Vad gör du med dina rester?

Tävlingen är avslutad, återkommer med vinnarna…

Ni har säkert lagt märke till Lantmännens kampanj ”Var rädd om maten”. Lantmännen har gjort en undersökning som visar att var fjärde matkasse i Sverige slängs. Det är en mycket hög siffra som vi absolut ska få ner. Många gånger när jag har gjort en kylskåpsrens, så har jag lyckats få till en röra av resterna som blev nästan godare än den ursprungliga rätten. Gör en pytt, röra till pastan eller kanske en omelett av resterna så blir det kanon.

Under denna vecka (vecka 47) så har Lantmännen en ”Var rädd om maten-vecka” och utmanar alla att inte slänga någon mat alls under hela veckan. Jag är den första som nappar på. Vill du också hänga med? Självklart eller hur? Mer info hittar du på deras facebooksida eller hemsida.

Tävling: Om du svarar på frågan vad du brukar göra med dina rester så är du med i en utlottning där fem personer kan vinna ett varsitt kit av detta:

1 bok med 50 recept + recept för dagen efter med resterna

1 praktiskt matlåda

1 påse müsli

Tävlingen kommer att pågå fram till torsdag klockan 18.00. Fram tills dessa kan du lämna en kommentar här och berätta vad du gör med dina rester. Ge olika bra tips så är du med i utlottningen. Lycka till och nappa på utmaningen nu!

Print Friendly, PDF & Email

17 thoughts on “Vad gör du med dina rester?

  1. När jag har rester kvar, vilket är alltid, så använder jag dem mer än gärna till antlingen frukosten eller lunchen dagen efter. Med Köttfärssås kan man t.ex. göra jättegoda köttfärsmackor med en skiva ost och en brödbit och in i ugnen, eller så kan man steka ihop det till en omelett. Eller om jag har överbliven potatis, ris eller linser så kokar jag gärna ihop en snabb soppa med det och lite annat som kanske ligger och väntar på sin tur i kylskåpet, sällan jag slänger maten eftersom jag har en pojkvänn som äter allt, så det är bara att slänga ihop!
    Kram /sabina

  2. Små rester av ris, spaghetti och köttfärssås, grönsaker, rotsaker, bönor och bitar av kött?
    Tja, ett sätt att använda dom resterna är att göra en Restsoppa. Frys in. Koka upp buljong, tillsätt resterna, värm upp och smaka av med passande kryddor. Vips har man en billig och välsmakande måltid tillagad av mat som annars skulle ha kastats bort.

    Min mamma brukade göra sillbullar. Hon malde köttrester och kall, kokt potatis tillsammans med urvattnad saltsillfilé och lök. Sedan gjorde hon en färs av det med hjälp av lite mjölk, ägg och kryddor som formades till biffar och stektes.

  3. Jag brukar laga ihop något annat av rester eller bara äta som det är.
    Jag avskyr att slänga mat som inte är förstörd.

  4. Jag brukar alltid ha lite ost som ligger i kylen och ibland är det mögelost eller hårdost.

    Så jag brukar koka pasta och precis innan den är färdig så häller jag av vattnet. I så lägger jag lite mögelost som smälter ner. Kryddar med lite peppar och salt. Oftas har man en paket bacon i kylen som jag steker ganska hårt och smular ner det i pastan med ädelosten. =)

    Man kan även göra detta med hårdost.

    Sen är det färdig att äta.

    Smaklig spis. =)

  5. här kastas minsann inget i detta hem smile.
    det fryses in var för sig.Och när jag har bråttom eller minst en gång i veckan blir det restmat.
    ibland gryta ibland går grönsaker med lite äpple och lök ner i salanden

    perfekta konserver ha hemma till rester= krossad tomat burkar med sötsursås är mina favoriter.
    till kött åker gärna lite torkad frukt i.
    ohhh jag blir hungrig smile

  6. Kött, korv och köttbullar som blir över skärs i små bitar och läggs i en plastburk i frysen, när det är tillräckligt med rester så blir det pyttipanna.

    Köttfärs är perfekt till paj

    Större mängder mat som blir över, blir alltid matlådor, perfekt att ta fram när man inte orkar laga middag

    Pasta och ris sparas alltid och värms upp, potatisen blir till pyttipanna eller används i brödbak, ja överbliven gröt är också perfekt att använda i brödbak

  7. Med mina rester så fryser jag in och kött ,korv mm gör jag egen pytt på. I bland åker resterna upp till min granne och hennes barn och det är mycket uppskattat. Eller så åker jag hem till mina föräldrar med det min mamma bröt höften i somras och orkar ej lika mycket som för och bara för att de ska få i sig mer hemmagjord mat än bara nästan halvfabrikat som det blitt sedan hon gjorde sig illa och jag vill att de ska äta bra och nyttig mat. För de är mina älskade föräldrar

  8. Det är för det mesta inte jag som fixar med mat här hemma men jag skulle vilja hylla min mamma! Min pappa också för den delen. De är jättebra på att ta hand om rester och faktum är att det inte ens känns som att vi brukar ha rester hemma at all och då menar jag inte att vi aldrig har rester, för det har vi men det känns inte som att resterna är rester… Det är bara mat som… vi inte har ätit upp än. Liksom.

    Hur som helst, ibland blir det ju över mat efter middagen och är det mycket så brukar det resultera i matlådor som tas med till jobbet nästa dag. Då och då händer det ju dock att det är lite för lite, liksom så att det inte riktigt räcker till en ordentlig lunch men då löses problemet många gånger med ett par ägg och ris! Några skivor överbliven rostbiff, fläskfilé, annat kött, eller köttfärs, köttbullar, quorn, tofu, räkor, skinka, korv – whatever! Koka upp en passande mängd ris, knäck ca 1 ägg/person som skall äta, vispa äggen och stek tsm med ris och rester! För att få mer färg och bättre betyg i näringssynvinkel så passar grönsaker som t ex majs, sockerärtor och morötter eller varför inte broccoli, väldigt bra! Man kan också använda potatis i rätten om man har någon sådan liggandes, det går att variera i det oändliga!

    Hemma hos mig är det oftast på detta vis rester tas om hand, annars är vanliga metoder också pannkaka (mjölk som snart går ut, eller massa havregryn), pizza (superperfekt för överblivna pålägg och grejs) och frukt som är på väg att… somna in, de passar ju perfekt i paj eller andra bakverk (tänker mest på klassikern banankaka hehe), dock är det bästa enligt mig att frysa in dem och sen göra superenkel glass!:D

    Go rests!

  9. Jag älskar rester! Sparar allt som blir över och fryser ner. Många bäckar små….efter ett tag har man flera nya maträtter. Varje helg äter vi tacos och efter några omgångar finns så mycket sparat av färs, riven ost, tortillas att det endast behövs grönsaker till tacokvällen. Minsta lilla köttbit som blir kvar sparas för efter ett tag finns tillräckligt för egen pytt i panna! Som sagt rester är bra. Snart jul och då blir det rester! Me like!

    vh
    Mamma Monika, resternas okrönta drottning

  10. Hemma hos oss kastas det sällan mat. Nästan allt tas om hand av planerande jag! Det bilr lunchlådor självklart. Vissa rester kan användas till middagarna senare i veckan. Mjölk som börjar bli gammal steks upp till pannkakor och fryses in till senare tillfälle. Frysen är för övrigt mycket användbar för rester. Det mesta går att frysa in och använda vid senare tillfälle.

  11. I min familj brukar vi inte vara så jättebra på att ta vara på matrester, det är snarare så att vi slänger ganska mycket mat och detta är något vi kommenterar varje gång det händer. Men, för några månader sedan kom min mamma på den smarta idén att sätta lite tejp som man kan skriva på, på matlådan, och sedan skriva datumet då maten lagades. Vi brukar nämnligen ha problem med att komma på hur gammal maten är, och på grund av detta slängs det för mycket. Nu vet vi exakt ur gammal maten är, och då äter vi den såklart, eftersom den inte är äldre än vad vi egentligen tror.

