Långpannebak,  Mjuka kakor

En grundsmet – flera sorters kakor

Här kommer ett toppenrecept! Av denna smet så kan du göra flera olika sorters kakor och det i långpanna. Själv har jag använt den flertal gånger och gjort till exempel en äppelkaka och det har blivit supergott. De som har provsmakat har varit mer än nöjda. Om du använder denna smet som bas så är det bara att lägga till färska bär, nötter, choklad, frukt eller vad du sjäv vill ha som fyllning. Om du använder frysta bär så är det bra om du blandar dem i lite potatismjöl innan du strör ut dem i kaksmeten. Potatismjölet tar upp vätskan som kommer när de frysna bären tinas och kakan blir inte vattnig. Nedan finns fyra olika sorters fyllningar som tips och bilden visar Havretosca som är gjord på denna smet.

Havretosca

Till en långpanna behöver du:

Smet: 150 g smör, 4 ägg, 3 dl strösocker, 4 dl vetemjöl, 2 tsk bakpulver, 1 dl mjölk

  • Fyllning 1: äppelskivor med pärlsocker, mandelflarn och pudrad kanel
  • Fyllning 2: hallon, kokosflingor och vit choklad i bitar
  • Fyllning 3: mörk choklad i bitar samt att du kan blanda i 1-2 msk kakao i smeten
  • Fyllning 4: blåbär med pärlsocker och pinjenötter

 Ugn: 175 grader

Du gör så här:

 Smält smöret och låt det svalna. Vispa ägg och socker pösigt. Tillsätt mjöl, bakpulver, smör och mjölk. Häll smeten i en bakplåtspappersklädd långpanna (ca 30 x 40 cm) och strö över valfri fyllning. Grädda mitt i ugnen (175 grader)  i 20-25 minuter. Känn gärna med sticka att smeten är fast.

Print Friendly, PDF & Email

2 Comments

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.