Vinn en supersnygg Le Creuset gryta!

 

Tävlingen är avslutad!

Här kommer tävlingen som jag utlovade i förra inlägget. Vinn en superfin Le Creuset gryta genom att bidra med ditt bästa sopprecept. Du skriver receptet som en kommentar i detta inlägg eller länkar till er blogg där receptet finns. Tävlingen pågår fram till den 28 mars kl. 18.00.

Missa inte chansen för vinsten är fantastisk! Om du vill dubbla dina chanser för vinst så tävla även på Knorrs facebooksida. Lycka till allihopa!

EDIT! Vilken färg på grytan man vinner vet jag inte. Bilden på grytan är från Le Creutsets hemsida

44 kommentarer

  • Fröken Dill

    SOM jag drömmer om en Le Creuset-gryta! Jag vet inte hur många år jag besökt köksaffärer och suktat över de fina grytorna. En riktigt bra, tjock, emaljerad botten är helt oslagbar när man ska laga soppor och grytor. Problemet är att Le Creusetgrytan är för dyr för att rymmas i min budget.

    Jag skulle bli fullständigt överlycklig om jag vann en gryta. Jag är helt säker på att den skulle användas många, många gånger under hela livet.

    Jag älskar soppor och har ägnat den senaste tiden till att komma på vilka som verkligen är de absolut godaste. Bidraget blir den bästa kycklingsoppan med curry.
    http://frkdill.blogspot.se/2012/03/den-fantastiska-kycklingsoppan.html

    Den här soppan har hängt med i så många år och är fortfarande storfavorit. Den är enkel att laga och tar verkligen vara på råvaran. Även om man bara har ett kycklingskrov med lite kött på brukar det räcka för att laga en helt underbar soppa.

    Godaste kycklingsoppan med curry, 4 port

    6 dl kycklingbuljong (fondkoncentrat + vatten)
    1/2 kyckling
    1 lagerblad
    1 gul lök
    1-2 msk smör
    2 tsk vanlig curry
    1 tsk stark curry
    2 msk vetemjöl
    2 dl mjölk
    2 dl vispgrädde
    6 champinjoner
    1 röd paprika
    Salt och svartpeppar
    1 klyfta vitlök
    vattenkrasse eller smörgåskrasse

    Koka upp buljongen. Lägg i kycklinghalvan. Låt den koka ca 20 minuter tillsammans med lagerbladet.
    Skala och hacka löken. Fräs den i smör utan att den tar färg. Låt curryn fräsa med någon minut.

    Ta upp kycklingen. Ta bort skinn och ben. Skär köttet i mindre bitar.

    Blanda lökfräs och buljong. Vispa samman mjöl och mjölk. Rör ner. Tillsätt grädden. Låt koka 3-5 minuter.

    Kvarta champinjoner och skär paprikan i bitar. Bryn lätt i smör. Tillsätt i soppan.

    Pressa i vitlöken. Smaka av soppan med salt och peppar. Lägg i kycklingköttet. Låt soppan få ett uppkok.

    Servera soppan toppad med vattenkrasse eller smörgåskrasse.

     
  • Sara

    Här kommer ett recept på en jättegod fisksoppa. Den är snabblagad och mycket lätt att göra samtidigt som den är lyxig 🙂

    Fisksoppa

    400g torskfile
    1 pkt Knorr tomatsoppa
    1 lök
    1 pkt saffran
    1 tsk salt
    1,5 dl vatten
    1,5 dl grädde
    0,5 dl dill
    100g räkor

    1. Fräs löken i smör
    2. Tillsätt saffran
    3. Häll i vatten+grädde och koka upp
    4. Lägg i den skivade torsken och sjud fisken i 10 min
    5. Häll i tomatsoppan och låt den bli varm
    6. Lägg i dill och skalade räkor och servera

     
  • Saha

    Min finska soppa!
    Denna supernenkla soppa går hem hos liten som stor och året runt.
    Till fyra personer + någon matlåda:
    8-10 potatisar som skalas och skäres i munsstora bitar
    Koka upp potatisen i saltat vatten.
    Tillsätt 3-4 stora morötter som slantas och får koka ihop med potatisen efter cirka 15-20 min. (Man kan också slänga i blomkåls – och/eller broccolibuketter).
    Under tiden, cirka 500 gram köttfärs som bryns med salt, peppar.
    1 gul lök + 1 vitlök som skars till lite större bitar och brynes tillsammans med köttfärsen.
    När potatisen är nästan klar, i med köttfärsen och tillsätt nu en grönsaksbuljongtärning (kan ta en grönsak- + en köttbuljongtärning för lite mer smak).
    Ha sedan i cirka 2 dl frysta ärtor och låt soppan småputtra någon minut.
    Servera med gott bröd!
    Enkelt men så himla gott och färggrant!

     
  • Sandra Pettersson

    Pekingsoppa
    2 L Vatten
    1 stor röd paparika
    250gr färska champinjoner
    1/5 Purjolök
    1brk bambuskott
    1 tub tomatpuré( ta lite åt gången och smaka av)
    4 st hönsbuljongtärningar
    1 msk socker
    2 tsk sambal oelek ( minska mängden om ni inte vill ha det för starkt)
    1 kapsyl ättiksprit
    3 st kycklingfileér
    potatismjöl till redning.

    Gör så här:
    Koka vatten med buljongtärningarna.
    Under tiden skär man kycklingen i tärningar, och låter dessa koka i buljongen 10 – 15 min
    Strimla purjon, dela champinjonerna, strimla paprikan och lägg ned tillsammans med bambuskotten i grytan, tillsätt tomatpuré och låt koka ytterligare 10 – 15 min.
    Tillsätt socker , sambal oelek och ättika

    Smaka av och tillsätt ytterligare socker eller ättika om så önskas.
    Red av med lite potatismjöl.

     
  • Michael

    Het köttfärssoppa

    200 g köttfärs
    2 st hackade gulalökar
    2 st grovt rivena morötter
    2 liter köttbuljong
    3 dl valfri pasta
    2 st pressad vitlök
    svart peppae och salt efter behag.

    Bryn lök och köttfärs
    Fixa buljongen
    lägg i köttfärsen och löken
    tillsätt morötterna
    lägg i pastan och koka ca 12 min ( kolla kok tiden på pastan.)
    Krydda med vitlök-salt-svartpeppar.
    Tillsätt persilja innan servering. Servera gärna med creme fraiche.

     
  • Camilla Wihlborg

    …har aldrig gillat soppa så värst men sen jag träffade min make så har jag lärt mig äta det mesta 😉
    Hans pappa lagar mat som vore han en stjärnkock!
    Här kommer min favorit (och vinner jag grytan så får svärfar den!)

    Svärfars underbara jordärtskockssoppa:

    (4 port.)
    500 g jordärtskockor
    1 gul lök
    7,5 dl grönsaksbuljong
    2 dl mjölk
    2 dl creme fraiche
    1 dl vitt vin
    salt, peppar
    Till servering:
    0,5 dl hackad persilja
    Smörstekta brödkrutonger (alt. crostini)

    Skala jordärtskockorna och löken.
    Skär i mindre bitar.
    (OBS! Lägg de skalade skockorna i lite kallt vatten med några droppar citron i så blir de inte svarta!)
    Koka upp buljongen.
    Lägg i grönsakerna.
    Låt koka c:a 20 min under lock.
    MIxa soppan till en slät puré.
    Späd med mjölk, creme fraiche och vin.
    KOka försiktigt under lock c:a 5 min.
    Smaka av med salt och peppar.
    Servera med krutonger (crostini) och persilja.

     
  • Joacim Lindfors

    Grym Räksoppa
    1 kg Räkor med skal
    1 Gul lök
    1 Dl Vitt vin
    1.5 Dl vatten
    1 tsk salt.
    2,5 dl grädde
    3-4 msk oliv olja
    Tabasco

    Skala räkorna

    Fräs fin hackad lök på medelvärme med räkskal utan huvud med olivolja i en Le Creuset gryta ett par minuter.
    Häll i vinet och rör om, dra ner värmen och låt små koka koka några minuter.
    Häll i lite vatten itaget. salta
    Därefter låt koka till vätskan är halverad. Smaka av.

    Sila allt innehåll i en kastrull och sedan häll i grädden.
    Lägg i 0.5 dl skalade räkor och några droppar tabasco mixa med en stavmixer så soppan bli len och fin.

    Häll tillbaka soppan till Le Creuset grytan och låt den små koka 5 – 8 min
    Häll upp i en Vit porslinskål toppa med räkor och en dill kvist.

    En lyckad soppa MMMMMMMMMMMMMMMMMM!

     
  • Emma S

    Varit tvungen att slänga grytan vi fått av mina svärföräldrar då den var helt slutkörd och började släppa ifrån sig deras i maten och den är enormt saknad så vill extremt gärna vara med och tävla 🙂
    Här är min absoluta favorit, mättande, lätt att frysa och såklart supergod. Äts gärna med en hårdbrömacka till som man kan doppa i soppan.

    Röd linssoppa med saffran
    ingredienser
    1 pkt saffran
    1 chili (eller efter behag)
    2 klyftor vitlök
    1 msk rapsolja
    1 liter vatten
    1 grönsaksbuljongtärning
    2 dl röda linser
    1-2 tärnade potatisar
    svartpeppar (jag föredrar rejält med svartpeppar)
    1 lime

    Hacka och fräs kryddorna (vitlök, chili och saffran) i oljan.
    Tillsätt vatten, linser, potatis och buljong och koka ihop tills linserna och potatisen är färdigkokt.
    Smaksätt med lime och svartpeppar efter önskemål. Går även att tillsätta lite salt också om man vill men jag föredrar utan 🙂

     
  • Rebecka

    Rebeckas smarriga jordärtskocksoppa med tryffelolja
    (2 personer)

    0,5 kg jordärtskockor
    2 schalottenlökar, finhackade
    2 msk Smör
    1 dl vitt vin eller matlagningsvin
    4 dl grönsaksbuljong
    1 dl grädde
    Några stänk tryffelolja
    salt och peppar
    Ett gott surdegsbröd
    Eventuellt 4 pilgrimsmusslor

    Stek löken i smör på låg värme, utan att den tar färg. Under tiden skrapar du av skalet på jordärtskockorna med en sked, så förlorar du inte så mycket av den dyra rotfrukten som om du använder en potatisskalare. Skär skockorna i mindre bitar och släng i tillsammans med löken. Sen häller du på buljong och vin, och låter det koka upp tills skockorna är riktigt mjuka (ca 15 minuter). Mixa till en slät soppa, tillsätt grädden och låt koka upp. Smaka av med salt och peppar – jag tycker personligen att det är gott med rätt mycket peppar. Servera i skålar och stänk på tryffelolja lite snyggt och konstnärligt. Om du inte gillar tryffelsmaken går det lika bra med en god och smakrik olivolja. Servera med några skivor saftigt surdegsbröd och flingsalt.

    När jag serverar soppan som förrätt brukar jag nöja mig såhär, men är det till huvudrätt så steker jag upp ett par pilgrimsmusslor per person. Använd varm panna, generöst med smör och stek dem snabbt, ca en minut på varje sida beroende på storlek.

     
  • Betul Barakat

    Turkisk linssoppa.

    1 dl röda linser
    vatten
    1 stor potatis
    1 morot
    1 mellanstor lök
    1 vitlöksklyfta
    2msk smör
    chilliflingor efter behag
    torkad mynta efter behag
    salt&peppar

    Koka upp linserna i en kastrull med så mycket vatten som behövs för att täcka linsera. När det skummar vitt så tar du bort det med hjälpa av en sked.

    Skala och hacka grönsakerna i tärningar. Häll ner det i kastrullen med linserna och täck det med så mycket vatten det behövs för att allt ska täckas. Koka tills grönsakerna är mjuka och mixa med en stavmixer. Om du tycker soppan är för tjock så är det bara att späda ut den med vatten.

    Smält smöret i en stekpanna och häll i chilliflingor samt myntan och bryn det i ung. 1-2 min och häll det sedan ner i soppan och rör om. Salta &peppra.
    Gott med krutonger till.

    Samklig spis!

     
  • Marie

    Som jag gått och suktat efter en gryta från Le Creuset.
    Men tyvärr kostar de ju en slant, så än så länge får man låna mammas gamla gryta.

    400gr torskfilé
    300gr laxfilé
    300gr färska räkor med skal
    1 st purjolök
    1 st gul lök
    1 msk smör
    1 st vitlöksklyfa
    2 dl torrt vitt vin
    3 dl matlagningsgrädde
    1 dl creme frachie
    2 st fiskbuljongstärningar
    2 dl vatten
    1 paket saffran
    1 tsk tomatpuré
    1 tsk timjan
    1 tsk salt eller efter behag

    Skölj och strimla purjolöken. Skala och hacka löken.
    Fräs purjo och lök i en stekpanna tills den har blivit mjuk. Pressa vitlöken i pannan.
    Blanda i tomatpuré, salt, timjan och basilika. Fräs en kort stund.
    Tillsätt vin och buljongtärningar och koka ett par minuter.
    Häll i grädde, creme fraiche, vatten och saffran. Sjud i 15 minuter.
    Skär fisken i mindre bitar, ca 5 cm. Sjud i ca 7 min till fisken blivit fast.
    Tillsätt räkorna, hetta upp snabbt och servera genast.

    Servera gärna med en klick aioli och ett nygräddat vitlöksbröd

     
  • Emma Sörensen

    Fick det här receptet en höstkväll hos en vän när vi rensade löv i hennes trädgård! Det är tokigt gott! 🙂

    FÄRGSTARK HÖSTSOPPA! 4p

    4 potatisar
    4 morötter
    2 gula lökar
    1/2 tsk salt
    1 krm svartpeppar
    1L kycklingbuljong
    1 dl mellangrädde

    Skala och skiva potatis och morötter. Fräs löken i kastrullen. Tillsätt ovanstående ingredienser och låt koka i 15 minuter. Mixa sedan till pure med hälften av buljongen, späd med grädde och den sista buljongen, smaka av med salt och peppar.

    KLICK:
    1 dl keso
    1 dl gräddfil
    1-2 msk pepparot på tub.

    Blanda ihop och klicka i soppan. Strö över klippt persilja och njut!

     
  • Aumarin

    Hej,
    Jag lagade den här sopp/grytan igår och det var verkligen jättegott! Och uppskattat av hela familjen.

    Het kycklinggryta:
    750 g kyckling utan ben (lår eller bröstfilé)
    1/2 L kycklingbuljong
    1 fp krossade tomater
    1 vitlöksklyfta
    1 burk majs
    spiskummin
    paprikapulver
    chili
    1/2 tsk chipotlepasta
    1 nypa strösocker
    salt & svartpeppar
    1 röd paprika
    1 grön paprika

    1 näve nachochips

    Koka kycklingen i en kastrull med rikligt med vatten tills köttet är helt vitt. Tag upp kycklingen och skär den i små bitar. Lägg köttet i en gryta och slå över buljong och krossade tomater. Pressa vitlöken och blanda i tillsammans med majsen. Krydda grytan med spiskummin, paprika, chili och chipotlepasta. Smaka av med lite socker, salt och rejält med svartpeppar. Låt grytan koka utan lock tills såsen reducerats och tjocknar, cirka 20 minuter. Finhacka paprikorna och låt de koka med de 2 sista minuterna. Krossa en näve nachochips och strö över. Servera med ris eller ett gott bröd.

    Superenkelt! Om man vill göra soppa istället för gryta så är det bara att låta den koka mindre tid och inte låta så mycket vätska koka bort. Jag föredrar att bara äta den som den är med krossade nachochips, supergott!

     
  • Susanne

    Vår favorit hemma – mammas köttfärssoppa
    1½l Vatten
    3-4 Buljongtärningar
    15 Potatisar (Skalade och skivade)
    3 Stora rivna morötter
    1 Stor Gul lök (skalad och hackad)
    ½kg Blandfärs
    ½dl Tomatketchup
    2msk Tomatpuré
    2msk Paprikapulver
    2tsk Grovmalen svartpeppar
    En aning Cayennepeppar
    Salt
    Vitpeppar
    Smör

    Häll vatten och buljongtärningar i en stor gryta. Tillsätt potatisen och morötterna. Låt det koka. Bryn under tiden löken i en klick smör, tillsätt köttfärsen när löken är glansig och genomskinlig. Bryn färsen tills den är genomstekt. Häll över köttfärsen i soppgrytan. Krydda med tomatketchup, tomatpuré, paprika, peppar och salt. Ta soppgrytan från värmen när potatisen är mjuk och smaka ev av med mer kryddor. Servera med Crème fraîche och gott bröd.

     
  • hillevi karlsson

    kycklingsoppa a la Fagered.
    2 gula lökar
    1 grillad kyckling
    4 dl kokt ris
    2 burkar majs
    3 dl grädde
    2 tsk curry
    1 buljongtärning
    vatten
    salt o peppar efter avsmakning

    rensa kycklingen o dela i lagon ätbitar
    koka riset efter förpackningen
    bryn löken med curry o ha i kycklingen
    ta buljongen-tärningen o fyll på med vatten så det täcker helt
    låt koka upp o ha i riset o majsen
    töm i grädden o rör om
    fyll upp med vatten så det täcker
    låt puttra i ca 30 minuter
    fyll på vatten till önskad konsistent

    ett tips med mindre vatten i blir det en supergo gryta.

     
  • nadia karlsson

    Jag har en förkärlek till enkel och snabb mat, så en varriant av köttsoppa.

    Köttfärssoppa, en enkel klassiker. Köttfärs, potatis, maj, morrötter, gullök. Köttbuljong (knorr fon du chef är toppen till det här), passerade tomater, men även en burk krossade. majs och paprika går också bra att ha i. Vatten efter den mängd du vill ha.

    Ingredrienserna tas efter behag, alt efter det som finns hemma.

    Stek på köttfärsen lite så en får konsistens. Skala morötter och potatis och lök. Hacka löken smått, potatis och morötter i stora bitar. Häll alla ingredienser i en gryta och låt småputtra, när potatisen och morötterna börjar mjukna häll i lite majs. Smaka av buljongen med lite salt och peppar, färdig att servera.

    Det bästa med köttsoppa är att du egentligen kan ta vad helst du har hemma, och alla smaker gifter sig med tiden. Låt småputtra så potatisen nästan faller isär, då blir den godast. Ett enkelt sopprecept som funkar som pytt i panna inga finesser bara traditionell husmanskost. Därav älskar jag just den här soppan, du tager vad du haver

     
  • Jenny P

    Fisksoppa Bali, 4 pers
    1 påse fryst fisk mix
    lite frysta räkor
    ½ påse frysta wokgrönsaker, tex Findus Wok Bali a 900 g
    1-2 msk olja
    1 msk röd cyrry pasta (variera mängd efter smak)
    6 dl fiskbuljong
    4 dl kokosmjölk
    60 g nudlar
    2 msk fisksås (nam pla)
    1 lime
    salt efter önskemål

    Fräs wokgrönsakerna i olja. Tillsätt currypasta och rör om. Häll över fiskbuljong och kokosmjölk. Bryt nudlarna och lägg i soppan. Låt allt koka upp. Tillsätt fisken. (om du har i räkor – lägg i dessa sista minuten så att de inte blir sega). Smaksätt med fisksås och rivet skal av en lime. Låt småkoka ca 6-8 minuter. Smaka av med salt och mer curry pasta om du vill ha soppan mer kryddstark. Servera med klyftor av lime att droppa i soppan och ett gott bröd, t ex lantbröd.

     
  • Ulla Berglund

    Min godaste soppa är busenkel:
    Tina ett pkt torsk (400g) skär i kuber
    lägg ner i Knorr Grönsakssoppa tillsammans med en burk hela tomater
    Krydda efter behov med basilika, låt sjuda tills fisken är vit.
    Klart – servera med pain riche!

     
  • Joel

    Här kommer mitt recept:
    Morotssoppa med avocado
    4 portioner

    5-6 morötter (500 g)
    2 potatisar
    1 gul lök
    2 vitlöksklyftor
    olivolja
    12 dl vatten
    2 tärningar grönsaksbuljong
    1 msk färsk riven ingefära
    1 tsk rivet limeskal
    1-2 msk pressad lime
    ca ½ tsk sambal oelek
    salt
    1 dl pumpakärnor
    1-2 avocado
    1 paket bacon

    Till servering rostade pumpakärnor, avokado, knaperstekt bacon.

    Skala morötter och potatis och skär i mindre bitar. Hacka lök och vitlök. Fräs grönsakerna i oljan utan att det tar färg. Häll på buljongen och koka tills grönsakerna är mjuka ca 20-25min. Mixa soppan slät och häll tillbaka den i kastrullen. (Istället för ovanstående kan man använda Knorrs krämiga Grönsakssoppa.) Blanda i ingefära, limeskal och saft och koka upp. Smaka av med sambal oelek och salt.

    Rosta pumpakärnorna i mitten av ugnen, ca 3 min i 250 grader. Pass upp så de inte bränns. Det går bra att rosta i en stekpanna också. (Jag brukar skippa kärnorna om det inte är säsong.)
    Knaperstek bacon, låt fettet rinna av på hushållspapper.
    Skär avokadon i tärningar och pressa över citrussaft.

    Toppa soppan med avokado, pumpa kärnor och bacon i bitar.

    Soppan görs lite titt som tätt här hemma och serveras då med nybakt (okej, ibland med köpt) bröd.
    De söta morötterna gifter sig bra med syrligheten från limen och ingefäran och sambal oelek ger soppan en välbalanserad styrka som mildras av avokadon. Pumpakärnorna och baconet ger lite nödvändigt tuggmotstånd. Soppan både mättar och smakar riktigt bra och med lite eget nybakt bröd så står man sig länge.

     
  • cecilia

    Ååååå jag vinner aldrig nått men kan ju dela med mig av en underbar soppa vi brukar göra till förrätt. Kostar bara 2 propoints för oss Viktväktare.

    Jordärtskockssoppa till förrätt
    3 portioner

    3 jordärtskockor
    1 potatis
    1 scharlottenlök
    1 liten klyfta vitlök
    1 1/2 dl milda extra 4%
    3 dl vatten
    1 kycklingbuljong tärning
    1 dl vitt vin
    Salt, peppar & tryffelolja
    1 tsk olja

    Skala rotsaker och skär i grova bitar. hacka scharlottenlök fint.
    Fräs lök mjuk och tillsätt rotsaker. Häll på vatten, vin och buljong. Låt koka tills rotsakerna är mjuka, ca 15 min.
    Mixa soppan slät med en stavmixer. Häll på grädde och koka ihop. Krydda. Tillsätt några droppar tryffelolja på slutet.

    Garnerade gärna soppan med lite kanperstekt bacon för extra lyx.

    Ps Tack för dina härliga recept.

     
  • Irene

    Vårsoppa.
    Detta behöver man 1 litet blomkålshuvud-100 g sockerärtor- några gröna sparrisar-10 st rädisor-5 st små morötter. En liter grönsaksbuljong. 2 dl riktig grädde. salt ,peppar,persilja efter behag.Ansa dela grönsakerna i lagoma bitar. Gör i ordning buljongen och lägg i grönsakerna börja med blomkål och morötter . Sedan lägger man i resten och koka ca 10 min. Häll i grädden och låt de koka ihop. Servera med nybakat vitlöks bröd. En soppa som passar på påskbordet.

     
  • Pernilla

    Den här soppan är helt underbar! Lagar den så fort jag får chansen : )

    Palsternackssoppa med chilimarinerade räkor

    Räkor
    Chilipasta (alt. chipotlepasta)
    Rapsolja

    1 gul lök
    1 vitlöksklyfta
    1 dl vitt vin
    7 dl vatten
    1 hönsbuljongtärning
    3 palsternackor
    2,5 dl creme fraiche
    salt och peppar

    Skala räkor och blanda med chilipasta och olja.
    Mängden avgör du själv beroende på hur stark du vill ha.
    Marinera i cirka en timma.

    Finhacka lök och pressa vitlök. Fräs i en stekpanna tills löken är mjuk.
    Tillsätt vinet och låt det koka in.
    Tillsätt därefter vatten, buljong och finhackad palsternacka.
    Koka tills palsternackan är mjuk, cirka 20 minuter.
    Mixa och sila soppan.
    Häll tillbaka i grytan och tillsätt creme fraiche.
    Salta och peppra och låt värm soppan igen.

    Trä dem på spett och ugnsbaka dem i 8 minuter, 175 grader.

     
  • Ellan

    Oooh vilken snygg gryta, måste försöka mig på och tävla så här kommer mitt bidrag =)

    Mumsig matig soppa

    500 g nötfärs
    1 krm salt
    1 krm spiskummin
    1 krm paprikapulver
    1 burk hela tomater
    3 msk tomatpuré
    1 gul lök
    1 röd paprika
    1 kruka färsk basilika
    2 vitlöksklyftor
    1 l köttbuljong (2 tärningar eller 3 msk fond + 1 l vatten)
    6 dl pasta gärna farfalle
    Olivolja
    salt
    vitpeppar

    Gör så här
    Blanda nötfärsen med salt, vitpeppar, paprikapulver och spiskummin.
    Bryn färsen i lite fett gärna så det blir lite stora bitar.
    Hacka löken, vitlöken och paprikan lite grovt och fräs i oljan i en kastrull på
    medelhög värme under omrörning så den blir mjuk utan att få färg.
    Häll på de hela tomaterna, tomatpurén och grovt hackad basilika.
    Rör om och låt puttra cirka 15 minuter eller tills tomaterna har kokat sönder helt.
    Mixa sedan de hela med en mixerstav så att allt blir finfördelat.
    Nu tillsätts köttbuljongen koka upp, tillsätt pasta och den frästa färsen,
    låt sjuda tills pastan är klar. Smaka av med salt och peppar och sen
    är det bara att servera och äta, mumselimums =)

     
  • Sabina Pannwitz

    KRÄFTSOPPA!

    2 Rivna morötter
    1 Klick smör
    1 Msk Mjöl
    1 Liter Vatten
    2 Fiskbuljongstärningar
    1 Burk Creme Fraiche
    1 Ask Kräftost (mjukost)
    Finhackad dill

    1. Ta en klick smör & fräs de rivna morötterna.
    2. Häll i Mjölet & rör om, Häll i Vattnet & lägg i buljongtärningarna.
    3. Koka upp & låt koka några minuter.
    4. Häll i Creme Fraichen & Önskad mängd dill.
    5. Ta i kräftosten (Ska ej kokas)
    6. Häll upp i en skål & Servera med en dillkvist

    (Det är väldigt gott att ha Foccacia till)

    Suuupergott & Enkelt & kan ätas både som huvudrätt & förrätt:)
    Smaklig måltid!
    Hoppas<3

     
  • Marie

    Här kommer ett recept på en underbar tomatsoppa som jag hittat recept på i en tidning.
    4portioner
    2msk olivolja
    1 större vitlöksklyfta
    ½ Gul lök
    3cm purjolök eller en halv rödlök
    1tsk paprikapulver
    1msk färsk basilika
    1 vegetarisk buljongtärning av god smak
    500g krossade tomater av den godaste sorten du hittar, snåla inte!
    5dl riktig grädde
    1msk sirap
    2-3 färska tomater
    Svartpeppar och salt efter smak

    Tillagning:
    Ta en lagom stor kastrull, häll i olivoljan. Skär tomaten och lökarna i större bitar, häll i kastrullen. Tillsätt kryddorna och buljongen, fräs på svag värme och rör runt. Tillsätt de krossade tomaterna och grädden. Koka alltihopa på svag värme, gärna en halvtimme. Mixa soppan så slät du önskar och späd med mer grädde om du vill ha den något tunnare. Smaka av! Servera gärna soppan med riven västerbottensost och ett gott bröd på sidan om.

