Bullar/Vetebröd, Julbak, Viktväktarna Smartpointsrecept

Saffranshjärtan med vaniljfyllning

Dessa saffranshjärtan fyllda med vanilj måste ni bara baka, de är hur goda som helst och inte alls så svåra att göra. De kommer bli väldigt uppskattade på julbordet och de ser ju så fina ut.

Saffranshjärtan med vaniljfyllningSaffranshjärtan med vaniljfyllning, cirka 40-50 stycken

Deg: 50 g jäst, 150 g smör, 5 dl mellanmjölk, 250 g kesella 1 %, 1 g saffran (2 paket), 1 1/2 dl socker, 1 tsk stött kardemumma, 1/2 tsk salt, cirka 17 dl (1 ,8 liter vetemjöl)

Fyllning: 150 g smör, 1 1/2 dl florsocker, 3 tsk vaniljsocker

Pensling/Garnering: 1 ägg, pärlsocker ( räknat med 1 dl)

Gör så här:

Börja med degen. Smula jästen i en degbunke. Smält smöret. Tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt (37 grader). Häll lite av degspadet över jästen och rör om så att jästen löser sig. Häll i resten av degspadet. Tillsätt kesella, saffran, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Arbeta in mjölet ordentligt och ta lite i taget så att du märker när det räcker. Arbeta degen smidig och låt den sedan jäsa 40 minuter. Gör under tiden fyllningen: blanda samman smöret med florsockret och vaniljsockret.

Dela degen i två delar. Kavla ut till en rektangel. Ta halva fyllningen och bred ut det på rektangeln. Rulla ihop från båda långsidorna så att rullarna möts i mitten. Skär varje rulle i 20-25 bitar och lägg snittytan uppåt på en bakpappersklädd plåt. Nyp till lite så att varje bit får en hjärtformad form. Låt jäsa ytterligare 30-40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg och strö på pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i cirka 7 minuter. Låt svalna på galler under bakduk.

Smartpoints: hela satsen är 305 smartpoints, vid 50 hjärtan så blir 1 hjärta 6 smartpoints

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

  • Jessica

    2008/11/21

    Vilka söta bullar, dessa måste jag bara prova. Skippar nog saffranet eftersom jag inte är något stort fan av det, funderar på om det skulle funka med pepparkakskrydda för att få dom lite juliga, blir att testa.

    Ha en bra helg!
    /Jessica

  • kardemummagumma

    2008/11/21

    Åh va gotti gott! Och jätte söta! Jag tänkte baka lussekatter idag men isället står nu en plåt med muffins i ugnen.. va hände?! 😀

  • Nina

    2008/11/21

    De ser jättegoda ut!:)

  • Jessica

    2008/11/23

    Så nu har jag provat dom och dom blev riktigt goda, hade i 2 tsk pepparkakskrydda, men nästa gång dom görs kommer det bli 1 tsk med krydda till för att få mer smak av pepparkaka.

    /Jessica

  • Nadja

    2008/11/23

    Till Jessica:

    Jättekul att du återkom och berättade, ska också prova göra dem med pepparkakssmak – Tack!

    Till Kardemummamamma:

    Det är gott med muffins också, speciellt dina såg fina ut.

    Till Nina:

    De är eller rättare sagt var jättegoda.

  • Jennie

    2008/11/23

    Gud så smarriga de verkar! Kanske mumsigare än mina favorit ”bullar”, nämligen lussekatter? 😉
    Blir nog att testa dessa godingar till ett utav alla kommande adventfikan här framöver! =)

  • kryddburken

    2008/11/23

    Men så gulliga! Perfekt recept! Det ska absolut prövas! Jag väntar på att mina saffran ska dimpa ner i brevlådan snart! Älskar att julbaka! 🙂 Hoppas helgen varit bra! Kram kram…

  • Alexandra

    2008/12/02

    Nämen– vilka söta !

  • Nadja

    2008/12/03

    Tack alla rara för era goa kommentarer. Ifall ni har bakat dem, så hoppas jag att ni tyckte om dem 😀

    Nadja

  • Helena

    2009/11/26

    åh vad goda de ser ut (och fina!) det måste jag testa.

Kommentera