Vridna solrosbaguetter

Äntligen har jag införskaffat en baguetteplåt! Jag har velat ha en jättelänge och men det har liksom inte blivit av. Förra helgen så provbakade några baguetter och samtidigt testade plåten. Ett litet tips, fast det är en non-stick plåt så skadar det inte att smörja den lite. Jag kanske var lite för ivrig när jag skulle ta bort brödet men den fastnade lätt. Annars kändes det väldigt proffsigt att använda den och jag är nöjd. Vi har det rätt så kallt här hemma, hyresvärden snålar med värmen så brödet kan inte få jäsa som det ska och jag är lite otålig och låter inte brödet få jäsa så länge det behöver. Man ska egentligen inte följa klockan så mycket utan se på brödet om den har jäst färdigt eller inte.

Till fyra baguetter behöver du:

1/2 paket jäst, 6 dl ljummet vatten, 2 dl rostade solrosfrön, 2 mks rapsolja, ca 14 dl vetemjöl, 2 msk solrosfrön till garnering

Gör så här:

Smula jästen i en bunke. Rör ut den i lite av vattnet. Tillsätt resten av vattnet, solrosfrön, olja, salt och det mesta mjölet. Arbeta ihop till en kladdfri deg. Låt det jäsa cirka 60 minuter (eller hellre till dubbel storlek).

Vält försiktigt upp degen på bakbordet utan att knåda den. Dela i 4 delar och forma varje till en baguette med hjälp av en degskrapa. Snurra baguetterna så att de blir vridna. Lägg dem på en smord eller bakplåtsklädd plåt. Låt jäsa i 15-30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader under tiden. Pensla bröden med kallt vatten och strö över solrosfrön. Grädda mellan 20-25 minuter. Brödet ska få fin härlig färg och bli knaprig.

bloglovin

4 thoughts on “Vridna solrosbaguetter

  1. Hej, bakade dem för ett tag sedan, utan baguettplåt, men även jag har skaffat sådana, dock ej använt, ska smörja litegrann då jag inviger dem. Testade med lite grovt salt på baguetterna, tillsammans med solrosfröna, oj, vad gott det blev……Tack för dina inspirerande recept.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *