Vinn ett bakkit från Lantmännen

 

Tävlingen är avslutad

Klimatfrågan står högt på agendan hos Lantmännen i höst. För att ge konsumenterna möjlighet att välja ett vete med mindre klimatpåverkan har Lantmännen nu tagit fram ett nytt vänligare vetemjöl med upp till 20 procent mindre påverkan på klimatet. Den nya odlingsmetoden innebär bland annat att bonden måste använda klimatvänligare gödsel, gå kurs i sparsam traktorkörning och lämna osådda ytor för att lärkan ska kunna landa och finna föda. Allt för att säkerställa minskad klimatpåverkan – från jord till bord. I och med detta så har jag i samarbete med Lantmännen en liten tävling för er!

karn-vetemjol-vanligare-vete-1kg- andrabullar-klimatsmart

Tävlingen går ut på att du ska tipsa hur man kan laga mat och/eller baka mera klimatsmart. Lämna ditt tips i detta inlägg och du är med i tävlingen. Vad kan man då vinna? Jo, ett fint bakkit som innehåller detta: Vänligare vetemjöl, kavel, pensel, bakhandduk samt pärlsocker. Perfekt inför julbaket som snart kommer eller vad? Skynda er på och var med för tävlingen håller bara på fram till på lördag den 31 oktober! Lycka till allihopa.

17 kommentarer

 • Christina Frisberg

  Jag älskar att baka och laga mat, när jag bakar så brukar jag sätta in köttfärslimpan efterbaket eftersom ugnen redan är uppvärmd och drar mycket mindre då, sedan när maten är färdig och jag stänger av värmen så låter jag ugnsluckan stå öppen och sprida värmen i huset då vi har rätt kallt här på vintern då har vi varmt och mysigt här medan vi sitter och äter maten o avslutar med kaffe och färska bullar 🙂

   
 • John R. Hobson

  Ett enkelt tips: KASTA INGENTING. Allt som inte blivit förstört kan sparas. Frys in blandade småbitar av ost i en påse, så har du gratängost så småningom. Frys in gräddslattar i istärningsbrickor och lägg i påse och plocka fram när du ska ha som smaksättare (funkar dock inte till sås eftersom det skär sig då). Frys in brödbitar och ha i köttfärssmeten. Om alla bara slutade kasta mat skulle vi göra så mycket nytta tillsammans.

   
 • Ida

  Jag tänker alltid på att köpa närodlad när jag handlar. Speciellt under de halvåret när det finns frukt och grönt som är från Sverige. Men även att jag alltid köper svenskt kött, dels för att det inte färdats så långt och man hoppas på att djuren haft det bra innan slakten. Att man köper mjölkprodukter från det mejeri som är närmast. Och det gör jag för att gynna de svenska bönderna, vilket jag tycker är viktigt.
  Att man tar vara på det man köpt. Blir de lite mat över frys de till matlådor, gör storkok. Kolla inte på datumen utan gå på smak och lukt, för det går oftast äta det även om det är några dagar efter utgående datum.
  Har man möjlighet tycker jag man kan köpa mjölk och ägg osv av bonden, men bara att tänka på djurens bästa och att handla svenska produkter räcker långt enligt mig 🙂

   
 • Ida

  Jag tänker alltid på att köpa närodlad när jag handlar. Speciellt under de halvåret när det finns frukt och grönt som är från Sverige. Men även att jag alltid köper svenskt kött, dels för att det inte färdats så långt och man hoppas på att djuren haft det bra innan slakten. Att man köper mjölkprodukter från det mejeri som är närmast. Och det gör jag för att gynna de svenska bönderna, vilket jag tycker är viktigt.
  Att man tar vara på det man köpt. Blir de lite mat över frys de till matlådor, gör storkok. Kolla inte på datumen utan gå på smak och lukt, för det går oftast äta det även om det är några dagar efter utgående datum.
  Har man möjlighet tycker jag man kan köpa mjölk och ägg osv av bonden, men bara att tänka på djurens bästa och att handla svenska produkter räcker långt enligt mig 🙂

  Ha en fin kväll 🙂

   
 • Jessica Hellström

  Ett klimatsmart sätt är att bara handla det man behöver till middagen/lunchen/frukosten så ett extra kik i skafferiet och kylskåpet innan man åker till jobbet på morgonen är perfekt. Då köper man inte dubbelt och mer än vad man behöver använda. Planering är a och o. Ät en banan innan du handlar så går du inte bananas i godis/chips eller kakhyllan i butiken 🙂

   
 • Jessica Sundberg

  Ta vara på rester – både i matlagning och bakning. Får du tex gröt över från frukosten, använd i ett gott nybakat bröd. Får du bröd över – gör krutonger och använd i en sallad. Våga tänk utanför boxen, du sparar både pengar, tid och är samtidigt klimatsmart!

   
 • Linda

  Vill inte agera buzz killer här men närproducerat är inte alltid bättre för miljön! En vara som odlats ekologiskt i Argentina kan vara mycket mindre miljöbov än en vara som odlats innanför Sveriges gränser. Det är såklart tanken som räknas men ville ändå påpeka att miljöpåverkan är så mycket mer än bara transportsträcka.

  Det finns så många saker en kan göra men mitt starkaste tips om en bara får ge ett: titta på filmen Cowspiration. Käftsmällen en får efter att ha tittat på den påverkar mer än en främlings ord här.

  Tack för en grym blogg!

   
 • britta köfl

  Jag brukar oftast passa på att laga mat i ugnen innan eller efter att jag bakat. Typ två flugor i en smäll. Börjar med hög värme och sänker.

   
 • Anneli

  med ingredienser som inte har färdats långt bakar jag klimatsmartare, och om jag också använder en vattenkokare att värma vatten i, mikrovågsugnen för att smälta smör och bakar flera saker efter varandra för att utnyttja all ugnsvärme så blir bakningen ytterligare klimatsmartare.

   
 • Sara M

  Jag vill vara med i tävlingen! 🙂

  Mitt bästa tips för att laga mer klimatsmart mat är att laga vegetariskt! Kött är en av de värsta miljöbovarna och det finns så mycket annat gott man kan laga! Mina bästa vegetariska tips är att göra pizza, av lantmännens mjöl såklart! Våga prova nya toppings! Skippa den vanliga skinkan och osten, ha på valnötter, getost, grönkål, paprika, lök, banan, jordnötter-variationsmöjligheterna är oändliga! Eller laga pastasåser baserade på tomater och massvis med grönsaker, såsom aubergine, svamp och squash. Och utnyttja för guds skull pumpasäsongen nu! Gör pumpasoppa, pumpapasta, pumpamos, ugnsrostad pumpa och mycket mer! Gör vegetariska biffar genom att blötlägga lantmännens torkade gula ärtor, kikärtor eller andra baljväxter, och sedan mixa med massa olika kryddor och stek härliga små biffar! Eller testa göra en raggmunksvariant med rödbetor, morot, kålrot och potatis, och ät sedan med stekt ägg och fetaost- mycket gott!

  Tips på klimatsmart bak är att våga vägra klassiskt! Jag menar inte att det är något fel med att avnända ”vanlig” mjölk och smör- men våga utmana dig själv! Testa havremjölk, mandelmjölk eller sojamjölk, ha i kokosolja eller ghee, råsocker eller kokossocker! Forma knutar istället för bullar, gör en krans eller butterkaka. Baka eget bröd med massor av säsongsbetonade rotfrukter- rödbeta, morot, kålrot, palsternacka.

  Det var kanske många tips, men jag brinner verkligen för ett bättre klimat, både för oss men också för framtida generationer! Små saker gör faktiskt skillnad! Jag menar inte att alla ska bli helveganer nu bums, man behöver inte sluta inte äta kött om man älskar det, men minska konsumptionen och välj ekologiskt. Ät säsongsbetonat- njut av höstens pumpor, svenska äpplen och rödbetor. Våga baka nya saker i köket med växtbaserade medel och nya smaksättningar. Våga testa nytt!

   
 • Heidi Niklasson

  hej…
  Mitt bästa tips, för att baka gott, och ändå tänka rätt, när dett gäller att vara klimatsmart.

  Jag har växthus, på landet, där jag gödslar jorden med våra hästars skit:)
  Allt jag odlar är ekologiskt.
  Bonden, som är närmaste granne, odlar olika kornsorter ekologiskt,obesprutat.
  Av honom får vi handla mjöl.
  Hos en annan bonde, som har kossor, köper vi mjölken, som även den är ekologisk,då de äter gräs och hö, som växer på markerna runt om.
  Grannen mittemot har grisar, så här får vi fläskkött.
  Hönor finns med, så ekologiska ägg har vi tillgång till ofta.

  Så när jag bakar hemma, är det med känslan av, att jag gör det med tanke på klimatet.
  Och ska’ man kunna tänka klimatsmart, och även elsmart, då brukar jag tömma lådan under ugnen, och använda värmen , när ugnen är på till att jäsa degen snabbare, torka dagsgammalt bröd till ströbröd, det spar pengar.

  Hälsar
  Heidi Niklasson
  Tångenvägen 7.b
  41743 Göteborg

   
 • Ewa Ebbesson

  Försöker ha en mat och bakdag, då man ändå har ugnen varm. Lagar mat för frysen och kakor, bröd när man ändå måste värma upp ugnen.

   
 • Camilla Forssén

  Jag kokar alltid ris/bulgur/matvete mm i mikron. Inte bara snabbare utan dessutom inget spill.
  När jag ska koka vatten t ex för pasta så kokar jag först i vattenkokaren och sedan i kastrull under lock.
  Om jag ska laga mat i ugnen, t ex köttfärslimpa så tillagar jag även potatis och grönsaker där så slipper jag använda mig av spisplattorna.
  När jag handlar så försöker jag så långt det är möjligt att handla närodlat och sådant som inte tär på vår jord. Som t ex att handla säsongsbetonat med grönsaker.

  När jag bakar så gäller samma sak, försöka använda ugnen smart och utnyttja värmen.

   
 • Marlene

  Att baka klimatsmart är för mej att använda närproducerat och det som finns gott om just den säsongen. Att odla det man kan själv och använda det, besöka den lokala bonden osv. Kanske baka så mycket man kan när man ändå håller på och har ugnen i gång. Att baka sitt eget mat- och kaffebröd är både kul, gott, ekonomisk och klimatsmart.

   
 • nicole henriksson ribeiro

  Mitt tips är att alltid handla varor som är svenskproducerat. Det är inte bra för klimatet att vi handlar varor från andra sida världen. Använd även säsongsvaror som växer naturlig.

   
 • Marie Vettergren

  Om man ändå har ugn på och bakar se till att baka mer än det man tänkt sig och utnyttja ugnen då den ändå är i gång till att fixa olika måltider att stoppa in i frysen till andra dagar , så som kålpudding, köttfärslimpa, köttbullar etc

   
 • Carola

  Jag brukar tänka på att baka flera saker samtidigt när jag väl har värmt upp ugnen, och även tänka på hur jag ska lägga upp det hela med tanke på ugnsvärmen så man slipper öka och sänka värmen allt eftersom.

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.