Efterrätter,  Muffins

Rosa cupcakes med vitchoklad frosting

 

Här ser ni resultatet av mitt första försök att göra fina cupcakes. Inte dumt för att vara första gången eller vad säger ni? Så här efterhand så hade jag nog lagt lite mera frosting på varje cupcake men jag var rädd att det inte skulle räcka vilket var helt fel förstås. Jag är lite mera förtjust i denna frosting som är gjord på grädde och choklad än på de som är gjorda av cream cheese. Den enda nackdelen är att den måste stå i minst 6 timmar i kylen (eller helst under natten) för att lätt kunna vispa upp den. Det roliga med att göra cupcakes är att dekorera dem och få dem så vackra som möjligt. Jag vet inte om jag riktigt har lyckats med det, men rätt så nöjd är jag nog i alla fall. Och det blir säkert bättre nästa gång.

Detta behöver du till 12 cupcakes:

Cupcakes: 3 ägg, 2 1/2 dl socker, 1 tsk vaniljsocker, 100 g smör, 1 dl mjölk, 3 1/2 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 nypa salt, skal av cirka en citron (om du gillar ta även saften)

Frosting: 100 g vit choklad, 2 1/2 dl vispgrädde, ev. röd karamellfärg

Gör så här:

Frosting: Lägg vispgrädden i en liten kastrull och låt den bli varm, den får knappt börja koka. Ta av från värmen och bryt ner den vita chokladen och rör om den tills den har smält helt. Låt den sedan stå i kylskåp i minst 6 timmar. Jag gör detta kvällen innan och låter den stå hela natten i kylskåp. Därefter går det att vispa upp grädden precis som vanligt. Nu har du fått en grädde som smakar vit choklad. Om du vill så delar du grädden i två  eller flera delar och färglägger med olika färger. Några få droppar karamellfärg brukar räcka gott.

Cupcakes: Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg, socker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt. Smält smöret, häll i mjölken och blanda det med äggsmeten. Blanda vetemjöl, bakpulver och salt och vänd försiktigt ner det i smeten. Blanda i rivet skal och ev. saft av en citron. Placera ut pappersormar i en muffinsplåt och fyll formarna till 2/3 med smet. Grädda i mitten av ugnen i cirka 15 minuter. Låt svalna helt.

När cupcakesen har svalnat helt så kan du börja dekorera dem. Vispa upp grädden och fördela och färga dem eventuellt. Fyll en spritspåse med grädden och välj tyll efter tycke och smak. På bilden har jag valt en stjärntyll för att få den vågiga looken så att säga. Därefter plockade jag fram all strössel och ätbar dekoration jag hade hemma och dekorerade och testade mig fram. Många erfarna cupcakesdekoratörer använder sockerpasta och gör mycket vackra blommor till sina cupcakes. Själv har jag inte vågat ta det steget för jag vet inte rikigt om jag har tålamodet till det. Men en dag så kanske…

Cupcakesreceptet är från Leilas bakbok ” A piece of cake”. Det enda jag ändrade på var att ta bort saften av en citron. Smakmässigt så tyckte jag att det räckte med endast det rivna skalet.

bloglovin

Print Friendly, PDF & Email

14 kommentarer

 • Nadja

  Hej Sara
  Kakao är vätskebindande så du får byta ut lite av vetemjölet mot kakao. Om du typ bara tar 3 dl vetemjöl och 1-2 msk kakao så borde du nog få en ganska bra konsistens på smeten. Prova dig fram och se. Annars kan du använda ett vanligt chokladmuffinssmet istället. Lycka till.

  Hälsningar Nadja

   
 • Sara

  Hej jag vill göra choklad muffins ska jag bara tillsätta kako till receptet el hur blir det och hur mycket ska jag tillsätta tack

   
 • Nadja

  Hej Sara, visst kan du byta ut den vita chokladen mot annan, det går hur bra som helst. Men tänk då på att frostingen inte längre blir vit men det kanske inte spelar någon roll. Ju mer grädde du har desto mindre smakar det choklad. plus att du behöver inte så mycket grädde till denna sats. Då får du nästan göra dubbelt så mycket cupcakes. Lycka till!

   
 • Sara

  Hej kan man andvända mjölk choklad eller mörk choklad istället för vit choklad i frostningen. En till sak kan man ha 4 dl grädde med 100 g choklad

   
 • Nadja

  Till Essi: Ja du måste vänta i minst 6 timmar så att den hinner kallna ordentligt, annars kan du inte vispa upp den. Om du inte vill vänta så kan du göra en frosting på smör eller philadelphia.

   
 • Essi

  Hej 🙂 Jag håller på just o laga dina cupcakes o de värkar bra! 😀 Men jag bara undra varför most man vänta 6 timmar på dendär frostningen?

   
 • Nadja

  Hej Nalla
  Alla dekorationer till Cupcakesen har jag hittat i vanliga butiker. Chokladlöven ska finnas bland bakgrejerna, det gör det bland annat i City Gross och Ica Maxi. Där finns likaså olika strösselkaruseller från Fiddes Payne att hitta men många roliga kakdekorationer.

  Hälsningar Nadja

   
 • Nalla

  Hej! Snygga! Ska provbaka dem!
  Men vart har du fått tag på dina dekorationer? Mkt fina!

   
 • Anna

  Guuuud vilka sötingar!!! Jag tycker de är kanon, mina blir aldrig i närheten så där snygga (men goda, så det funkar) ☺ kram Anna

   
 • Marlene

  Hej
  Det du kallar frosting kallar jag för “fluff” som man kan göra i princip vad som helst med 🙂
  Till farsdagstårtan hade jag ett lager med hallonchokladfluff – och det andra laget hallon-marshmallows-mousse från passionforbaking.com

  Måste nog testa att ha det till frosting också (med godissmak :))

   
 • viveca holmgren

  jag har inte vågat testa ännu baka cupcake.
  hm kanske ska prova detta recept smile

   

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.