    Men, nu till vad vi brukar göra av matresterna; när vi ska äta tacos (vilket händer ganska ofta), brukar vi planera in att vi ska äta spagetti och köttfärssås några dagar senare, för vi köper alltid Santa Marias starka tacosås, och det blir alltid över från när vi äter tacos. Den häller vi helt enkelt i köttfärssåsen, så blir den starkare och godare.

    När det blir köttbullar eller potatis över, då brukar mamma och pappa lägga det på frukostmackan dagarna efter. Att äta köttbullar eller potatis till frukost är inte direkt någotjag uppskattar, men det tycker i alla fall att det är gott.

    Till slut vill jag beerätta att jag är ganska bra på att äta rester. Jag pluggar på högskola, och det innebär att jag ibland måste ta med mig matlåda till skolan. Jag brukar göra iordning en couscoussallad, sedan lägger jag i, om det finns, köttrester, t.ex. fläskkotlett, skinka, entrecote osv. på så sätt fyller man ut salladen, så den inte bara består av grönsaker och couscous.

    Vi har också nu verkligen tvingat oss till att äta upp resterna som står i kylen. När det är dags för kvällsmat så radar vi upp alla matlådor på köksbänken, och alla ska äta nåt, så det blir ofta en fyrarättersmiddag (vi är fyra i familjen), alla äter olika. Men, vi gör även en helt ny sallad, som alla får ta av, och den brukar det inte bli några rester av.

  12. Hej!
    Oftast lägger jag in de som går i frysen.. annars används de till nya maträtter dagen efter 🙂 vi slänger knappt ngn mat här hemma..
    De som är bäst är att noga tänka ut va man handlar.. så man handlar efter de man använder, på så sätt sparar man mindre pengar och sparar miljön lite. Att alltid ha bacon i frysen är perfekt för restmat, pasta, potatis eller ris funkar alltid med bacon, pytt eller ngt annat kul!
    mvh lilltimbe!

  13. Tips 1: Om man gör en enkel pizza-eller sconesdeg så kan man lätt sno ihop några piroger. Man kan fylla dem med vilka rester man än har över. En jättegod fyllning är kokta ägg från frukosten och kokt ris och den överblivna köttfärsåsen från dagen innan! Men det även går bra att stoppa i en pastasås, vare sig tomatbaserad eller krämig variant, eller resterna från köttgrytan.

    Tips 2: Wraps är en ännu lättare sak att fixa ihop. Till och med överblivna fiskpinnar kan bli en hit i wraps med en god yoghurtdressing och lite grönsaker!

    Tips 3: En omelett blir lätt upp-poppad med överblivna woken från igår!

  14. Här hemma blir det jämt rester över, jag brukar lägga dom i en matlåda och bara värma upp igen någon dag senare. Det är skönt att ha rester i kylen när man har bråttom någon dag, men det skulle vara kul att ha en liten bok som kan påminna en om hur man kan återanvända resterna på ett roligare sätt! =)

  15. Jag hatar att slänga mat, så jag gör i de allra flesta fall ”rest-kompott” av maten i de flesta former, ibland riktigt lyckat ibland mindre lyckat, men jag slipper i allafall slänga! Paj är perfekt att fylla med restmat, likaså pasta o kylskåps-rens, pyttipanna…

  16. Mina rester blir matlådor till jobbet oftast. Om det är tacofärs kan det bli en paj eller köttfärsås. Slänger sällan mat som blir över.

    Hälsningar
    Anna

  17. Först och främst så går det resterna till matlåda åt både mig och gubben.. ev tacofärs kan det bli pizza av. Dottern brukar va bra på att göra både varmisar och värma en taco tubs om det finns färs över. Såser som blir över brukar jag tillsätta i köttgryta.
    En rest dag på veckan kan med också bli till middag så man få rensa ur kylskåpet.
    På kryddburkens blogg finns det ett tips om att använda kroppkaksvattnet till att baka bröd av som jag tycker va himla bra..

Comments are closed.