Rulltårta med kolafyllning

När jag ser ett nytt recept som jag gillar, brukar jag testa det enligt receptet för att se hur det är, men ganska direkt så upptäcker jag förändringar jag skulle vilja göra och så blev det även med detta recept som jag fann i senaste numret av Matmagasinet. Det blev en del förändringar direkt som jag inte kunde låta bli att göra som dekorationen till exempel.

Här upptäckte jag ganska snabbt att det absolut inte behövs 300 g smör till fyllningen. Det skulle nog räcka gott och väl med endast 200 gram. Måtten på resten av fyllningen måste naturligtvis då även justeras och så fort jag testar fram ett bättre recept så delar jag med mig av den. Tills dess så får orginalreceptet duga för god är den men maffig.

Till en rulltårta behöver du:

Smet: 3 ägg, 1 1/2 dl rörsocker strö,  3/4 dl potatismjöl, 2 msk vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 1 tsk vaniljsocker, socker till pudring, 2 msk kakao

Fyllning: 300 g rumsvarmt smör, 1 1/2 dl rörsocker flor, 1 dl cane syrup (vanlig sirap går säkert bra), 1 msk vaniljsocker, 1 dl kolakulor (finns på tub)

Garnering: 100-150 g ljus choklad, kolakulor

Gör så här:

Sätt ugnen på 250 grader. Täck en långpanna med bakplåtspapper. Vispa ägg och socker pösigt. Blanda mjölsorterna med kakao, vaniljsocker och bakpulver och sikta ner i äggsmeten. Bred ut smeten i långpannan. Grädda mitt i ugnen i cirka 5 minuter. Stjälp upp kakan på ett sockerpudrat papper och dra av papperet som kakan har gräddats på. Lägg över långpannan och låt svalna.

Rör samman fyllningen: smör, florsocker, cane syrup och vaniljsocker. Vänd ner kolakulorna. Bred fyllningen över kakan då den har kallnat. Rulla samman. Låt kakan ligga med skarven neråt. Smält chokladen till garneringen över ett vattenbad. Spritsa den över hela rulltårtan och dekorera med kolakulor.

Servera kakan till rykande het starkt kaffe. Förvara kakan kallt till serveringen. Rörsocker strö och flor har använts i detta recept men det går lika bra med vanligt strösocker och florsocker.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “Rulltårta med kolafyllning

  1. Oj vilken miss! Vad bra att du upptäckte det. Jag tror att det ska vara 3/4 dl potatismjöl.

  2. Men vilken slarver jag är! Tack för att du såg felet och påpekade det. Det ska vara ungefär 2 msk kakao.

    Hälsningar Nadja

  3. Hej! Kan du snälla säga vilket märke som säljer kolakulorna på tub? Har inte hittat dem i affären och denna kaka verkar rent ut sagt GUDOMLIGT GOD och helt i min smak!!

  4. Hej Jessica, jag tror det är O’hoj. De har även kolasås och chokladsås med mera till glass.

  5. Denna ser verkligen jättegod ut! En sådan får rullas ihop nu i dagarna 🙂
    Blir lite fundersam över att det bara står 1 ägg, tycker det låter lite lite… Det skall möjligtvis inte stå 3 eller nåt? 🙂

  6. Tack Sanja!
    Självklart är det fel. En tryckfelsnisse har varit framme. Det ska vara 3 ägg och inte bara ett. Ett stort tack för att du upptäckte felet så att jag kunde rätta till det.

    Hälsningar Nadja

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *