Tomtemors mjuka pepparkaka

Här kommer det andra julreceptet för i år. Det blev en mjuk pepparkaka, den är nog en av julens käraste favoriter och kanske till och med ett måste till adventskaffet, eller vad säger ni? Kakan är mycket enkel att baka och med lite lingonsylt i smeten blir den extra god och saftig.

Tomtemors mjuka pepparkakaTill en kaka behöver du:

175 g mjukt smör, 1 1/2 dl strösocker, 1 dl farinsocker, 4 ägg, 1 dl lingonsylt, 1 dl filmjölk, 4 dl vetemjöl, 1 tsk bakpulver, 3 tsk malen kanel, 1 1/2 tsk malen kardemumma, 1 tsk ingefära, 1/2 tsk kryddnejlika, ev florsocker till garnering

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Rör smör, socker och farinsocker mjukt och poröst. Tillsätt ett ägg i taget under omrörning. Blanda lingonsylten med filmjölken och rör ner den i smeten. Blanda mjöl, bakpulver och kryddor. Sikta ner det och rör om ordentligt. Häll smeten i en smord och bröad form (1 1/2- 2 liter).

Tomtemors mjuka pepparkakaGrädda kakan i nedre delen av ugnen i 40-50 minuter. Känn med sticka om kakan känns torr. Låt kakan svalna ordentligt och stjälp sedan upp den på ett fat. Sikta över florsocker så att det ser ut lite som om kakan har ett snötäcke. Om du har lingon så dekorera gärna med dem så blir det vackert. Jag hade det inte utan tog ett rött band och det blev väl inte så illa?

Smartpoints: hela kakan har 158 smartpoints, dela det med antalet bitar man skär upp

bloglovin

7 thoughts on “Tomtemors mjuka pepparkaka

  1. Gudarns så gott ! Kan bara tänka mig vilken ljuvlig doft som måste ha spridit sig 🙂 Den var väldans tjusig ..

  2. Vilken fin ,julig dekorering & mjuk pepparkaka är ju hur gott som helst! 🙂

    Min goda chokladkaka har jag lagt ut nu, så nu är det bara du provar den 🙂 !!

  3. Mjuk pepparkaka är ju så himla gott, har hellre det än hårda pepparkakor, men det tror jag är något som ändrar sig med åren iaf var det så för mig, när jag var yngre stod alltid dom hårda högst upp.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *