Matbröd

Vallmobröd

 Dessa vallmobröd är otroligt snabbakade, dekorativa och jättegoda portionsbröd. Degen som inte ska förjäsas kavlas ut direkt, viks i tre delar och strös med vallmofrön. De är klara medan du lagar middagen, så kavla upp ärmarna och baka ihop dessa små vallmobröd…och vem kan emotstå nybakat bröd? Inte jag i alla fall..

Propoints: Totalt är receptet nedan 68 propoints. Vid 16 stycken mindre bröd så är ett bröd 4 propoints.

VallmobrödVallmobröd, cirka 16 bröd

50 g jäst, 1 dl rumstempererad mellanmjölk (ev laktosfri), 100 g smält smör (ev laktosfri), 1 ägg, 1/2 tsk salt, 1 1/2 msk socker, 7 dl vetemjöl,

Garnering: 1 uppvispat ägg, svarta/blåa vallmofrön

Gör så här:

Lös upp jästen i mjölken. Tillsätt smör, ägg, salt, socker och större delen av mjölet. Arbeta degen smidig. Kavla ut till en kaka, ca 20 x 65 cm. Pensla ovansidan med uppvispat ägg och vik in den ena långsidan mot mitten. Gör likadant med den andra så att det blir tre lager. Vänd så att skarven kommer neråt och pensla med ägg. Strö vallmofrön över och skär degen i cirka 16 lika stora bitar. Lägg på bakpappersklädd plåt och låt dem jäsa under bakduk till dubbel storlek, cirka 30 minuter. Grädda mitt i ugnen i 225 grader cirka 10-12 minuter. Låt svalna på galler.

DSC01203

 

Print Friendly, PDF & Email

11 Comments

  • Jennie

    2008/12/04

    Åh så goda de såg ut! 🙂
    Det är inte mycket som slår nybakat bröd håller jag med om! 😉

    Varma Hälsningar,
    Jennie.

  • Jessica

    2008/12/04

    Åh, vad bra jag som ska baka bröd ikväll, dessa blir att testa.

    /Jessica

  • kryddburken

    2008/12/04

    Vallmobröd är ju så gott! Ditt recept låter riktigt smarrigt, det måste jag prova nån helg!

  • angelina

    2008/12/05

    dom har jag bakat och det stämmer, dom är jättelätta och snabba att baka. jättegoda är dom oxå 😉

  • Anna

    2008/12/05

    Jag har fått tillfälle att prova dom och dom var jätte goda

    Anna

  • Jessica

    2008/12/06

    Nu har jag bakat dom och dom var ju tokgoda, vet dock inte vad det var för spöke i mitt kök igår, för jag bakade dessa och ytterligare en annan sort och tyckte att båda sorterna jäste väldigt dåligt, men det är ju så det är ibland.

    /Jessica

  • Mattias Lyman

    2008/12/06

    Ser gott ut. Smart med vikningen, blir mest att jag gör brödet till runda bullar. Får ta och testa ditt recept nästa gång.

  • Hanna

    2008/12/06

    Vilka fina bröd! De ser jättegoda ut!

  • JoY

    2009/12/28

    Hejja! Vilka goda bröd! Försökte mig på en vallmofläta igår och det gick ju inte alls, det här blev MYCKET bättre tack tack för det 🙂
    Men däremot förstår jag INTE hur små dina bröd är om du fick ut 16 stycken av den där degen, jag fick 9 stycken och de var jättesmå 🙂

  • Nadja

    2009/12/28

    Svar till Joy:

    Jag tycker inte de är så små, men då du fick endast 9 stycken och de var jättesmå så måste det ha blivit något fel. Jag har gjort dessa flera gånger och det har alltid varit okej. Försökt göra dem igen så blir de säkert bättre.
    Nadja

  • JoY

    2009/12/29

    Mina blev jättesmå.. kanske 4×10 cm bara tyckte dina såg mycket större ut.

    Åt dem dock till frukost och de var ju supergoda 🙂 Får prova igen 🙂

Kommentera