Wienernougat

Till julen så är en ask Wienernougat nästan lika mycket ett måste som en ask Paradis hos oss. När jag fann Monika Ahlbergs recept (ur boken: Monikas Jul) på Wienernougat så var jag bara tvungen att prova. Och jösses, det smakade precis som den köpta Wienernougaten och om inte godare! Och det var hur enkelt som helst att göra dem. Prova själv vettja!

WienernougatTill en avlång form (ger mellan 36-40 bitar, beroende på storlek):

100 g flagad mandel/mandelspån, 250 g nougat, 150 g mörk choklad

Gör så här:

Börja med att rosta mandeln gyllene i en torr och inte alltför het panna. Ställ åt sidan.

Rostad mandelSkär både nougaten och chokladen i mindre bitar och smält det försiktigt över ett vattenbad.

Nougat och mörk choklad i bitarNär allt är smält, blandar du ner den rostade mandeln. Blanda försiktigt så att mandeln inte går sönder. Häll upp massan i en avlång form (t.ex. brödform) med bakplåtspapper.

Wienernougat på gång...Låt det stelna ordentligt.

Supergod WienernougatNär Wienernougaten har stelnat skär du den i bitar och sedan är det färdigt! Mycket enkelt att göra själv och det går fort dessutom. Det är supergott att ta en bit till kaffet…mmm.

Tips på annat julgodis är: Leilas Rocky Road

Smartpoints: totalt har receptet 124 smartpoints, dela det med antalet bitar du skär upp. T.ex. vid 40 bitar så blir en bit 3 smartpoints

instagram

Print Friendly, PDF & Email

21 thoughts on “Wienernougat

 1. Svar till Martina:
  Det blir mycket svårt kan jag lova, men man kan alltid försöka 😀

  Nadja

 2. Hejsan! Dessa ser smaskens ut. Jag har funderat på att ge bort lite egengjorda praliner och dylikt i julklapp. Så jag undrar hur dessa ska förvaras och hållbarhet?

  Tack för en bra blogg!

 3. Svar till Ida:
  Jag har förvarat dem i kyl så att de inte blir alltför mjuka. Hur länge…ja säkert i 10 dagar utan problem skulle jag tro, men de räcker inte så länge 😀

  Nadja

 4. Okey. Men ni tror att man kan ha de framme under en dag? Tänkte baka lite godis och ge bort i julklapp och undrar om dom klarar sig en dag under granen?:)

 5. Svar till Ida: Jo det tror jag. Tänk på chokladaskarna som står hur länge som helst i affärerna. De kanske innehåller konserveringsmedel men det gör ju även ingredienserna du använder till Wienernougaten. Så jag tror att du utan problem kan ge det i julklapp. Det blir säkert en mycket uppskattad present.

 6. Jag gjorde detta med lite flingsalt i och då känns det inte lika sliskigt, det blev riktigt bra!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *