Valnötsfocaccia

 

Detta bröd kan vem som helst lyckas med, även den som aldrig har bakad bröd förr. Testa och imponera stort på dina vänner. Valnötter i bröd är ju så fantastiskt gott. Det är mycket godare än i bakverk enligt mig. Gör degen på kvällen (eller på morgonen om du vill ha det nybakat till middagen) och låt den kall jäsa i mellan 8-12 timmar. Observera att degen ska vara lös, så att du inte tror att du har gjort något fel. Det som är det bästa med Focaccia är att det bakas i långpanna, bara att hälla ut degen på plåten och in i ugnen! Brödet är jättegott att ha till din sallad men kan även skäras upp det i bitar och ha det på buffébordet när ni är många. Brödet går jättebra att frysas in.

Till ett stort bröd behöver du:

25 g jäst

6 dl kallt vatten (ljummet om du inte vill kall jäsa)

1 tsk salt

2 msk rapsolja (eller t.ex. olivolja) + 1 msk olja till garnering

ca 13 dl vetemjöl

50 g grovt hackade valnötter

ev. flingsalt till garnering

Gör så här:

  1.  Lös upp jästen i det kalla vattnet.
  2. Tillsätt salt, olja och mjöl. Jag brukar ta 3-4 dl vetemjöl och arbeta in det och sedan arbeta in 1 deciliter i taget tills det tar slut. Arbeta ihop degen kraftigt, gärna med en maskin, tills det blir en fin lös deg. Inga klumpar ska finnas.
  3. Smörj en stor bunke invändigt med lite olja och lägg degen i den.
  4. Täck med plastfolie och ställ i kylskåpet över natten eller mellan 8-12 timmar.
  5. Ta ut degen från kylskåpet.
  6. Häll ut den på en bakplåtsklädd långpanna och tryck ut med en mjölad eller blöt hand.
  7. Gör hål i degen och droppa över lite olja. Strö på valnötter och tryck ner dem lite granna. Strö över lite flingsalt.
  8. Sätt ugnen på 225 grader.
  9. Låt brödet jäsa utan duk under tiden ugnen blir varm, cirka 20-30 minuter.
  10. Grädda sedan mitt i ugnen i cirka 25 minuter. Låt brödet svalna lite och servera det nygräddat.

ViktVäktarna

  • WW Points: hela brödet har totalt 104 points. dela det med antalet bitar du skär upp brödet i, tex 30 bitar = 3 points per bit.

3 kommentarer

  • Nadja

    Till Kristina: Vad roligt att du tycker om brödet. Byt ut valnötterna mot det du gillar så blir det alltid bäst. Hälsningar Nadja

     
  • Kristina Ahlmark

    Har gjort det här receptet massa gånger. Älskar detta bröd! Brukar dock skippa walnötterna och bara ha flingsalt på 🙂

     
  • Linda- Cupcakesfluffan

    Har aldrig ätit focaccia, måste testa dit recept framförallt då den innehåller valnötter, något jag tokgillar, vill inte ha det som man ofta har på som tex oliver, soltorkade tomater och sånt

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.