Supergod smulpaj med skogsbär

Ack, denna måste ni bara prova! Helt klart en ny favorit. Jag gjorde en vanlig pajdeg i botten, fyllde den med lite frysta skogsbär och lite färska jordgubbar och la en smuldeg över bären. På toppen så la jag även lite pinjenötter och riven mjuk nougat. Resultatet blev helt enkelt fantastiskt. Skogsbären gav en lite syrlig touch, ibland kom den söta jordgubben fram och nougaten var inte sen att göra sig påmind.  Ta vilka bär du än har (hallon, jordgubbar, blåbär, skogsbär eller björnbär) och fyll pajen. Du kommer nog inte att ångra dig. Jag ska göra pajen igen till helgen och denna gång ska jag fylla den med färska jordgubbar som bara blir godare och godare. Servera pajen gärna med en klick vanlijvisp.

Smulpaj med skogsbär, nougat och pinjenötter

 

Det här behövs till cirka 6-8 bitar:

Pajdeg: 3 dl vetemjöl, 2 msk florsocker, 125 g smör eller margarin, 1 ägg

Fyllning: 1 msk potatismjöl, 1/2 dl socker, 300 g bär- t.ex. hallon, blåbär, skogsbär

Smuldeg: 1 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 dk havregryn, 3 msk farinsocker (går bra med vanlig också), 100 g margarin

Topping: 50 g pinjenötter (gärna ekologiska), 50 g mjuk nougat

Ugn: 225 grader

Gör så här:

Blanda samman mjöl och florsocker. Tillsätt matfettet och finfördela det till en smulig massa. Tillsätt ägget och  arbeta snabbt ihop allt till en deg. Låt den vila kallt i kylen cirka en timme (eller 15 minuter i frysen). Tryck ut degen i en pajform och nagga den i botten med en gaffel. Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10 minuter.

paj med skogsbär

(beklagar den dåliga bilden)

Blanda samman potatismjöl och socker. Rör ner bären i blandningen och rör om väl. Häll bären i det förgräddade pajskalet. Blanda samman mjöl, havregryn och farinsocker/socker. Tillsätt matfettet och arbeta samman till en smulig deg. Fördela den över bären.

paj med nougat, pinjenötter och skogsbär

Strö över pinjenötterna. Riv nougaten grovt (det går lättare om nougaten är kall) och strö den över pajen. Grädda mitt i ugnen cirka 10 minuter tills den får fin färg. Servera pajen gärna med en klick vaniljvisp. Mums!

19 thoughts on “Supergod smulpaj med skogsbär

  1. Så gott! Smulpaj kan man inte får för mycket av! Kul variant du bjuder på . 🙂

    Må så gott/ Mimmi

  2. Paj är nog bästa bjudrätten! Min kollega bjöd på paj igår med hallon och mango – superduper! Alla kan ta sin lagom stora bit och njuta!

  3. Yammi, vad det såg gott ut. Smulpaj är ju bara så gott, kul med pinjenötter och nougat till, kan ju inte gå fel.

  4. Bjöd på denna igår när vi hade gäster. Fyllde den med hallon och det blev succé. Tack för detta recept, ska absolut göra om den.

    Milla

  5. Du har så goda pajrecept på din blogg! Jag blir jättesugen när jag ser bilderna!
    Hälsningar
    Paulina

    Svar från Nadja:
    Tack Paulina, denna kan jag verkligen rekommendera, en av de godaste pajerna jag har ätit.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *