Skink- och ostfyllda gifflar

Dessa gifflar som är fyllda med skinka och ost är perfekta att ta med sig på picknicken eller till badstranden. Den är nästan lika goda kalla som när de är varma. Fyllningarna kan man variera hur man själv vill: skinka-ost eller salami-ost, grillkorvar eller paprika-lök-ost om du vill ha vegetariskt. Lägger du lite oregano i så smakar det pizza om dessa gifflar och sånt gillar barnen. Provbaka och fyll frysen med dessa, bra även som mellanmål eller lätt lunch till dig som jobbar.

Till 16 stycken gifflar behöver du:

Deg: 5 dl fingervarmt vatten, 50 g jäst, ca 14 dl vetemjöl, 2 tsk socker, 2 tsk salt, 4 msk olja

Pensling: 1 ägg, 1 dl sesamfrö, ev oregano

Fyllning: 32 skivor skinka, 32 skivor ost max 17 %, 3/4 dl ketchup, ev oregano

Gör så här:

Smula jästen i en skål. Häll fingervarmt vatten över jästen och rör om tills den löser sig. Tillsätt socker, salt, olja och nästan all vetemjöl. Arbeta samman till en jämn och smidig deg. Tillsätt mer mjöl om det så behövs. Låt degen jäsa till dubbel storlek under bakduk.

Ta upp degen på ett mjölat bakbord (ta mer mjöl om det behövs, så att degen inte fastnar). Dela degen i två bitar. Ta den ena biten och kavla ut den till en stor rund bit. Dela upp den i 8 stycken lika stora tårtbitar. Smörj varje bit med lite ketchup och lägg sedan på 2 skivor av både skinkan och osten. Strö eventuellt över lite oregano. Rulla sedan varje bit från den bredaste delen och in mot den smalaste. Lägg gifflarna på en smord plåt (eller bakpappersklädd) och låt dem jäsa i ytterligare en kvart. Gör nu likadant med den andra degbiten.

Pensla med uppvispat ägg och strö över sesamfrö (eller riven ost, oregano, flingsalt eller vad du själv behagar). Ställ gifflarna mitt i ugnen och grädda dem i 200 grader tills de har fått fin färg, cirka 20 minuter.  Gifflarna går bra att frysa in, men låt dem då svalna ordentligt först.

Viktväktarna

Smartpoints: 10 sp/ styck enligt receptet ovan.

Propoints: 9 pp/ styck enligt receptet ovan.

Print Friendly, PDF & Email

8 thoughts on “Skink- och ostfyllda gifflar

  1. Finfint i matsäckskorgen till badet kan jag tänka. Själv har jag just packat smörgåsar, men det här är ju strået vassare!
    🙂

  2. Så goda dem såg ut! Jag har länge tänkt fylla frysen med pizzabullar, men efter att ha sett dina bilder så tror jag det blir gifflar istället. 😉

  3. Tack för uppslaget på gifflarna. Ska göra dem i kväll och servera med en kött/grönsaks soppa som står på spisen just nu

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *