Äppelmuffins med havretopping

 

Här kommer ett recept på underbart goda äppelmuffins. När jag bjöd på dessa sist så trodde mina gäster att jag hade köpt dom och inte gjort dom själv, det är ett bra betyg tycker jag. Receptet är till stora muffinformar, men du kan göra dom även i små vanliga. Tänk på att gräddtiden är då kortare…cirka 12-15 minuter. Passa muffinsarna dom sista minutrarna så att toppingen inte får för mycket färg och blir lite bränd. Jag gjorde en dubbel sats av toppingen för att få extra mycket av den.

Äppelmuffins med havretopping, 14 stora muffinsar

Smet: 200 g smör, 2 1/2 dl socker, 3 ägg, 1 dl vatten, 4 1/2 dl mjöl, 1 1/2 tsk bakpulver, 2 äpplen i tunna skivor, socker, kanel

Topping: 75 g smör, 3/4 dl strösocker, 2 dl havregryn

Gör så här:

Börja med toppingen. Smält smöret och blanda sedan in resten av ingredienserna. Mitt tips är att du gör en dubbel sats av den, så att du får rikligt med topping.

Gör sedan smeten så här: Rör smör och socker poröst. Tillsätt ett ägg i taget och rör om. Blanda i vatten och mjölet blandat med bakpulvret. Fyll formarna till hälften med smet. Doppa äppelklyftorna i kanel blandat med lite socker. Stick ner ett par klyftor i varje form. Strö på havretoppingen. Grädda mitt i ugnen i 200 grader i cirka 25 minuter.

Äppelmuffins med havretopping

7 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.