Pepparkaksbollar med kristyr
Första receptet i Veckans Julbak-special är dessa Pepparkaksbollar. De är mycket enkla att göra och är goda både utan och med kristyr. Kristyren kan du göra enkelt själv (recept finns här) men här har jag använt mig av färdigköpt kristyr som finns i tub, allt för att göra det så lätt som möjligt. Hur många bollar det blir är helt beroende på hur stora du gör. Dessa är lite mindre än en ”5-krona”.
Du behöver detta:
250 g smör, 2 1/4 dl socker, 1 ägg, 1 tsk kardemumma, 1 tsk nejlikor, 1 1/2 tsk kanel, 2 tsk bikarbonat + 1/2 msk vatten, 7 dl vetemjöl, kristyr i önskad färg, ätbara snöflingor (finns i ”strösselhyllan” eller på nätet)
Gör så här:
Rör smör och socker vitt och pösigt. Tillsätt ägg och kryddor och rör ytterligare en stund. Blanda bikarbonat och vatten och rör ner det. Tillsätt mjölet och blanda väl. Låt degen vila i kylskåpet i cirka 30 minuter. Sätt ugnen på 175 grader.
Tag degen ur kylskåpet. Ta fram två plåtar och klä dem med bakplåtspapper. Rulla till små runda bollar och lägg dem på plåten. Grädda dem i 15-20 minuter och låt dem sedan svalna. När bollarna har svalnat så kan du dekorera dem med kristyr och snöflingor. Kristyren stelnar rätt så snabbt och sedan är det bara att njuta av dem.
ViktVäktarna
- WW Points: degen till dessa pepparkaksbollar har 212 points. Dela det med antalet bollar du gör och då får du fram hur mycket en pepparkaksboll får i pointsvärde, tex 30 bollar = 7 points styck