Bär, Efterrätter, Pajer (bak), WW Flex Smartpoints, WW Propoints

Smulpaj med olika bär

Vad jag älskar mest just nu är alla färska bär man kan få tag på. Så då passar jag på att göra min favoritpaj, en med just alla möjliga bär tillsammans med ett smuligt täcke av havre som toppats med ljuvlig nougat och krispiga pinjenötter. Detta recept har ni fått tidigare men tåls verkligen att upprepas för den är så god. Denna paj är verkligen dyr i Viktväktarnas värld och kostar en hel del points. Men jag lovar, det är värt varenda tugga, så spara dina points så att du kan njuta av pajen.

Det här behövs till cirka 6-8 bitar:

Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 2 msk florsocker, 125 g smör eller margarin, 1 ägg

Fyllning: 1 msk potatismjöl, 1/2 dl socker, 300 g bär- t.ex. hallon, blåbär, skogsbär, jordgubbar

Smuldeg: 1 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 dl havregryn, 3 msk farinsocker (går bra med vanlig också), 100 g margarin

Topping: 50 g pinjenötter (gärna ekologiska), 50 g mjuk nougat

Ugn: 225 grader

Gör så här:

Blanda samman mjöl och florsocker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig massa. Tillsätt ägget och  arbeta snabbt ihop allt till en deg. Låt den vila kallt i kylen cirka en timme (eller 15 minuter i frysen). Tryck ut degen i en pajform och nagga den i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter. Blanda samman potatismjöl och socker. Rör ner bären i blandningen och rör om väl. Häll bären i det förgräddade pajskalet. Blanda samman mjöl, havregryn och farinsocker/socker. Tillsätt matfettet och arbeta samman till en smulig deg. Fördela den över bären. Strö över pinjenötterna. Riv nougaten grovt (det går lättare om nougaten är kall) och strö den över pajen. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills den får fin färg. Servera pajen gärna med en klick vaniljvisp eller mjukrörd vaniljglass. Mums det kan inte bli godare!

Viktväktarna

  • WW Flex: hela receptet har 167 smartpoints. Dela det med antalet portioner som serveras och lägg till points för eventuellt vaniljvisp, grädde, glass eller liknande. Ex: vid 8 portioner = 21 smartpoints
  • Propoints: receptet ovan är totalt 87 propoints, vid 8 portioner = 11 pp, vid 10 portioner = 9 pp, lägg till pp för vaniljvisp, glass eller liknande

Print Friendly, PDF & Email

9 Comments

  • Wow!!! Denna har jag missat tidigare!!
    Tur att du lade ut den igen… 😀
    Denna ska jag helt klart testa snarast!!
    Hoppas allt är bra med dig annars!
    Kram.

  • Linda

    2010/07/23

    ser så gott ut, gillar när det är knaprig topping på bärpajer, så denna paj skall jag verkligen prova

  • Anna

    2010/07/23

    Spännande med pinjenötter och nougat som topping. Det måste jag också prova nästa gång jag gör paj.

  • Erikas kök

    2010/07/23

    Gud, vad god den ser ut!
    Har också bakat idag och testat två nya recept. Roligt!
    Ha en trevlig helg!
    Erika

  • Tobbe

    2010/07/24

    Ny tävling hos Den Rockande Kocken, missa inte den… http://blog.godaremat.se/template_permalink.asp?id=153

  • Gott med pinjenötter i pajen! Och grattis till två år med din fina blogg! 🙂

  • Junitjej

    2010/07/25

    Smulpaj är vansinnigt gott!

  • Cutecakes-Paulina

    2010/08/02

    Det lät himla gott med denna bärpaj! Är själv väldigt förtjust i alla sorters bär!
    Paulina

  • Pingback: Veckans middag nummer 94 | Nadjaskitchen.se

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.