Choklad, Godis, Julbak, Viktväktarna Smartpointsrecept

Wienernougat

Till julen så är en ask Wienernougat nästan lika mycket ett måste som en ask Paradis hos oss. När jag fann Monika Ahlbergs recept (ur boken: Monikas Jul) på Wienernougat så var jag bara tvungen att prova. Och jösses, det smakade precis som den köpta Wienernougaten och om inte godare! Och det var hur enkelt som helst att göra dem. Prova själv vettja!

WienernougatTill en avlång form (ger mellan 36-40 bitar, beroende på storlek):

100 g flagad mandel/mandelspån, 250 g nougat, 150 g mörk choklad

Gör så här:

Börja med att rosta mandeln gyllene i en torr och inte alltför het panna. Ställ åt sidan.

Rostad mandelSkär både nougaten och chokladen i mindre bitar och smält det försiktigt över ett vattenbad.

Nougat och mörk choklad i bitarNär allt är smält, blandar du ner den rostade mandeln. Blanda försiktigt så att mandeln inte går sönder. Häll upp massan i en avlång form (t.ex. brödform) med bakplåtspapper.

Wienernougat på gång...Låt det stelna ordentligt.

Supergod WienernougatNär Wienernougaten har stelnat skär du den i bitar och sedan är det färdigt! Mycket enkelt att göra själv och det går fort dessutom. Det är supergott att ta en bit till kaffet…mmm.

Tips på annat julgodis är: Leilas Rocky Road

Smartpoints: totalt har receptet 124 smartpoints, dela det med antalet bitar du skär upp. T.ex. vid 40 bitar så blir en bit 3 smartpoints

instagram

Print Friendly, PDF & Email

21 Comments

  • Sandra drömkaka

    2009/12/05

    Wow vilka godbitar! De där såg ÄNNU godare ut än orginal-wienernougaten! Mmm sugen jag blir 🙂

  • David Oberländer

    2009/12/05

    Mums vad gott det såg ut. Bra fotat. Man blir sugen på att baka. Enkelt recept. Har alltid trott det vara svårare att göra.

  • Therese

    2009/12/05

    Har gjort den här väldigt många gånger med lika gott resultat. En jätte bra present med… =)

  • Martina

    2009/12/05

    Mmm, ser riktigt gott ut men hur ska man klara att bara ta en bit till kaffet 🙂

  • Nadja

    2009/12/05

    Svar till Martina:
    Det blir mycket svårt kan jag lova, men man kan alltid försöka 😀

    Nadja

  • Rymdtomten

    2009/12/06

    Det här såg riktigt smaskigt ut. Så nu blir det till
    att göra julgodis…

  • Jessica

    2009/12/06

    Hemmagjord wienernougat är ju så himla gott och helt otroligt enkelt att fixa till.

    Ha en bra 2:a advent!

  • melina

    2009/12/06

    svara på min fråga i min blogg?! ;D

  • Hej. Vilken god konfekt.
    Titta gärna in hos mig idag, så får du se lite bilder från Jamtli’s fina Julmarknad som jag besökte igår. Trevlig 2a Advent./ Birgitta

  • Carro

    2009/12/06

    Mumsfilibabba! 😀

  • Anna

    2009/12/06

    Gud vad gott det ser ut.

    Anna

  • Ida

    2009/12/06

    Hejsan! Dessa ser smaskens ut. Jag har funderat på att ge bort lite egengjorda praliner och dylikt i julklapp. Så jag undrar hur dessa ska förvaras och hållbarhet?

    Tack för en bra blogg!

  • Nadja

    2009/12/06

    Svar till Ida:
    Jag har förvarat dem i kyl så att de inte blir alltför mjuka. Hur länge…ja säkert i 10 dagar utan problem skulle jag tro, men de räcker inte så länge 😀

    Nadja

  • Rebecca

    2009/12/06

    Åhh det där måste provas här hemma. Min sambo ääälskar wienernougat så det borde bli populärt:)

  • Gud vad gott!
    Och så fina bilder du tar!!

  • Tina

    2009/12/07

    Jisses..så smarrig de chocklad gottat såg ut…..
    Ha en bra dag!

  • Emmy

    2009/12/08

    Åh, godaste julgodiset! Håller med – hållbarheten behöver man inte fundera på, hi hi…

  • Ida

    2009/12/09

    Okey. Men ni tror att man kan ha de framme under en dag? Tänkte baka lite godis och ge bort i julklapp och undrar om dom klarar sig en dag under granen?:)

  • Therese

    2009/12/09

    Jag ha sneglat på det där receptet jag också, dom är ju så goda.
    Ha en bra dag

  • Nadja

    2009/12/10

    Svar till Ida: Jo det tror jag. Tänk på chokladaskarna som står hur länge som helst i affärerna. De kanske innehåller konserveringsmedel men det gör ju även ingredienserna du använder till Wienernougaten. Så jag tror att du utan problem kan ge det i julklapp. Det blir säkert en mycket uppskattad present.

  • Tina

    2011/11/29

    Jag gjorde detta med lite flingsalt i och då känns det inte lika sliskigt, det blev riktigt bra!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att förhindra skräppost. Lär sig hur dina kommentardata behandlas.