     
  • monika gustavsson

    Soppornas soppa: Bulgarisk Linssoppa!

    Ingredienser:
    2 dl gröna eller röda linser
    2 gula lökar
    1 msk olja
    1 liter vatten + 2 st buljongtärningar
    1 msk paprikapulver
    1 tsk salt
    1 st lagerblad
    1-2 st vitlöksklyftor
    1 burk (ca 400 gram) krossade tomater
    ½ tsk socker
    ½ tsk vinäger
    (½-1 tsk stött timjan)

    Gör så här:
    Skölj linserna väl. Skala och finhacka löken. Fräs den mjuk i oljan i en gryta. Tillsätt vatten, buljongtärningar, linser, paprikapulver, salt, lagerblad, pressad vitlök och tomater med spad.
    Koka under lock på svag värme tills linserna är mjuka, gröna linser 30-40 minuter, röda linser 8-10 minuter. (De röda linserna blir gula efter kokning.)
    Smaka av den färdiga soppan med socker, vinäger och eventuellt mer kryddor. Späd med lite vatten om soppan verkar tjock.

    Denna soppa är helt underbar!

    vh
    Mamma Monika

     
  • Karin K

    Såklart man vill vinna en sådan fin Le Creuset-gryta Jag älskar soppor! Tycker mycket om löksoppa, men även andra soppor!

    Löksoppa
    Färdigt på: 20 min

    Ingredienser

    3 st stora gula lökar, tunt skivade
    2 st potatisar, i tunna skivor
    2 st vitlöksklyftor, skivade
    0.5 dl olivolja
    25 g smör
    1 nypa socker
    1 st lagerblad
    1 tärning hönsbuljong
    2 dl torrt vitt vin
    salt
    nymalen peppar
    några blad färsk timjan
    4 skivor rostat vitt bröd
    200 g riven Gruyère- eller lagrad Grevéost

    Gör så här

    1. Sätt ugnen på 200 grader.
    2. Skala och strimla lök och vitlök. Fräs löken och vitlöken tillsammans med potatis i olja och smör.
    3. Tillsätt vinet och socker. Lägg i buljongfonden (buljongtärningen plus den mängd vatten som står på buljongförpackningen) och tillsätt lagerblad. Låt puttra tills allt är mjukt. Smaka av med salt, peppar och timjan.
    4. Häll upp soppan i fyra skålar. Lägg i bröd och täck med massor av ost.
    5. Gratinera soppan några minuter i den övre delen av ugnen på 200 grader, tills osten är frasig och gyllenbrun.
    6. Garnera med lite timjan och eventuellt lagerblad. Servera genast.

     
  • Erika

    Dröm grytan!!

    Köttfärssoppa med pasta.
    300 g köttfärs
    1 gul lök
    400 gram rotfrukter (morötter, plasternacka, selleri)
    1 äpple
    500 g krossade tomater
    1 liter köttbuljong
    1 msk timjan
    Salt, peppar
    1 dl makaroner

    Stek köttfärs och lök simmigt. Krydda med salt och peppar och tillsätt tomater, buljonh och rotfrukterna. Krydda med timjan. Koka på svag värme i ca 10 min. Skala äpplet och skär i små bitar. Tillsätt äpple & makaroner och koka i ytterligare 7 min. Smaka av!

     
  • Katja

    En Le Creuset-gryta så fin som få, kan gärna på spisen min få stå 🙂

    Klart jag vill vara med och tävla, lägger ut recept på Minestronesoppa som är en stor favorit här hemma hos både stora som små 🙂 Mängderna i receptet är på ett ungefär och vad gäller smak så får man prova sig fram genom att provsmaka.

    Min godaste Minestrone

    500 g blandfärs
    1 gul lök
    1 snackpaprika/ Ramiro-paprika
    2 morötter
    2 palsternackor
    1-2 vitlöksklyftor
    1 knippe persilja
    3 burkar hela tomater
    2-3 msk tomatpuré
    3 msk olivolja
    Ev. salt och svartpeppar
    Ca. 2 nävar makaronsnäckor ( Kungsörnen )
    Ca. 2,5-3 liter vatten + grönsaksbuljong

    1. Bryn färsen.
    2. Skala och finfördela grönsaker/rotfrukter och fräs allt utom vitlök och persilja en stund i grytan, tillsätt vitlöken och tomatpurén mot slutet.
    3. Mixa tomaterna och häll i grytan. Tillsätt vatten och buljongtärningar. Låt puttra på svag värme i ca. 20 minuter och tillsätt blandfärsen, låt puttra ytterligare ca. 10-15 minuter.
    4. Tillsätt till sist makaronsnäckorna och persiljan, låt puttra i 15-20 minuter.

    Servera med baguettehalvor med prästost t ex. och lite oregano, in i ugnen i ca. 10 min, klart!

    Smaklig måltid!

     
  • Anna-Lisa

    Hej!
    Här kommer recept på min favoritsoppa. Den är enkel och snabb att tillaga och ingredienserna är sådan som alltid finns hem. Perfekt ”snabbmat” med andra ord. Dessutom vegetarisk och ett bra alternativ för en köttfri dag.

    Linssoppa, 4 port

    1 burk hela tomater
    2 morötter
    5 potatisar
    1 gul lök
    1-2 klyftor vitlök
    2 dl röda linser
    1 tärning grönsaksbuljong
    timjan
    salt, peppar
    persilja

    Skala och hacka löken och pressa vitlöken. Skala morötter och potatis och skär i tärningar. Stek lök och vitlök i lite olja några minuter i en kastrull eller gryta. Tillsätt därefter morötter, potatis, buljongtärning och timjan. Låt fräsa 1-2 minuter och tillsätt därefter hela tomater. Låt koka på svag värme i ungefär 15 minuter. Koka 2 dl linser under tiden. Efter 15 minuter blandas linserna ner och kokande vatten tillsätts efter hur tjock soppa man vill ha. Slutligen kryddas soppan med salt och peppar, persilja kan strös över innan servering.

     
  • Desiree Larsen

    Jag vill sååå gärna vinna en Le Creuset gryta.

    Min favoritsoppa är den ryska rödbetssoppan borsch och mitt lite modifierade recept är:
    4 rödbetor
    2 morötter
    4 potatis
    1 purjolök
    1 gullök
    2 dl linser av valfri sort
    2 msk olivolja
    salt
    svartpeppar
    4 vitlöksklyftor

    Gör så här:
    Riv morötter,rödbetor och potatis. Skär purjolöken och gullöken.
    Bryn purjo- och gullök i olivoljan och häll sedan i de rivna grönsakerna. Spara 1 rödbeta och häll i den de sista tio minutrarna så att soppan får en fin färg.

    Häll i 1 liter vatten och fyll sedan på efter tycke om konsistens på soppan. Låt koka i 30 minuter.

    Koka linserna för sig och häll i när grönsakerna kokat i vattnet i 30 minuter.

    Pressa vitlök och häll i samt peppar och salt efter eget tycke. Häll i den sista rivna rödbetan, koka 10 minuter och smaka sedan av.

    Klart – och jättegott 😀

     
  • Anna Berglund

    Klart jag vill vara med. Här kommer mitt recept.

    Het kycklingsoppa med nudlar:

    150-200 g äggnudlar
    1 strimlad paprika
    ½-1 strimlad, urkärnad röd pepparfrukt
    1 strimlad purjolök
    100 g minimajs
    2 tsk olja
    2 kycklingfiléer
    1 l hönsbuljong
    ½ dl sweet chilisås
    2 msk soja
    Paprikapulver
    Salt
    Svartpeppar
    Färsk koriander
    Koka nudlarna 3-4 min. Häll av vattnet och kyl i durkslag under kallt vatten.

    Fräs grönsakerna i oljan. Krydda med salt, peppar och paprikapulver. Lägg över i en större gryta.

    Strimla kycklingen och stek i resterande olja. Krydda med salt och peppar. Lägg över i grytan.

    Häll på buljong och tillsätt chilsås och soja. Sjud ett par min. Lägg i nudlarna och låt koka ihop. Tillsätt ev mer vätska. Smaka ev av med mer kryddor. Strö över koriander.

     
  • Helena Edqvist

    Bidrar med min underbara räksoppa.
    Snabb o enkel.

    Räksoppa 2 portioner

    2 msk smör
    2 msk mjöl
    1 medelstor grovt riven morot
    5 dl fiskbuljong
    150 g räk eller kräftost
    creme fraiche, en stor klick
    hackad dill efter smak
    räkor efter värdinnans ”givmildhet” 😉

    Fräs moroten i smör, strö över mjöl, tillsätt buljong o koka i 3 minuter.
    Tag grytan från värmen, rör ner mjukost, dill o creme fraiche.
    Koka inte efter detta.
    Värm o tillsätt räkor. (glöm inte att skala räkorna)

    Smaklig spis!

     
  • karina larsson

    köttfärs soppa ala karina =)
    Gjord på Tomatsoppa med mascarpone
    1 pkt Knorr Tomatsoppa med Mascarpone
    1pkt passerade tomater
    4 hackade morötter
    1burk krispig majs
    1röd paprika
    1grön paprika
    2st röda lökar
    400hg köttfärs
    2msk vitlöks pulver
    1msk persilado
    2tsk chilli pulver
    1burk bambuskott
    4st potatis
    steker köttfärsen och löken
    gör iårding soppan lägger i köttfärs och lök
    alla ingridienser

    för extra gott serveras med en klick chreme frech och en god fralla till
    och ett glas mjölk

     
  • Åsa Älander

    Så sugen på att vinna en underbart vacker och säkert väldigt bra gryta…
    Mitt soppbidrag är en helt underbarr gyllengul linssoppa – receptet är för 4 personer:
    1 hackad gul lök, 1 paket saffran, 2 msk olja, 1 liter vatten, 1 tärning grönsaksbuljong, 3 dl röda linser (sköljda, men ej förkokta), 3 medelstora tärnade potatisar, 1 msk tomatpuré, 2 msk citronsaft, örtsalt och peppar

    Fräs lök & saffran i oljan i några minuter. Tillsätt vatten, buljongtärning och koka upp. Lägg i sköljda linser, potatis, tomatpuré och citronsaft. Låt soppan sjuda under lock i ca 20 min. Smaka av med salt och pappar. Det går jättebra att dubbla receptet rakt av och soppan tappar inte smak av att frysas.

     
  • Lindha Johansson

    Jag är inte särskilt förtjust i soppor, beror nog mest på att jag tvingats till flytande diet i flera veckors tid två gånger i mitt liv. Man hinner bli rejält trött på soppor till slut! 🙂
    Men en riktigt varm sommar är det gott med en svalkande gazpacho. Snabbt och lätt i värmen och då det inte behöver kokas något kan man alltid servera den i den snygga Le Creuset-grytan istället!

