Vitkålsgratäng

 

Det har skrivits mycket om Vitkålsgratäng i olika Viktväktargrupper på Facebook. Jag har länge velat provlaga detta och nu blev det äntligen av. Gratängen är god, men min mage fick lite problem med alla fibrer som vitkålen har. Nästa gång så byter jag nog ut lite av vitkålen och lägger morötter istället. Jag tror det skulle bli jättegott. Servera gärna gratängen med något kallskuret, så som rostbiff eller rökt skinka till exempel.

Till en stor gratäng (minst 6 personer) behöver man:

runt 800-1 kg vitkål, 1 stor gul lök, 2 – 3 pressade vitlökar, salt, svartpeppar, cayennepeppar, 5 dl matlagningsgrädde, 150 gram riven ost

Gör så här:

Sätt ugnen på 225 grader. Hacka vitkålen i lagom stora bitar. Finhacka även löken. Fräs det tillsammans i en djup panna tills kålen och löken mjuknat lite. Krydda med salt, svartpeppar och lite cayennepeppar. Ta det lite lugnt med cayennepeppar för det blir lätt för starkt.

Häll över grädden och låt det sjuda i två, tre minuter. Häll över kålblandningen i en ugnssäker form och strö över den rivna osten. Grädda 25-30 minuter mitt i ugnen tills gratängen fått en fin färg. Klart!

ViktVäktarna

  • WW Points: om man använder 4 % matlagningsgrädde och 12 % mager riven ost så blir 1 portion 4 points. Med 10% laktosfri matlagningsgrädde och 12 % ost blir 1 portion 7 points.

7 kommentarer

  • Nadja

    Hej, återkom o berätta hur det blev. Jag kan tänka mig att det blev lyckat.
    Hälsningar Nadja

     
  • Eva Wallberg

    La till en riven morot idag, har gjort gratängen flera gånger så det ska bli intressant och smaka hur det blev med lite morot i också. Tack för alla dina goda recept!

     
  • Magnus Johansson

    Jag gör som en kålpudding med mycket kål och även lite chili men kålen spelar huvudrollen
    Toppar med riven ost och grädde. Var något jag hittade på en lchf sida

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.