Ugnsbakad lax med spenat och vinsås

 

Här kommer ett recept till er som älskar lax. Laxen ugnsbakas i ugnen med ett täcke av lök och spenat, hur enkelt som helst men gott. Börja med att lägga potatisen på kokning om du vill ha det tillsammans med fisken. Hoppas det smakar!

Ugnsbakad lax med spenat och vitvinssås

Till 4 portioner behöver man:

4 bitar lax (ca 125 gram per bit), ½ gul lök, 250 gram färsk bladspenat, 1 tsk smör till stekning, salt, svartpeppar

Vinsås: 1 msk finhackad gul lök, 1 msk smör, 1 msk vetemjöl, 1/2 dl matlagningsvin, 2 ½ dl matlagningsgrädde, 2 dl fiskbuljong

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Lägg laxbitarna i en ugnsform. Salta och peppra fisken. Skiva löken tunt och fräs den mjuk tillsammans med spenat i en klick smör. Salta och peppra. Fördela spenaten på laxbitarna i formen. Stek mitt i ugnen 15-20 minuter.

Ugnsbakad lax med spenat och vitvinssås

Fräs den finhackade löken till såsen i smöret i en kastrull utan att bryna. Pudra på mjölet och rör om. Häll på vin, grädde och buljong. Låt såsen koka upp under omrörning, sänk värmen och låt puttra på svag värme i cirka 10 minuter. Rör om då och då. Servera laxen med till exempel nykokt potatis, citronklyftor och lite grönt.

ViktVäktarna

  • WW Points: 4 points per portion med 4 % grädde och 6 points per portion med 10% laktosfri grädde.

2 kommentarer

  • Nadja

    Hej Kerstin
    Stort tack för din återkoppling, är så tacksam för den. Jätteroligt att ni tyckte om rätten.
    Kram Nadja

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.