    Gazpacho
    8 personer

    6 mogna kvisttomater
    2 skalade gurkor
    1 röd paprika
    1 grön paprika
    1 gul paprika
    2 schalottenlökar
    2 vitlöksklyftor
    4 skivor vitt färskt bröd
    3 dl tomatjuice
    2 msk rödvinsvinäger
    1/2 dl (oliv)olja
    1/2 dl färsk basilika och/el bladpersilja
    salt och peppar
    1 msk citronsaft
    svartpeppar
    socker (kan uteslutas)

    Skär ner nästan alla grönsaker i grova bitar och lägg dem i en bunke. Det är gott att spara en del av paprikan, gurkan och tomaterna och hacka smått och strö över soppan som garnering, även lite mer tuggmotstånd!
    Skär löken och vitlöken i tunna skivor och blanda dem med grönsakerna. Smula ner brödet i bunken och häll på tomatjuice, rödvinsvinäger och olivolja.
    Tillsätt basilika (och el bladpersilja), men spara lite till garneringen, och smaksätt med salt, peppar och lite citronsaft. Låt det hela marineras i 1 1/2-2 timmar.

    Mixa soppan så slät som möjligt och smaksätt vid behov med mer salt, svartpeppar och eventuellt en gnutta socker. Servera gazpachon kall, gärna med vitlöksbröd och skaldjur till (om man nu gillar skaldjur).

     
  • Jessica S

    Min favoritsoppa som jag lagar om och om igen och som är så älskad och uppskattad av såväl stora som små är min långkokta ärtsoppa. Koka den gärna extra lääääänge för ännu mera krämighet och lenhet! MUMS!!!

    Ärtsoppa, 6 port

    500 gram torkade gula ärtor
    300 gram rimmat fläsk
    2 l vatten
    1 gul lök
    1 tsk timjan
    1 grönsaksbuljongtärning

    Blötlägg ärtorna dagen innan och häll bort blötläggningsvattnet innan tillagningen. Koka upp ärtor, vatten, fint skuren lök, fläsket skuret i små tärningar, timjan och buljongtärningen. Koka allt tills ärtorna är mjuka, ca 1.5 timme. Tillsätt ev mer salt och andra kryddor om det behövs, tex mejram är kalasgott till. Servera med mycket senap och njuuuut!

     
  • Melita Sara

    Jag har alltid velat ha en sådan gryta!! Men de är så dyra 🙁 Jag hoppas verkligen att jag vinner! 🙂
    Mitt bästa sopprecept är en bosnisk soppa, kallad ” Begova corba” vilket ungefär betyder adlig soppa. VI brukar äta den med en bit nybakat bröd.

    Ingredienser ca 4 portioner
    2 morötter
    2 gula lök
    1 rygg, 2 vingar + 2 filéer av majskyckling OBS! Det måste vara majskyckling!
    färsk persilja
    salt
    peppar
    1 liter vatten
    1 msk vetemjöl
    2 potatisar
    1,5 dl grönsaksmix t.ex. ärtor, morötter och brytbönor. Jag brukar använda frusna men färska är godare
    Timjan
    Skala morötterna och löken. Koka en fond på ryggen, vingarna, en morot, en lök, persiljan, salt, peppar och vatten. Detta tar ca 1 timme på låg värme eller tills köttet på kycklingen är kokt, vattnet ska vara fettigt och gult. Sila den.
    Finhacka den andra löken och fräs den mjuk och på låg värme. Det är viktigt att den inte bränns. Skär filéerna i bitar och stek de tillsammans med löken tills de fått fin yta. Häll på 1 msk vetemjöl och stek i någon minut. Häll på den silade fonden. Tillsätt 2 skalade potatisar skurna i små bitar. Tillsätt grönsaksmixen. Låt småputtra tills allt är genomkokt. Smaka av med salt, peppar och timjan. Servera med en klick crème fraiche och färsk hackad persilja.

     
  • Karin

    Åh, jag har suktat efter just en Le Creuset-gryta hur länge som helst nu! Men med en studentinkomst räcker pengarna tyvärr inte till sådana förnödenheter. 😉 Får hoppas på lite tur här istället!

    Mitt bidrag i denna sopptävling får bli ett recept på en dundergod och matig fisk- och skaldjurssoppa! En av mina absoluta favoritsoppor till och med. 🙂

    Ingredienser:
    – ca 400g lax
    – 2 filéer av vit fisk, t.ex torsk
    – 100-150g räkor
    – 2 vitlöksklyftor
    – 1 gul lök
    – 3 dl grädde
    – 1 burk tomatsoppa (jag använde Campbells med basilika)
    – 1,5 dl vitt vin
    – 1 morot
    – 1 fiskbuljongtärning
    – Italienska örter (finns i frysdisken men går annars att ersättas med persilja och oregano)
    – salt och svartpeppar

    Gör så här:
    Finhacka både lök och vitlök och fräs sedan i lite smör i en kastrull. Tillsätt grädden och vinet och låt koka upp. Skär under tiden fisken i små kuber och häll i kastrullen, låt sjuda ca 10 minuter (beror på storleken). Skär moroten i stavar och låt även den sjuda med. Tillsätt sedan tomatsoppan och valfri mängd örter. Smula i fiskbuljongtärningen och smaka av med salt och svartpeppar. Häll till sist i räkorna och låt puttra någon minut. Servera grytan med t.ex ett vitlöksbröd eller ciabatta!

     

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.