter, ärter och broccoli och brevid lite champinjonsås.

RosmarinstekRosmarinstek med roasted garlic, 6 personer

1-1,2 kg nötstek, 1-2 msk matolja, vatten, salt, peppar, rosmarin, roasted garlic

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader. Sätt in en stektermometer mitt i köttbiten. Häll lite matolja i en ugnsform och lägg i steken. Vänd gärna steken i matoljan så att kryddorna kan fastna bättre. Salta, peppra och krydda steken med rosmarin och roasted garlic. Häll lite vatten i ugnsformen så att det inte blir torrt. Stek i ugnens nedre del tills termometern visar 65 grader om du vill ha rött kött och 70 grader om du vill ha rosa. Ös gärna steken någon gång under tiden. När steken är klar så låter du den vila cirka 10 minuter under folie innan du skär den i skivor. Servera steken till t.ex. kokt potatis, kokta grönsaker och champinjonsås.

Champinjonsås

Champinjonsås, 6 portioner

400 g konserverade hela eller skivade champinjoner, 1 dl av svampspadet, 2 msk mjöl, 5 dl matlagningsgrädde 15%, 2 1/2 – 3 tsk kinesisk soja, salt, peppar

Gör så här:

Häll av svampspadet från champinjonerna men spara cirka 1 dl. Bryn svampen i lite matolja tills vätskan är borta och de börjar få färg. Lägg i mjölet och låt bryna med en kort stund. Tillsätt sedan svampspadet och blanda och häll direkt efter även matlagningsgrädden. Blanda ordentligt så att all mjöl löses upp. Tillsätt sojan och krydda och salta efter eget tycke. Låt allt puttra tills såsen blir fin och krämig. Vill du späda den så gör det med lite mera svampspad eller vatten.

Rosmarinstek med kokt potatis och champinjonsåsViktväktarna

Smartpoints: 90 gram tillagad nötstek är 2 smartpoints. Såsen är totalt 41 sp, det blir 7 smartpoints per portion vid 6 portioner och vid 8 portioner 5 sp. Points för potatis måste läggas till.

Propoints: 90 gram tillagad nötstek är 3 propoints och såsen blir 4 propoints per portion vid 6 portioner och vid 8 portioner 3 pp. Points för potatis måste läggas till.

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 • Jessica

  2009/01/04

  Åhh, stek är något som är gott och som man gör på tok för sällan, undra varför egentligen eftersom det är precis som du säger, den sköter ju sig själv i ugnen.
  Nä, stek får det bli på matsedeln nästa vecka.

 • kardemummagumma

  2009/01/04

  Oj mums va gott det såg ut! Sitter och är hungrig så det gjorde inte saken bättre! 🙂

 • lina

  2009/01/05

  Åh, rosmarin passar så bra till kött!

 • Pialotta

  2009/01/05

  Riktig stek.. en verklig söndagsmiddag.. så gott:-)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.