Födelsedagstårta till min kära mor

 

Då har vi firat lite smått min kära mors 70-års dag. Hon var förkyld och sjuk vid tillfället så det blev bara en fika med denna tårta vid dagen till ära. Middag med god mat får vi ta när hon blir lite friskare. Denna tårta började jag göra två dagar innan den skulle ätas. Dag ett  så gjordes tårtbotten och båda fyllningarna (speciellt daimganachefyllningen bör göras minst dagen innan) och dag två så skapades tårtan och fick stå till sig i kylen, tills det var dags att äta den under dag tre. Jag har fått veta att den var ännu godare dag fyra. Som viktväktare har jag inte ens bemödat mig att räkna propointsen då detta är en riktigt kaloribomb. Men det är ju inte var dag man fyller 70, eller hur?!

Tårtan blev egentligen inte alls så som jag tänkt mig från början. Jag trodde inte den skulle bli så hög som den blev, vilket skapade det problemet att det vita marsipanlocket inte räckte till. Då fick Nadja använda sina hjärnceller och försöka lösa problemet med det hon hade hemma – vilket var grön marsipanrulle med päronsmak. Det vita tårtlocket fick bli som en kappa över tårtan istället för att täcka den helt. En nödlösning sent dag nummer två.

Detta behöver du till en tårta som ger cirka 12 höga bitar:

Chokladtårtbotten: 6 ägg, 3 dl strösocker, 1 dl vetemjöl, 1 dl potatismjöl, 1 dl kakao, 3 tsk bakpulver

Hallonmoussefyllning: 250 g hallon, 4 msk snabbmarsanpulver, 1 1/2 dl vaniljyoghurt, 2 1/2 dl vispgrädde

Daimganachefyllning: 180 g Daim, 3 dl vispgrädde

Dekorering och tårtlock: 5 dl vispgrädde för att täcka tårtan (+ ev 3 msk vaniljsocker), 1 vit färdigkavlad marsipanlock, 2 paket à 3 st rosa rosor, 1 paket grön marsipan med päronsmak eller annan dekoration efter smak

Gör så här:

Sätt ugnen på 175 grader. Vispa ägg och socker vitt och luftigt till tårtbotten. Blanda ihop mjöl, potatismjöl, kakao och bakpulver i en separat bunke. Blanda ner det försiktigt i äggsmeten. Häll smeten i en smord och mjölad form med löstagbar botten, ca 24 cm i diameter. Grädda mitt i ugnen i 35 – 40 minuter. Håll koll mot slutet, det kan behöva lägga ett bakplåtspapper över de sista minuterna. Känn med en sticka om kakan är färdiggräddad. Låt kakan svalna i formen helt. När kakan har svalnat ordentligt så skär du den horisontellt i tre lika stora delar.

Gör daimganachefyllningen minst 6 timmar före tårtan ska garneras. Daimganache: Hacka chokladen i mindre bitar. Värm upp grädden i en liten kastrull, akta så att den inte kokar. Rör ner chokladen och låt den smälta på svag värme. Grädden får inte koka! Ta eventuellt bort kastrullen från värmen och blanda tills daimen har smält helt. Häll över den i en skål och låt den stå kallt i minst 6 timmar, men gärna över natten. Vispa den sedan med elvisp så blir den fin och fluffig. Bred på daimganachen över första/nedersta tårtbotten.

Hallonmoussefyllning: Mosa hallonen med en gaffel. Blanda ihop dem med snabbmarsanpulvret. Häll över vaniljyoghurt och den ovispade grädden. Vispa ihop med elvisp till en fast konsistens. Ställ moussen i kylskåpet så att den håller sig kall tills den ska på tårtan. Lägg denna fyllning över nästa tårtbotten och bred på ett tjockt lager. Lägg på topptårtlocket.

Vispa upp grädden som ska täcka hela tårtan, smaksätt den gärna med lite vaniljsocker. Jag brukar tycka det blir godare. Tårtan ska vara helt täckt så att den mörka tårtbotten inte syns igenom. Hit kan du göra tårtan och låta den sätta sig i kylskåpet.

