Köttfärspaj i söta portionsformar

 

Jag riktigt älskar pajer, båda matiga och söta, men tack och lov så gör jag inte dem så ofta för då skulle jag rulla fram. Man kan äta allt men inte alltid, eller hur? Men lite då och då så går det bra. Här har jag gjort en god köttfärspaj och lagt i små portionsformar istället för en stor. Man kan med största försiktighet ta dem ur formarna, men smörj då ordentligt, och frys in och ha med som lunchlåda någon gång när det behövs. Köttfärspajer kan varieras i det oändliga. Det är kryddningen och fyllningen som gör det, så variera så mycket du kan. Här är den enkelt kryddad med tomat, basilika och vitlök, en mycket god kombination. Pajdegen har jag gjort efter detta recept, en med keso i och den räcker egentligen gott och väl till minst 5 portionsformar och snålar man så kan det bli till och med 6. Eller så använder du överflödig deg och gör ett fint galler istället. Under det tjocka täcket av ost (enligt dotterns önskemål) så döljer sig ett galler. Du kan även byta ut till en magrare pajdeg, tips på olika pajskal finns HÄR.

Detta behöver du:

Pajdeg: 100 g smör, 100 g keso (max 1,5 %)  , 3 1/4 dl vetemjöl

Fyllning: 400 nötfärs (10%), 1 dl passerade tomater, 1 tsk basilika, 1 mindre vitlök, salt, peppar efter tycke och smak, ca 100 g riven ost (max 12 %)

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till pajskalet och knåda snabbt ihop till en deg. Låt degen vila i cirka 30 minuter i kylskåp. Smörj portionsformarna. Dela degen i minst 5 delar och varav du trycker ut 4 delar i fyra portionsformar. Nagga gärna botten och lägg eventuellt lite aluminiumfolie runt botten så att den håller degen uppe. Förgrädda i cirka 5 minuter i 225 grader.

Fräs köttfärsen under tiden, om du vill ha lite lök så går det mycket bra och börja med den i så fall. Tillsätt passerade tomater, pressad vitlök och basilika. Krydda med lite salt och peppar. Fördela köttfärsen i formarna och lägg eventuellt galler av resterande deg eller så fördelar du den rivna osten. Här kan välja och lägga till skivad tomat, paprika eller annan godsak som man föredrar.

Grädda i 200-225 grader tills osten smält och fått fin färg, cirka 10 minuter beroende på ugn. Serveras med en god sallad och lite keso till. Smarrigt!

ViktVäktarna:

  • WW Points: hela pajen har 85 points enligt receptet ovan. Vid 6 portioner så blir det 14 points per styck/bit

9 kommentarer

  • Em

    Åh vilken bra blogg jag hittat! Ser väldigt gott ut och fina bilder!
    Har en fråga: Vart har du köpt dessa portionsformar?? Jättefina, vill ha! =)

     
  • Nadja

    Ja Linda, man kan verkligen variera sin köttfärspaj (o andra med för den delen) med en massa olika grönsaker och kryddningar. Då blir det inte enformigt och ”som vanligt”.

    Ha en bra dag,
    Nadja

     
  • Linda Johansson

    Din dotter har helt rätt! Klart det ska vara ost överst på en köttfärspaj, godast så! 🙂
    Familjen älskar den köttfärspaj som vi kör med, den blir inte alls torr och tråkig, just pga grönsakerna (t ex vitkål, rivna morötter, paprika, champinjoner och mycket lök; blanda gärna olika sorters lök).

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.