Varmkorv med stuvad vitkål

Ibland är det så gott med en enkel varmkorv. Här serverar jag korven med kokt potatis och stuvad vitkål. Vitkålen kan man byta ut mot morötter om man vill variera sig lite.

Varmkorv med stuvad vitkål - propoints - vvtillsammans- viktväktarna - mittviktväktarna - recept

Till 4 portioner så behöver man:

4-8 varmkorvar (beroende på om man vill ha en eller två)

Stuvning: 500 gram vitkål, ½ liter vatten med lite salt, 2 msk smör, 3 msk vetemjöl, 5 dl mellanmjölk, 2 krm salt, 1 krm peppar, 1 krm muskot (kan uteslutas)

Gör så här:

Koka upp vattnet med lite salt i en kastrull med lock. Dela och klyfta vitkålen under tiden. Skär bort den grova stammen. Skär vitkålsklyftorna i strimlor och sedan i mindre bitar. Koka vitkålsbitarna i kastrullen under lock i ca 5 minuter. Häll av vitkålen i ett durkslag.

Varmkorv med stuvad vitkål - propoints - vvtillsammans- viktväktarna - mittviktväktarna - recept

Smält smöret i en kastrull eller djup stekpanna. Rör i mjölet. Tillsätt mjölken under omrörning, lite i taget. Rör till en jämn stuvning. Koka stuvningen på medelvärme i 5 minuter och rör om nästan hela tiden så att det inte bränns vid. Tillsätt vitkålen och låt det koka upp. Smaka av med salt, peppar och lite riven muskot. Glöm inte att servera lite grönt till.

Viktväktarna:

Smartpoints: Vitkålsstuvningen är 6 sp per portion. Varmkorven är 2 sp om den max har 9 % fett, annars kan den ligga mellan 5-7 sp. 2 kokta potatisar är 4 sp.

Propoints: Vitkålsstuvningen är 4 pp per portion. Varmkorven brukar ligga mellan 2-4 pp per korv. 2 potatisar är 3 pp.

Print Friendly, PDF & Email

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *