Matbröd, Viktväktarna Smartpointsrecept

Små solrosbröd

Finns det något godare än nybakat varmt bröd på morgonen? Nej det är inte mycket som slår den doften, känslan och smaken, speciellt en helgdag då man kan njuta lite extra på morgonen. Att låta en deg jäsa kallt och sakta är perfekt och bröden får även mera smak. Så blanda ihop degen på kvällen innan du går och lägger dig och du har den så gott som färdig på morgonen när du vaknar. Mycket praktiskt eller hur? Jag har skrivit om Martin Johansson tidigare, min guru inom bröd. Detta är ytterligare ett recept från hans bok Enklare Bröd och det recept är inget annat än mycket GOTT!

TIPS! Perfekta bröd till picknicken, utflykten, buffébordet eller till dig själv en söndagsmorgon

Små solrosbrödTill 8-10 stycken småbröd behöver du detta:

3 g färsk jäst (3 krm), 300 g kallt vatten (3 dl), 390 g rågsikt (6 1/2 dl), 6-9 g salt (1-1 1/2 tsk), 20 g honung (1 msk), 3 msk solroskärnor till utbakning

Gör så här:

På kvällen: Rör ut jästen och tillsätt sedan övriga ingredienser. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig. Täck bunken med lock eller platsfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.

Små solrosbröd

På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader med en plåt i mitten. Skrapa ut den lösa degen på mjölat bakbord och dra ut den till en långsmal rektangel. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med solroskärnor och lite rågsikt eller mjöl. Låt jäsa i cirka 30 minuter.

Små solrosbröd

Baka nu av bröden. Dela degen i bitar, 8-10 stycken, och lägg på ett bakplåtspapper. Låt papperet glida in på plåten via en skärbräda eller bricka. Sänk värmen till 250 grader och låt bröden stå 15-20 minuter i ugnen. Ta ut bröden och låt svalna på ett galler.

Små solrosbröd

Gör en god smörgås eller servera dem till en varm och god soppa. Om något skulle bli över så går det bra att frysa in.

Viktväktarna

Smartpoints: en sats är 48 smartpoints och det blir 6 smartpoints/bröd vid 8 stycken eller 5 smart/bröd vid 10 stycken. Så njut av lite gott bröd till helgen!

Propoints: en sats är 42 propoints och det blir 5 propoints/bröd vid 8 stycken eller 4 propoints/bröd vid 10 stycken. Så njut av lite gott bröd till helgen!

Print Friendly, PDF & Email

4 Comments

 • Ann-Sofi Matsafari

  2014/02/14

  Ser vrålgoda ut!

 • Maja

  2014/02/14

  De ser verkligen jättegoda ut!

 • Madeleine

  2014/02/15

  GRYMT recept!! Precis vad jag har letat efter, det här måste provas 😀

 • julia

  2014/02/17

  Men ååh, mums vad goda de såg ut! 🙂

Kommentera