Kött

Surkålslåda med rökt sidfläsk

Många rynkar nog på näsan när de läser ”Surkålslåda”, men så farligt är det faktiskt inte utan det kan bli riktigt gott. Det gäller att koka bort det sura från kålen och lägga till lite rökt sidfläsk och vitlök som genast ändrar på smaken. Min käre make brukar bli väldigt glad när jag gör denna rätt, vilket egentligen inte är så ofta. Barnen rynkar på näsan och tycker inte om doften som sprider sig i köket vid tillagningen, men de får gott gilla läget. Lite annorlunda är gott ibland!

Du behöver detta till cirka 4 portioner:

1 burk surkål, 1 paket sidfläsk, 3 vitlöksklyftor, matolja, paprikapulver, 2-3 lagerblad, salt och peppar

Gör så här:

Skölj surkålen väl i kallt vatten så blir den genast mindre sur. Lägg kålen i en större kastrull och häll på vatten så att kålen täcks och låt koka på medelvärme. Under tiden kan du skära upp sidfläsken i lagom stora bitar och lägga den och lagerbladen i kastrullen. Detta kan nu koka i en till två timmar beroende på hur sur man vill att kålen ska vara. Häll på eventuellt mera vatten om så behövs. Jag brukar nog koka upp till 2 timmar minst och får då lägga till vattet minst två gånger.

När man tycker att surkålen är lagom sur (detta helt efter tycke och smak, ju surare du vill ha den desto kortare koktid!), så låter du vattnet koka bort nästan helt. Under tiden kan du riva ner två vitlöksklyftor och den tredje skär du i små bitar. Den skurna vitlöken fräser du snabbt upp i en panna tillsammans med matolja. Här lägger du även i paprikapulvret mot slutet så den får fräsa upp. Blanda ner denna vitlök- och paprikafräs i surkålen. Surkålen får nu en fin brandgul färg. Salta och peppra efter smak. Häll allt i en ugnsform och gratinera i cirka 20 minuter i 225 grader. Servera lådan tillsammans med ett gott bröd, gärna medelhavsbröd eller majsbröd.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

3 Comments

 • Linda Johansson

  2012/02/17

  Ja, detta var lite udda. Det vore kul att våga testa nya maträtter, men jag är alldeles för feg! 🙂 Får väl se hur modig jag kan bli!

 • Marija

  2012/03/22

  Favoriträtten, podvarak och proja 😉
  Jättebra blogg, hittade hit av en slump idag när jag googlade på ostscones! 🙂

 • Nadja

  2012/03/22

  Välkommen Marija, hoppas du tittar in fler gånger.

  Nadja

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.