Små solrosbröd

 

Finns det något godare än nybakat varmt bröd på morgonen? Nej det är inte mycket som slår den upplevelsen, speciellt inte under helgen då man kan njuta av frukosten lite extra. Jag föredrar att låta en deg kall jäsa under natten, det är praktiskt och så får brödet mycket mera smak. Det är bara att blanda ihop degen på kvällen innan du går och lägger dig och så har den jäst färdigt när du vaknar på morgonen. Detta recept är från Martin Johansson (min guru inom bröd) bok Enklare Bröd. Dessa bröd är riktigt goda och är perfekta till picknicken, utflykten, buffébordet eller bara när du vill lyxa till det.

Små solrosbröd

Till 8-10 stycken småbröd behöver du detta:

3 g färsk jäst (3 krm),

300 g kallt vatten (3 dl),

390 g rågsikt (6 1/2 dl),

6-9 g salt (1-1 1/2 tsk),

20 g honung (1 msk),

3 msk solroskärnor till utbakning

Gör så här:

  1. På kvällen: Rör ut jästen och tillsätt sedan övriga ingredienser. Rör tills allt blandats ordentligt. Degen ska vara lös men inte rinnig.
  2. Täck bunken med lock eller platsfolie och låt stå i rumstemperatur i 8-10 timmar.
  3. På morgonen: Sätt ugnen på 275 grader och lägg en tom plåt i mitten av ugnen.
  4. Skrapa ut den lösa degen på ett mjölat bakbord och dra ut den till en lång smal rektangel.
  5. Vik ihop degen en gång på längden så att den blir ungefär som en baguette.
  6. Pensla degen med vatten och strö på rikligt med solroskärnor och lite rågsikt eller mjöl.
  7. Låt degen jäsa i ytterligare cirka 30 minuter medans ugnen blir varm.
  8. Baka nu ut bröden genom att dela degen i 8-10 stycken bitar och lägg bröden på ett bakplåtspapper.
  9. Låt bakplåtspappret med bröden glida in på den varma plåten med hjälp av en skärbräda eller bricka.
  10. Sänk värmen till 250 grader och grädda småbröden i 15-20 minuter.
  11. Ta ut bröden och låt dem svalna på ett galler.
  12. Gör dig en god smörgås eller servera dem till en varm och god soppa. Om något skulle bli över så går det bra att frysa in.

Små solrosbröd

ViktVäktarna

  • WW Points: en sats har 46 points och det blir 5 points per bröd vid 10 stycken.

4 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.