Kavla ut den gröna marsipanen ungefär 8 cm bred. Ta gärna till potatismjöl så att den inte fastnar. Borsta av överflödig mjöl innan du lägger marsipanen runt hela tårtan som en krans.

Lägg nu på det vita locket. Be gärna någon till hjälp så att den hamnar liksom i mitten. Dekorera sedan med rosa marsipanrosor eller annat efter tycke och smak. De gröna bladen och de mindre rosorna har jag köpt utomlands. De rosor som toppar tårtan fann jag på ICA precis som det vita marsipanlocket.

Så här såg tårtan ut inuti. Bilden är tagen med mobil, därav kvaliten. Det här blev visst ett långt inlägg… nå vad tycker ni om tårtan?

bloglovin

21 kommentarer

 • Nadja

  Sara: Då förstår jag inte varför den inte blir gräddad eftersom receptet inte innehåller vätska. Vad som är viktigt i detta recept är att du vispar äggen och sockret riktigt luftigt och vitt, minst 5 minuter. Blanda sedan de torra ingredienserna för sig innan du vänder försiktigt ner det i äggsmeten, använd helst sil så blir det bättre och pudra in de torra ingredienserna lite i taget.
  Ugnar kan variera, din ugn kanske är svagare än min. Fortsätt grädda kakan tills du med en sticka känner att den är torr i mitten, börja med fem minuter och sedan fem minuter till…eller grädda i 200 grader istället och håll koll på kakan.

  Hoppas du lyckas. Hör gärna av dig igen. / Lycka till!

   
 • Sara

  Jag vill göra tårtan som du gjorde till din mor. Jag använder temperatur 175 c och gräddar kakan i mitten. Jag gör precis det som står i receptet.

   
 • Nadja

  Hej Sara
  Det är svårt och säga då jag inte vet vad det är för recept du använder. Hur mycket vätska har du kontra mjöl? Vilken temperatur gräddar du kakan i och var i ugnen…mitten eller nedre delen?

  Hälsningar Nadja

   
 • Sara

  Alltid när tiden är ute och jag vill ta ut kaka så inser jag att kakan inuti inte är gräddad och kakan skakar vad är det som jag gör fel. Efter 40 min o kakan är fortfarande en smet varför????

   
 • Nadja

  Svar till Sara: Vad är det du vill ha lite saftigare? Tårtbotten? Då skulle jag hellre tipsa om sked över botten med något, typ mjölk eller kanske apelsinsaft eller så…Ett annat tips är att göra tårtan en dag i förväg och låta den stå till sig. Det brukar också bidra till att tårtan gottar till sig och blir lite saftigare.

  Lycka till!
  Nadja

   
 • Sara

  Hej snälla jag bakar nu din tårta men jag undrar om jag vill ha den lite saftigt kan jag tillsätta smör och om ja, hur mycket, tack

   
 • Eva Petri

  Den ser så jättefin ut, gillar att det syns hur den ser ut uppskuren, jag fyller 60 alldeles snart och denna tårta kanske jag skulle ge mig på. Hoppas Din mor piggat på sig. Tack för en jättefin blogg…..

   
 • Pia

  Tack Nadja! 🙂 Jo jag tror jag vet, ska se efter om jag hittar det här i våra butikshyllor. (bor utanför Jakobstad i Finland, men vi borde oxå ha Ekströmsprodukter här, ska se efter idag när jag handlar) 🙂

  Trevlig helg! 🙂

   
 • Nadja

  Hej Pia
  Snabbmarsanpulver är vaniljpulver från Ekström som man göra vaniljsås av. Vet du nu vad jag menar?

  Hälsningar Nadja

   
 • Emma

  oj, ser ju jätteproffsigt ut! tycker faktiskt det var fint med två lager marsipan. ger en mer egen tvist liksom. 🙂

   
 • Linda Johansson

  Väldigt fin tårta som såg god ut! Synd att den vita marsipanen inte räckte till, men du löste det på ett snyggt sätt.

   

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.