Långpannebak, Små kakor, WW Flex Smartpoints, WW Propoints, WW SmartPoints

Syltrutor

Här kommer ett mycket gott recept på en kaka som alltid är omtyckt när den serveras. Tänk dig en mördegskaka tillsammans med lite sylt och ett täcke med havrefras, en lyckad kombination med andra ord. I originalreceptet så använder man lingonsylt men jag har alltid haft hallonsylt i min. Kakan är lättbakad och räcker till många då den bakas i liten långpanna. Långpannan jag använder har dessa mått, 25 x 30 cm. Använd gärna en långpanna som har någorlunda likadant mått för bästa resultat.

Till en liten långpanna behöver du :

Kaka: 4 1/2 dl vetemjöl, 1 1/2 dl strösocker, 1 msk bakpulver, 1 ägg, ca 2 dl hallonsylt, 150 gram smör

Havrefras: 1 1/2 dl havregryn, 1 dl strösocker, 1 tsk vaniljsocker, 50 gram smör

Gör så här:

Blanda mjölet, sockret och bakpulvret i en bunke. Finfördela smöret i detta. Tillsätt ägget och blanda alltsammans. Tryck ut degen i en smord liten långpanna, ca 20 x 30 cm. Fördela sedan sylten över degen. Blanda havregryn, socker och vaniljsocker till havrefraset. Smält smöret och häll över det. Rör om väl. Strössla över havregrynsmassan över sylten. Grädda i nedre delen av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter. Låt kakan svalna innan du skär den i fyrkanter. Hoppas det smakar!

Viktväktarna

  • WW Flex: hela satsen har 185 smartpoints. Dela det med antalet bitar du skär upp. Tex: 30 bitar = 6 smartpoints per bit
  • Smartpoints: hela satsen har 187 smartpoints, dela det med antalet bitar du skär upp. T.ex 30 bitar = 6 sp per bit
  • Propoints: hela satsen är 109 propoints. Dela det sedan i antalet bitar så får du fram hur mycket en är. Exempel: 20 bitar = 5 pp/ bit
Print Friendly, PDF & Email

7 Comments

  • Melita Sara

    2012/04/20

    Sådana har jag sett i min bok ” sju sorters kakor” där de använder lingonsylt, men jag föredrar också med hallonsylt, eller blåbär! 🙂

  • Nadja

    2012/04/20

    Ja receptet kommer ursprungligen från ”Sju sorters kakor”, en liten bibel som alla borde ha!

  • Katarina

    2012/04/21

    Så gott det ser ut!

  • Sanna

    2012/04/21

    Vilka fina vårkakor!

  • Emilia

    2012/04/22

    Låter gott, får jag testa. Passar perfekt till i sommar 🙂

  • Barbro

    2012/04/22

    Det där är ett recept jag ofta tänkt prova men det blir aldrig av…

  • Jeanette

    2015/05/02

    Jag brukar göra dem med lingonsylt. Det blir kanongott, inte så sött. Tack för att du räknat ut Pp på dem 🙂
    Kram

Kommentera