Julbak, Laktosfritt, Mjuka kakor, WW Flex

Saffranskaka

Här kommer ett enkelt recept på en mjuk saffranskaka som är riktigt god. Det är ju första advent på söndag och då passar denna kaka perfekt. Jag brukar smörja formen lätt och sedan strö över kokosflingor istället för ströbröd när jag bakar den. Kombinationen av kokos och saffran är jättegod. Prova och se själva.

Till en kaka behöver du:

3 ägg, 2 1/2 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 50 g margarin 80% (mjölkfritt), 1 dl mellanmjölk (laktosfri), 3 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 nypa salt, 1/2 g saffran, 1 tsk margarin till formen + 4 msk kokos till formen

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret. Koka upp mjölken tillsammans med saffranet och blanda det med smöret. Blanda sedan det med äggsmeten. Blanda ihop vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Smaksätt smeten med ev. ljus rom. Smörj och ”bröa” formen med kokos, fyll formen med smeten.

Grädda kakan i mitten av ugnen i 30-40 minuter, känn med en sticka, smeten ska inte vara kladdig. Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett serveringsfat. Mitt råd är att grädda kakan i nedre delen av ugnen och cirka 25-30 minuter.

Viktväktarna

  • VV Flex: hela kakan har 102 smartpoints, dela det med antalet bitar du skär upp (t.ex. 12 bitar = 8 sp/ bit)
  • Smartpoints: Totalt har kakan 108 smartpoints, dela det med antalet bitar du skär upp (t.ex. 12 bitar = 9 sp/bit)
Print Friendly, PDF & Email

Kommentera