mittWW Smartpoints BLÅ,  Söta pajer,  WW Propoints (gammalt)

Vaniljdoftande Ananaspaj

 

Jag dammar av ett mycket gammalt recept som jag la ut på bloggen för typ 8 år sedan. Denna paj bjöd min gamla arbetskollega Eva oss på jobbet. Hon var en riktig guru inom bakning, allt hon bakade blev så himlans gott och hon bjöd oss ofta av det hon bakade. Gissa om det var uppskattat eller inte på jobbet av oss kollegor. Denna paj ska ni verkligen prova att baka. Creme Fraichen i fyllningen ger en lite syrligare ton mot den söta ananasen och vaniljen är inte sen att sprida en underbar doft i köket. Jag funderade på ifall man bytte ut den konserverade ananasen mot färsk och mixade den lite lätt, så skulle det nog blir lite mindre points för oss Viktväktare, eller hur? Jag har dock inte testat det ännu. jag kanske tar och gör det nu till påsk.

Till en paj behöver du:

Pajdeg: 150 g margarin (bregott mellan), 1/2 dl strösocker, 3 dl mjöl

Fyllning: 2 ägg, 1/2 dl strösocker, 1 liten burk krossad ananas, 2 dl creme fraiche lätt 15%, 1 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Gör snabbt pajdegen, gärna med en matberedare. Kavla eller tryck ut den i en pajform och förgrädda den i cirka 10 minuter (225 grader). Låt den svalna lite medan du gör fyllningen. Vispa ihop ägg och socker vitt och pösigt. Blanda ner creme fraichen och  vaniljsockret. Häll ut spadet från ananasen och fördela krosset över pajskalet. Häll sedan över fyllningen och grädda i cirka 20 minuter. Pajen kan med fördel serveras ihop med lite vispad grädde eller vaniljkvarg, men den är otroligt god också utan.

Viktväktarna

  • WW Flex Smartpoints: hela pajen är 92 smartpoints med Bregott mellan och 104 med 80% margarin. Dela det i antalet bitar du serverar. Tex vid 12 bitar = 8 smartpoints (med Bregott mellan)
  • Uträkning av tidigare ViktVäktarprogram:
  • Propoints: hela pajen  är 67 pp och delar man den på 8 bitar så blir det 8 pp.

Print Friendly, PDF & Email

16 Comments

  • Nadja

    Tack Virve för tipset. Jag ska titta efter den lågsockriga ananasen.
    /Hälsningar Nadja

     
  • Virve

    Jag bakade också med färsk ananas och det blev en stark metallisk smak i hela pajen, gick inte att äta. Man kan baka den med lågfettiga mejeriprodukter och sötströ istället. Dole har en påse med ananas i lågsockrig lag, 3 sp per 100 g.

     
  • Nadja

    Hej Lena,
    Det går säkert bra att byta till mini creme fraiche då den är kokbar. Önskar dig lycka till med viktminskningen.
    Hälsningar Nadja

     
  • Nadja

    Hej Monica,
    Vad roligt att höra att du gillade pajen! Tack för att du berättar / Kram Nadja

     
  • Lena

    Hejsan!
    Hittade din sida idag när jag letade efter kakrecept för viktväktare. Har gått med nu för cirka 12 veckor sedan och ville ha tips nu inför påsken. Älskar ananas och tänkte också först prova med färsk men såg sedan kommentaren här och tänker inte prova. Kan det vara så att man kan byta ut creme fraichen till mini creme fraiche i stället för lätt så får man ner det någon liten Point till 🙂

    Har hittat en del recept hos dig redan som jag måste prova, de ser så goda ut. Både middagar och förrätter.

    Ha en Glad Påsk.

     
  • Nena

    Ananaspaj har jag nog aldrig smakat…ser otroligt smaksigt ut! Skriver helt klart upp receptet och maste testas med glass vid sidan om:)
    Tack for receptet!
    Kramar,
    Nena

     
  • Ann-sofi Andersson

    Har bakat denna paj förrut och det är grymt god med vaniljglass till….=)

     
  • Nadja

    Tack för din kommentar! Då vet jag att jag inte ska prova med färsk ananas nästa gång. De konserverade har ju tillsatt socker så kan det bero på det?

     
  • Linda Johansson

    Denna paj är så god… Jag och min syster gjorde den med färsk ananas en gång, tänkte att det måste ju bli ännu godare med tanke på att jag älskar färsk ananas. Men pajen smakade jättekonstigt, illa för min del som har känsligt lukt- och smaksinne. Jag kunde inte äta den. Vet inte vad det berodde på, att ananasen var färsk?

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.