Bullar/Vetebröd, Viktväktar recept bak

Vetelängd med kanelfyllning

Jag vet inte hur många gånger jag har bakat bullar men aldrig hittills har jag provat på att göra en klippt vetelängd. Så jag bestämde mig för att göra det när sonen frågade när jag skulle baka bullar nästa gång. Sagt och gjort, det blev vetelängder med kanelsmak och det var mycket enklare att klippa till längderna än vad jag trodde.

Propoints: Totalt för hela receptet är det 164 propoints, vilket gör att en vetelängd blir 41 propoints. Dela det med antalet skivor så får du vad din bit kostar i pp.

Till fyra längder behöver du:

Vetedeg: 50 g jäst för söta degar, 150 g smör, 5 dl mellanmjölk, 1 ägg, 1 1/2 dl socker, 1/2 tsk salt, 1 tsk kardemumma, 13 dl mjöl

Kanelfyllning: 100 g rumsvarmt smör, 1/2 dl socker, 3 tsk mald kanel

Garnering: 1 litet ägg, pärlsocker och ev flagad mandel (har inte räknat med det i pp-uträkningen)

Gör så här:

Smält smöret och värm det tillsammans med mjölken till fingervarmt. Fördela jästen i vätskan och rör sedan ner ägget, socker, salt, kardemumma (kan uteslutas) och vetemjöl. Arbeta degen ordentligt, helst flera minuter med maskin, och låt den jäsa till dubbel storlek.

Dela degen i fyra delar, kavla ut till rektanglar och lägg på fyllning. Rulla ihop till längder och lägg dem på plåt. Klipp upp flikar och lägg dem korsvis så att det ser ut som en fläta. Klipp rätt så djupt så blir det finare. Låt längderna jäsa övertäckta i cirka 30 minuter.

Pensla längderna med ett uppvispat ägg och strö på pärlsocker och eventuellt lite flagad mandel. Grädda längderna i nedre delen av ugnen i 200 grader i 15-20 minuter. Låt längderna få vacker gyllenbrun färg.

Perfekt till söndagsfikat om jag får säga det. Helst skulle jag vilja sitta i en liten stuga någonstans, titta ut genom fönstret medan man fikar och ha en sprakande brasa värmandes bakom ryggen. Mysigt eller hur?

TIPS! Ett tips är att byta ut den flagade mandel mot hackad pistage istället.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

10 Comments

  • Therese

    2010/02/02

    Vad gott nougatkaffet såg ut, vilken bra ide att göra så där. Lite lyxigare kändes det som.
    Håller på läsa in mig på alla bloggar här börjde igår och är inte klar än..
    Jag håller med lät härligt med brasan och stugan inte så dumt.

    Tack för din kommentar ang våran katt wille, är ju oundvikligt att dom lämnar oss en dag men fy vad jobbigt det är..
    Ha en bra dag

  • Emmas Kök

    2010/02/02

    Jag har heller aldrig provat klippt vetelängd. Men detta ser ju fantastiskt ut så det får jag nog ta och baka snart! Pistagenötter blir det på mina! 😛

  • Malin

    2010/02/02

    Åh va fina dom blev! Och vetebröd är ju alltid så himla gott! 🙂

  • bakfia

    2010/02/02

    det ser underbart ut.)!!!!!!!!!!

  • Kalasgott

    2010/02/03

    Oj så vackra! Ser fantastiskt goda ut Nadja! 🙂

  • Tess

    2010/02/03

    gud vad gott det ser ut 🙂

  • Lenita

    2010/02/06

    Jag brukar röra i en-två skedar NUTELLA och det är det bästa !

  • Bukångest

    2011/10/05

    Tack för tipset om klippta längder!

  • Therése

    2012/07/23

    Använde ditt recept och lade till lite vaniljkräm på mina. Bakade ut dom på 2 olika sätt och gjorde en liten fördjupning på mitten och lade vaniljkrämen där i. Dom blev kanongoda 🙂

  • Nadja

    2012/07/24

    Toppen Therése, låter hur gott som helst.

Kommentera