Förrätt, Pizza/Piroger, Viktväktarna Smartpointsrecept

Smördegsinbakad svamp- och purjolökslängd

Dammar av detta recept i dessa svamp och kantarelltider. Denna längd är ett gott tilltugg till fredagens kalla öl eller mys. Den passar även toppen som förrätt om man vill bjuda på något gott men enkelt innan maten. Med en färdigkavlad rektangulär smördegsplatta är den mycket lätt- och snabblagad. Fyllningen kan varieras i det oändliga men denna gång hade jag champinjoner som behövde användas så det fick bli stommen till fyllningen.

Inbakad svamp- och purjolökslängdTill en längd behöver man:

1 rektangulär färdigkavlad smördegsplatta (typ Ica’s  250 gram förpackning), 20-30 champinjoner, 1 purjolök, 2 1/2 dl crème fraiche lätt, salt, peppar, 1 ägg till pensling, 2 msk sesamfrö till garneringInbakad svamp- och purjolökslängdGör så här:

Börja med att skiva champinjonerna och små fräsa den tills all vätska är borta. Skölj och skiva purjolöken. Lägg till purjolöken i pannan och små fräs även den en kort stund. Häll i crème fraichen, salta och peppra och låt den småputtra i några minuter så att smakerna träder fram. Låt svalna. Ta fram smördegsplattan och häll fyllningen som en sträng på ena långsidan och rulla sedan ihop. Lägg rullen på en bakpappersklädd plåt. Pensla med ägg och strö över sesamfrö. Grädda längden i 225 graders värm (mitt i ugnen) tills den får fin färg, cirka 10-15 minuter.Svamp-och purjolökslängdDela längden i bitar och servera som tilltugg på en salladsbeklädd tallrik. Man kan även dela längden på 2-3 delar och äta den som en paj med en god blandsallad och en kall öl.

TIPS! Om du inte har sesamfrö hemma, så är det även gott att dekorera längden med riven god ost.

Smartpoints: hela rullen blir 61 smartpoints enligt receptet ovan, dela det med antal bitar du skär upp. T.ex vid 15 bitar = 4 sp per bit

Print Friendly, PDF & Email

9 Comments

  • Jessica

    2009/10/24

    Ojojoj, vad god den ser ut, blev jättesugen.

    Hoppas du får en bra helg!

  • Helena Ljunggren

    2009/10/24

    Wow så gott det ser ut och tjusigt att titta på!!

  • Catherine

    2009/10/25

    Oj! Ramlade in här av en slump… googlade efter seg rulltårta o hittade seg daim-kaka!
    Och vilka läckra bilder sen… o recept! Jag blir ju alldeles sjuk! Härligt!
    Hit kommer jag fler gånger! =)

  • Emmas Kök

    2009/10/25

    Vad spännande det här ser ut! Det kan nog vara något för mig att testa (gillar deg :))

  • Sandra drömkaka

    2009/10/26

    Åhhh så gott, det börjar riktigt kurra i magen!!

  • Becca

    2009/10/27

    Oj! Gott!! 🙂 Din blogg inspirerar.

    Ha det fint.

  • Emilies Skafferi

    2009/10/28

    Åhh detta lät verkligen gott, måste jag ta och pröva!

  • bakmammorna

    2009/10/28

    å den ser underbart god ut!! det måste jag prova!

  • Jennie

    2010/10/07

    Oj vad gott det ser ut… tänker att man kan byta ut champinjoner mot kantareller då frysen är full. Gott som fredagsmys kan jag tänka. Skall provas imorgon 🙂

Kommentera